Ankara'nın kalbinde, Hamamönü civarında saklı bir tarih yattığını biliyor muydunuz? Pek çok kişi tarafından henüz keşfedilmeyen Yörük Dede Türbesi yalnızca bir mezar olmanın ötesinde, Ankara'nın geçmişine ışık tutan önemli bir tarihî ve manevi değer taşıyor. Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilen Yörük Dede Türbesi, hem dua etmek hem de tarihi dokusuna tanıklık etmek isteyen ziyaretçilerini günün her saati bekliyor.

Yörük Dede Türbesi, 14. yüzyıldan kalma mimarisiyle dikkat çekiyor. Beş kenarlı planıyla Kümbet Mimarisi'ne örnek teşkil eden türbe, Ankara'nın merkezinde yer almasına rağmen çoğu kişi tarafından henüz nerede olduğu dahi bilinmiyor.  Türbenin yapımında moloz taş ve tuğla parçaları kullanılarak, iç ve dış yapısı Selçuklu tarzında işlenmiş durumda. Binanın üzeri ise piramit şeklindeki sekizgen külah ile örtülmüş. Bu zarif yapının en dikkat çekici yönlerinden biri, külahın alt sıralarındaki tuğlaların boyutlarının yukarıya doğru daralması ve ebatlarının minik bir incelikle ayarlanmış olması.

Yörük Dede Türbesi1

6 Şubat depremleri sonrası koruyucu aile başvuruları 300 bini aştı 6 Şubat depremleri sonrası koruyucu aile başvuruları 300 bini aştı

ZİYARETÇİLERİNİ AĞIRLIYOR

Yörük Dede Türbesi'nin iç mekanında ise Selçuklu türbelerinin hemen hepsinde olduğu gibi kubbe, konik çatı altında yükseliyor. İçerideki pandantifler, türbenin beş kenarlı yapısına uyum sağlayacak şekilde tasarlanmış.

Ankara’nın merkezinde olmasına rağmen birçok kişi tarafından bilinmeyen Yörük Dede Türbesi, hem dua etmek hem de tarihî bir yapıya şahitlik etmek isteyen ziyaretçilerini ağırlıyor.

Muhabir: TUĞBA AKKESEN