Bekar Sultan Türbesi, Aksaray'ın Gülağaç ilçesi sınırları içinde, Gülpınar Kasabası ile Bekarlar Köyü arasında, tarlalar arasında yer alan nadir bir Selçuklu dönemi yapıtı olarak öne çıkıyor.

SELÇUKLUNUN NADİDE TÜRBELERİNDEN BİRİ 

Selçuklu tarihinin mücevheri olarak kabul edilen bu türbe, alt kısmı kesme taştan, üst kısmı tuğladan yapılmış sekizgen bir kaideli türbe olarak mimari açıdan dikkat çeker. Türbenin çini süslemeleri ve kufi tarzda yazılmış Besmele ve Ayete'l Kürsî yazıları, Selçuklu türbelerinin nadide örneklerinden biri olarak bilinir.

19. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat ve Turizm Festivali başlıyor 19. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat ve Turizm Festivali başlıyor

İşçi Konfederasyonları 10 Maddelik Ortak Bildiriyle Hükümete Çağrıda Bulundu (1)

GEÇMİŞTE İSKAN YERİ OLARAK BİLİNİYOR 

Türbenin tarihi adı "Turasan Türbesi" olarak geçer ve Danişmend Gazi'nin amcası Hasan Bey'in oğlu Turasan Bey için yapılmıştır, ancak kitabesi zamanla yok olmuştur. Türbenin bulunduğu alanın geçmişte büyük bir iskân yeri olduğu ve yakınında hamama benzeyen kalıntılar ile zaviye veya cami temelleri bulunduğu belirtilmektedir.

İşçi Konfederasyonları 10 Maddelik Ortak Bildiriyle Hükümete Çağrıda Bulundu (2)

SULTAN KELİMESİ SONRADAN EKLENİLMİŞ

Halk arasında "Bekâr Sultan Türbesi" olarak anılan yapının adının, bölgenin tarihi "Bekir Nahiyesi" ve "Bekâr" kelimesinin birleşiminden türediği ve "Sultan" kelimesinin sonradan eklenerek bu şekilde anıldığı düşünülmektedir. Türbenin yakınında aynı ismi taşıyan bir köy bulunmaktadır.

Muhabir: ZEYNEP PAMUK