Altındağ Belediyesi, UNESCO Dünya Mirası ve Yerel Yönetimler Eğitimine Ev Sahipliği Yaptı Altındağ Belediyesi, UNESCO Dünya Mirası ve Yerel Yönetimler Eğitimine Ev Sahipliği Yaptı

Cumhuriyetin ilk yıllarında inşa edilen ve Türk siyasi tarihinin önemli olaylarına tanıklık eden Ulucanlar Cezaevi, günümüzde bir müze olarak ziyaretçilerine kapılarını açıyor. Ankara’nın Altındağ ilçesinde yer alan Ulucanlar Cezaevi, Türkiye'nin ilk cezaevi olarak 1925 yılında hizmete girdi. 81 yıl boyunca pek çok siyasi mahkûmun, gazetecinin ve edebiyatçının tutuklu kaldığı cezaevi, 2011 yılında müzeye dönüştürülerek, geçmişin karanlık sayfalarını gün yüzüne çıkaran bir bellek haline geldi. 

Türkiye’nin Siyasi Hafızasına Yolculuk “Ulucanlar Cezaevi Müzesi”  (8)

KARANLIK DÖNEMLERE IŞIK TUTAN MÜZE 

Ulucanlar Cezaevi, yalnızca bir hapishane değil, Türkiye'de pek çok önemli olaya ev sahipliği yapmış bir mekan olarak öne çıkıyor. İşkence, infaz ve insan hakları ihlalleriyle anılan cezaevinde, Bülent Ecevit, Muhsin Yazıcıoğlu, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan gibi tanınmış siyasi figürler aynı koğuşlarda kaldı.  

MÜZE ATMOSFERİ ZİYARETÇİLERİ DERİNDEN ETKİLİYOR 

Ulucanlar Cezaevi Müzesi'ni ziyaret edenler, buranın derin ve karanlık atmosferinden yoğun bir şekilde etkileniyor. Cezaevinin hücreleri, koğuşları, dar koridorları ve avluları, hoparlörlerden yankılanan seslerle birlikte adeta birer tarih sahnesi haline dönüşüyor. 81 yıllık tarih, ziyaretçilerin gözünde yeniden canlanıyor.  

Türkiye’nin Siyasi Hafızasına Yolculuk “Ulucanlar Cezaevi Müzesi”  (6)

Müzenin en dikkat çekici noktalarından biri, tarihi belgeler, kişisel eşyalar ve döneme ait objelerin sergilendiği özel alanlar oldu. Bülent Ecevit’in şapkası ve kravatı, Muhsin Yazıcıoğlu’nun namaz takkesi ve seccadesi, Deniz Gezmiş’in el yazısı ile ders notları ve diğer kişisel eşyaları, ziyaretçilere bu isimlerin burada geçirdikleri günleri hatırlatıyor. Ayrıca, Mustafa Pehlivanoğlu'nun idamından önce kardeşine yazdığı mektup ve idam gömleği de müzenin en etkileyici bölümlerinden biri olarak öne çıkıyor. 

Türkiye’nin Siyasi Hafızasına Yolculuk “Ulucanlar Cezaevi Müzesi”  (9)

DARAĞACININ SOĞUK YÜZÜ 

Müzenin en sarsıcı bölümlerinden biri de infazların gerçekleştirildiği dar ağacı oldu. Müzede sergilenen darağacı, birçok infazın gerçekleştiği orijinal darağacı olarak sergileniyor. Açıldığı günden bu yana yoğun ilgi gören müze, hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri haline geldi. Ulucanlar Cezaevi Müzesi, aynı zamanda Ankara'da en fazla ziyaret edilen müzeler arasında ilk sırada yer alıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan ‘Kültür ve Turizm Verileri’ne göre 2023 yılında müzeyi 385 bin 822 kişi ziyaret etti.  

Türkiye’nin Siyasi Hafızasına Yolculuk “Ulucanlar Cezaevi Müzesi”  (7)

Muhabir: SEMA TÜRKEL