Yaşanan gıda krizi alarm çanlarının çalmasına yol açıyor. Birleşmiş Milletler'in raporlarına göre dünya genelinde üretilen gıdanın yaklaşık üçte biri israf ediliyor. Dünya genelinde gıda israfının kritik seviyelere ulaştığı uzmanlar tarafından belirtilerek, bu durumun milyonlarca insanın gıda kriziyle karşı karşıya kalmasına neden olduğu vurgulandı.
Gıda israfının sebeplerine değinen Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Emre Hastaoğlu, üretim ve tüketim aşamalarında yapılan hataların büyük rol oynadığını belirtti. Üretim fazlası, lojistikte yaşanan aksaklıklar, ambalajlama hataları ve tüketici alışkanlıkları bu sorunun başlıca nedenleri arasında. Özellikle tüketicilerin bilinçsiz alışveriş alışkanlıkları ve yiyecekleri doğru şekilde saklamamaları, gıdaların israf olmasına neden oluyor.
EKMEK İSRAFI CİDDİ BOYUTLARDA
Hastaoğlu, Türkiye'de de gıda israfının ciddi boyutlara ulaştığını belirterek, “Ülkemizde günde 4.3 milyon adet ekmek israf ediliyor. Bu, dünyada en çok ekmek israf eden üçüncü ülke olduğumuz anlamına geliyor. Gıda israfının bu denli büyük bir problem haline gelmesi, bilinçsiz tüketim alışkanlıklarımızdan kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.
Uzman doktor, gıda israfını önlemenin yollarından biri olarak bilinçli tüketimi işaret ederek, yiyeceklerin tekrar kullanabilir olmasını aile bireylerinin biliyor olmasının önemine değindi. Örneğin, bir gün pilav yapıldı ve arttıysa ertesi gün kadınbudu köfteye dönüştürülebilir” şeklinde konuştu.
Hastaoğlu, gıda israfını azaltmanın hem çevreyi hem de gelecek nesilleri korumak açısından hayati önem taşıdığını vurguladı.