Enflasyonu düşürmek ve hayat pahalılığının önüne geçmek amacıyla geçtiğimiz mayıs ayında ayrıntıları belli olan Kamuda tasarruf ve verimlilik paketinin detayları Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından duyurulmuştu. Kamuda yapılan harcamaların azaltılmasıyla mali anlamda ciddi ilerleme kaydedileceğini belirten Şimşek, tasarruf paketindeki en önemli özelliğin mali disiplin olduğunu vurguladı. Ancak, Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi ile kamu kurumlarında mali disiplin sağlama amacıyla önemli adımlar atılırken, bazı detayların göz ardı edilmesi ciddi maliyetlere yol açıyor.
Kamuda tasarruf tedbirleri alınırken, kamu memurlarının sendika üyelik işlemlerinin e-Devlet yerine kâğıt üzerinde yapılması büyük bir mali kayba yol açıyor. Kamu personellerinin servis ile ulaşım hakkının kısıtlanarak tasarruf sağlanmaya çalışıldığı bir dönemde, sendika üyelik ve istifa işlemlerinde e-Devlet kullanılmaması, kamuya yıllık 40 milyon dolara denk gelen bir maliyet yükü getiriyor. Bu durum, hem kamu çalışanlarının iş yükünü artırırken hem de kurumlarda ciddi bir mali kayıp ve zaman kaybına sebep oluyor.
Kamu Birliği Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Genç Sağlık Sendikası Genel Sekreteri Furkan Ali Çiftçioğlu, Polatlı Postası İnternet Haber Sitesi'ne yaptığı özel açıklamada, kamu sendikalarının üyelik ve istifa işlemlerinin e-Devlet üzerinden yapılmasıyla kamuda yıllık en az 40 milyon dolarlık tasarruf elde edilebileceğini belirtti. Çiftçioğlu, işçi sendikalarının bu işlemleri e-Devlet üzerinden yaparak ciddi tasarruf sağladığını ve kamu sendikalarının da benzer bir yöntemi benimsemesi gerektiğini vurguladı.
“DEVLETTE KORKUNÇ KARGO YÜKÜ VAR”
Kamuda 3 milyon 811 bin memur çalıştığını belirten Çiftçioğlu, bu 3 milyon 811 bin kamu çalışanın yılda bir kez sendika değiştirmesi halinde senede 7 milyon 623 bin kargo çıktığını ve devlette ciddi bir oranda kargo yükü oluştuğunu şu şekilde açıkladı:
“Memur sendikasını değiştirdiğinde hem mevcut sendikasına üye formu kargolanıyor. Hem de eski istifa ettiği sendikasına istifa formları kargolanıyor. Bu kargo maliyeti de tamamen devlet tarafından karşılanıyor. Üyelerin yılda bir kez istifa etmesi halinde ise 7 milyon kargo maliyeti 762 milyon liraya tekabül ediyor. Bu rakamlar sadece bir kez sendika değiştirmesi halinde karşılaştığımız rakamlar ve sendikanın e-devlet üzerinden yapılmaması kaynaklı devlette korkunç bir kargo yükü var."
Kâğıt ve kargo maliyetlerinin devletin üzerinde büyük bir yük vurgulayan Çiftçioğlu, "Bununla birlikte bir kişi sendikasını değiştirdiğinde 3 üyelik, 3 nüsha da istifa formu dolduruyor. Bu da minimum 6 adet kâğıt kullanımı demek. 3 milyon 811 bin kamu çalışanı bir kez birle sendika değiştirdiğinde 22 milyon 870 bin kâğıt kullanılıyor. Bunlar yıllık en azımsanmış rakamlar. Ancak bu işlem e-Devlet üzerinden yapılsa ne kargo yükü ne de kâğıt israfı olacak"dedi.
