Türk Kurtuluş Savaşı’nın önemli aşamalarından biri olan Duatepe, Sakarya Meydan Savaşı’nın savunma hattı üzerindedir. Buradaki ağaçlandırma çalışmaları 1999’da başlamış ve 20.000 ağaç dikilmiştir. Duatepe Anıtı ise 12 Eylül 2000’de açılmıştır.

ANIT UYGARLIĞA ULAŞMA ÖYKÜSÜNÜ SİMGELİYOR 

Duatepe Anıtı, otopark, bağlantı yolu, yürüme yolu, tören alanı ve anıt olmak üzere beş bölümden oluşur. Anıt duvarlarında, Duatepe bölgesinde şehit düşen 81 kişinin bilgileri pirinç harflerle yazılmıştır. Anıt ve heykeller, devlet sanatçısı heykeltıraş Metin Yurdannur tarafından tasarlanmıştır.

Anıt, Anadolu halkının Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde zafer ve uygarlığa ulaşma öyküsünü simgeler. Mustafa Kemal’in şahlanan atının üzerindeki figürü, Türk milletinin önderi olmaktan duyduğu gurur ve mutluluğu ifade ederken; geri planda Atatürk, İsmet İnönü ve Mareşal Fevzi Çakmak’ın heykelleri, emir komuta birliğini temsil eder.

Duatepe Anıtı

TÜRK MİLLETİNİN KARARLILIK SEMBOLÜ 

Halide Edib Adıvar’ın heykeli ise Türk kadınının Kurtuluş Savaşı’na katkısını anlatır. Ayrıca, Atatürk ve yaverinin dürbünle ovayı izlediği sahne, yaklaşan zaferin ve bağımsızlığın umutla beklenmesini simgeler.

Duatepe, Mustafa Kemal Paşa’nın Gazitepe’de attan düşmesi sonucu yaralandığı ancak görevini ısrarla sürdürdüğü bir alan olarak, Türk milletinin azim ve kararlılığının bir sembolüdür.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'da bir pastaneyi ziyaret etti Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'da bir pastaneyi ziyaret etti

Duatepe Anıtı (1)

Anıt üzerinde yer alan iki bayraktan biri 38. Alay’ın sancağını, diğeri ise Türk Bayrağı’nı temsil eder. Mustafa Kemal’in şahlanan atının üzerindeki figürü, bir çocuğun oyun oynarken yaşadığı mutluluğu ifade eder.

Bugün Duatepe Anıtı, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinde dökülen şehit kanları, dul kalan gelinler, evlatlarını vatan için feda eden analar ve yetim yavruların gözyaşlarıyla beslenen bir tarihî simge olarak gururla anılıyor. 

Muhabir: ZEYNEP PAMUK