Türkiye’nin köklü tarihine tanıklık eden ve Cumhuriyet’in birçok aşamasında yer alan Ziraat Bankası, Türkiye’nin ilk bankacılık müzesi olma özelliğini taşıyor.
Ankara’nın Altındağ ilçesi Ulus semtinde bulunan Ziraat Bankası Müzesi, 1929 yılında ünlü İtalyan mimar Giulio Mongeri tarafından inşa edilen, Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi’ne ait tarihi binanın Şeref Salonu’nda, 1981 yılında ziyarete açıldı. Başlangıcından günümüze bankacılık sisteminin ticari, ekonomik ve kültürel gelişimini yansıtan müze, Ziraat Bankası’nın birikimini ve deneyimini geleceğe taşımak amacıyla kuruldu.
EN ŞIK MÜZE
Tarihi dokusunu modern müzecilik anlayışıyla harmanlayan müze, 2017 yılında başlayan kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından 2019 yılında yenilenen yüzüyle yeniden kapılarını açtı. Zemin kata bodrum katının da eklenmesiyle genişletilen Ziraat Bankası Müzesi, dijital unsurlar ve etkileyici tasarımıyla Ankara’nın en şık müzesi olarak dikkat çekiyor.
ESERLER BANKACILIK TARİHİNE IŞIK TUTUYOR
Müzede, Türkiye bankacılık sisteminin geçirdiği evrimi belgeleyen pek çok eşya sergileniyor. Ziraat Bankası’nın 1863 yılına ait “Memleket Sandığı” gibi çekirdek niteliğindeki eserler, bankacılığın tarihine ışık tutuyor. Bunun yanı sıra, 100 yılı aşkın geçmişe sahip yevmiye defterleri, altın alım ve satım kayıt defterleri, yazı makineleri, kristal hokka takımları, eski telefonlar ve altın teraziler gibi antika objeler ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. 1929 yılında Genel Müdürlük Binası’nın açılışında kullanılan altın orak ve tepsi, Osmanlı dönemine ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına ait para örnekleri de müzede sergilenen önemli eserler arasında bulunuyor.