"BİRKAÇ KONFEDERASYONU MEMNUN ETMEK İÇİN MİLYONLARCA DOLAR HARCANIYOR"
E-Devlet altyapısının hali hazırda bulunduğunu ancak kullanılmadığını söyleyen Çiftçioğlu, Türkiye'de işçilerin sendikalarını kolaylıkla e-Devlet üzerinden değiştirebildiğini ancak bu sistemin kamu sendikalarında uygulanmadığını yineledi. Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı döneminde Fuat Oktay'ın bu konuyu gündeme getirdiğini vurgulayan Çiftçioğlu açıklamalarına şöyle devam etti:
“Birkaç konfederasyon var ki bunlar özellikle personellerin özlük birimlerinde istihdam sağladıkları için sendika üyelikleri evrakla olduğunda önüne geçebiliyorlar. Evrakları sümen altı ederek bir üyeyi 1 ay bile fazladan tutmaları onlara 1 ay fazladan aidat sağlıyor. Bazı konfederasyonların baskısı neticesinde hala memurlarda üyelikler e-Devlet'e geçirilemedi. Aslında çok basit, e-Devlet'le uyumlu bir sistem. Bu yüzden aslında hala geçilmemesi çok ütopik geliyor. Birkaç konfederasyonu memnun edeceğiz diye yıllık milyonlarca doları aslında çöp ediyoruz ve bu bizim kendi servetimiz. Bizim vergilerimizden toplanan paralardan çıkıyor bu kargolar."
"EN BAŞTA ALINMASI GEREKEN TEDBİRLERDEN BİRİ"
Tasarruf tedbirleri başladığı günden itibaren bu konunun üzerine ayrıca düşmeye başladıklarını belirten Çiftçioğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e mektup yazdıklarını, sosyal medyadan seslendiklerini ve pek çok alanda çağrıda bulunduklarını açıkladı. Henüz yapılan bu çağrılara bir dönüş alamadıklarını söyleyen Çiftçioğlu, “Bakan Mehmet Şimşek'in bunu görüp, bu gerçekle yüzleşip, bunun önüne geçmemesini biz imkansız görüyoruz. Kamuda çok sıkı tedbirler uygulamaya çalışıyor ve uyguladığı tedbirlerin birçoğu bu tasarrufun yanında devede kulak kalır” dedi.
Bir yılda yaklaşık 7 milyon 623 bin adet çıkan kargonun bütün yükünün devletin üzerinde olduğunun altını çizen Çiftçioğlu, “Bu tasarruf tedbirleri kapsamında en başta alınması gereken tedbirlerden biri. Sadece işçilere açılan bu panel, memurlara da açılacak. Bu devlet için de çok büyük bir kolaylık olacak. Biz bu talebimizi ulaştığımız her platformda yineliyoruz. Biz çalışmanın üzerinde dururken bile 'nasıl hala değiştirmezler' diye hayrete düşüyoruz. Resmen 1 milyar liraya yakın bir para her yıl çöp ediliyor. Eminim bu gerçekle yüzleşen herkesin de hem vicdanını sızlatacak bir kayıp” ifadelerine yer verdi.
"AVRUPA ÜLKELERİNDE BENZER BİR UYGULAMA YOK"
Avrupa ülkelerindeki benzer bir uygulama olmadığını ve sadece bu uygulamanın Türkiye’de devam ettiğini ifade eden Çiftçioğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Türkiye maalesef bu konuda memuruna hala kâğıt üzerinden evrak imzalatarak sendika üyeliğine izin veren tek ülke konumunda. Biz bir an önce bunun sorununu çözülüp hem memurun zamanından çalmak istemiyoruz hem personelin iş yükünü arttırmak istemiyoruz hem de devletimizin kaybolan bu parasını kazanmasını istiyoruz."
Tasarruf tedbirleri kapsamında ciddi bir mali yol izleyen ve kemer sıkma politikası uygulayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özellikle kamuda harcanan mali giderlerin önüne geçerek amaçlarının enflasyonu düşürmek ve mevcut hayat pahalılığı bitirmek olduğunu açıklamıştı. Bakan Mehmet Şimşek’e seslenen Çiftçioğlu, "Mehmet Şimşek bu sorunla yüzleştiğinde biz hala birkaç konfederasyonun memnun etmek için bu sorunu görmezden geleceğine inanmıyoruz. Bu sorunun onun döneminde çözüleceğine dair inancımız tamdır. Buradan bir kez daha Mehmet Şimşek'e sesleniyoruz. Geldiği günden beri ekonomimizi düzeltmek adına çok olumlu adımlar attı. Çok ciddi tasarruflarda bulundu ve ağırlığını hissettirdi. Bu konuda da gerekli hassasiyeti ondan bekliyoruz" diyerek açıklamasını sonlandırdı.