Ankara, köklü tarihi ve zengin kültürel mirasıyla dikkat çeken bir şehir olmasının yanı sıra, birçok tarihi camiye de ev sahipliği yapmaktadır. Bu kapsamda Ulus’tan Altındağ’a uzanan bölgede birçok tarihi cami yer almaktadır. Bu tarihi camilerden biriside, Ulus Sanayi Caddesi üzerinde yer alan Hacı Doğan Camii'dir.
MİMARİ ÖZELLİKLERİ
Hacı Doğan Camii tarihi dokusunu koruyarak günümüze ulaşan önemli bir yapıdır. Dikdörtgen planlı, kerpiç duvarlı ve kiremit çatılı bu küçük boyutlu eser, zengin mimari detaylarıyla dikkat çekmektedir .Hacı Doğan Camii'nin ahşap tavanla örtülü hariminin kuzeyinde, kadınlar için ayrılmış mahfil bulunmaktadır. Caminin en etkileyici unsuru, tavana kadar yükselen alçı mihrabıdır. Üç iç içe bordürle çevrili özgün mihrap, beden duvarlarından hafif bir çıkıntı oluşturmakta ve iki köşesinde yer alan küp başlıklı sütuncelerle desteklenmektedir. Mihrap nişi, mukarnas kavsara ile son bulmaktadır.
14 ASIRLIK CAMİİ
Caminin geçmişi, 14. ve 15. yüzyıllara kadar uzanmaktadır. 1936, 1948, 1970 ve 2008 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları, yapının korunmasına büyük katkı sağlamıştır. İç mekanı aydınlatan ahşap tavanlı harim, doğuda ve kıblede iki üst, batıda ise iki alt pencere ile aydınlatılmaktadır. Yapı, yağlı boya ile boyanmıştır.