Ankara'nın kalbinde yer alan ve kentin tarihine tanıklık eden Ankara Hükümet Konağı, Ankara'nın Altındağ ilçesi Ulus semtinde, 1897 yılında inşa edildiği günden bu yana pek çok önemli olaya ev sahipliği yapmış bir yapı olarak dikkat çekiyor. 2019 yılına kadar Ankara Valiliği Hizmet Binası olarak kullanılan bu tarihi yapı, günümüzde Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) İlahiyat Fakültesi olarak hizmet vermeye devam ediyor.
OSMANLI'DAN CUMHURİYETE TARİHİ BİR GEÇMİŞ
Hükümet Konağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde, II. Abdülhamit’in tahta çıkışının (cülûs) 21. yıl dönümü olan 1897 yılında, dönemin Ankara Valisi Abidin Paşa tarafından yaptırıldı. İnşa maliyeti 404.000 kuruş olan bina, Osmanlı Geç Dönem mimarisinin tipik bir örneği olarak öne çıkıyor. Simetrik yapısı, kemerli mermer kapısı ve sivri kemerli pencere detaylarıyla dikkat çeken Hükümet Konağı, iki katlı ve 40 odalı bir yapı olarak inşa edildi.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK KONAKTA İKAMET ETTİ
Hükümet Konağı, 1908 yılında ilan edilen II. Meşrutiyet’in Ankara'da bir hafta süren şenliklerine ev sahipliği yapmış, o dönemde efelerin gösterileriyle konak önünde kutlamalar yapılmıştır. 15 Mayıs 1919'da İzmir’in işgali, 29 Mayıs’ta yine bu konak önünde düzenlenen bir mitingle protesto edilmiştir. Ayrıca, 27 Aralık 1919'da Ankara’ya gelen Mustafa Kemal Atatürk, Hükümet Meydanı'nda karşılanmış ve iki ay boyunca bu konakta ikamet etmiştir. 23 Nisan 1920'den itibaren Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Hükümeti’nin çalışma merkezi olan Hükümet Konağı, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Ankara'nın en önemli yönetim merkezi haline geldi. Binanın zamanla Ankara Valiliği'nin ihtiyaçlarını karşılayamaması üzerine, Valilik 5 Ağustos 2019 tarihinde Sıhhiye'deki yeni binasına taşındı.
ASBÜ'YE TAHSİS EDİLDİ
2005-2009 yılları arasında tarihi yapısına zarar vermeden geniş çaplı bir restorasyon çalışmasından geçirilen Hükümet Konağı, 27 Aralık 2009 tarihinde yeniden hizmete açıldı. 2019 yılında ise bu tarihi yapı, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'ne tahsis edilerek İlahiyat Fakültesi olarak kullanılmaya başlandı.