Polatlı’da hem üretici hem de tüccar olan Muzaffer Atik, köylünün üretimden çekilmek üçere olduğunu belirtti. Tarihte böyle bir yıl yaşamadıklarını belirten Atik; “Köylü artık üretimden çekilecek. O pozisyona geldi. Çünkü kolay üretilmiyor, kolay yetişmiyor.” Dedi.
ATİK: NE ÜRETEN KAZANDI NE ALIP SATAN KAZANDI
Muzaffer Atik açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Sezonun başından beri Adana’da Reyhanlı da sezon başı fiyatlar biraz iyiydi. Ondan sonra mayıs ayı başından beri beş ve altı lira soğan. Adana, Reyhanlı, Amasya, Polatlı, Koçhisar, Çorum Alaca, Diyarbakır beş lira altı lira soğan satıldı. Üreticiye maliyeti ne bunun? Üreticiye maliyeti en az altı lira, yedi lira. Ne üreten kazandı ne alıp satan kazandı. Aradaki nakliye, hali, pazarcısı, marketçisi soğanda hal vaziyet çok kötü. Şu anda tabi ki soğan, patates, ekmek bunlar stratejik ürün. Devlet bunlara bir şeyler yapmaya çalışıyor. Dengede tutmaya çalışıyor fakat bir de üretim ayağı var. Bir dönümlük tarlaya beş milyarlık bir zarar tutuyorsun. Yani soğanın maliyetleri bu sene yaklaşık dönüm başı 30-35 bin olacak. Şu gün 4 ton soğan alsanız, 5 ton soğan alsanız, 6 ton soğan alsanız ciddi rakamlar var burada. Yani aldığınız verime göre beş ve sekiz bin lira arasında maliyeti var bunun. Soğan tarlada bitti. Depolara geldi. Şimdi burada depodan artı maliyetler var. Tekrar depoya çekiş maliyeti, depodan da tekrar işçilik maliyeti. Depodan aldığınız soğanın 1500 lira işçilik maliyeti var. Bunun 1500 lirada yerine ulaşması var. Sadece 3000 lirası hale ulaşması. Soğan şu gün 10-12 lira civarı arasında geçiyor. Bunlar zaten sezonunda olması gereken fiyatlar.”
KÖYLÜ ÜRETİMDEN ÇEKİLMEK ÜZERE
“Köylü üretimden çekilmek üzere. Çünkü inanın ciddi zararları var. Köylü bu sene hem soğanda hem arpada hem buğdayda artık beş kuruş para kazanmıyor zarar ediyor. Ekiyor, üretiyor, zarar ediyor. Belki tarihimizde böyle bir yıl yaşamadık yani. Girdilerimiz çok ağır. Yani köylü artık üretimden çekilecek. O pozisyona geldi. Çünkü kolay üretilmiyor, kolay yetişmiyor. Hem para harcanıyor hem de emek harcanıyor. Soğan da bu yıl tonajlar iyi. İthalata gerek yok. Zaten bizim ülkemizin soğanı bize de yeter, dışarıya da yeter. Şu aşamada ithalata kesinlikle ihtiyaç yok. Biberin, patlıcanın 100-150 lira olduğu yerde soğan 10 lira 15 lira olmuş. Yani bunlar maliyet fiyatları inanın. En az 20 lira olması lazım köylünün para kazanması için. Artık bitti köylü bitti. Biz bu işin ticaretiyle de uğraşıyoruz. Alımı satımıyla da uğraşıyoruz. Ürün zaten belli. Alıp satmayla da para kazanmıyoruz.”