Ankara'nın Polatlı ilçesi tarım ürünleriyle ön plana çıkan bir ilçedir. Polatlı'da genellikle buğday, pancar, soğan ve bostan yetiştirilirken kendilerini kavun ve karpuz üretiminde de ispatladılar.
Polatlı tarımsal alanda üretim merkezidir ayrıca ülkemizde marka değeri yüksek ilçelerimizden birisidir. Tarımda buğday pancar, soğan ve bostan ile ön plana çıkarken karpuz ve kavun da tadıyla kendini ispatlamıştır.
Polatlı E 90 güzergahı üzerinde olduğu için sezonluk kavunu olanlar genellikler satışlarını E 90 güzergahı'nda yapmaktadır.
Ankara'nın Polatlı ilçesini ziyaret edenlerin mutlaka Polatlı'ya özgü olan Bal kavunu'nu denemelerini tavsiye ediyoruz.
Kavun nedir?
Kavun (Cucumis melo), kabakgiller familyasından saplı ve başlangıç meyveleri büyük olan bir bitki türüdür. Olgunlaşmamış hali meyve olarak da tüketilir ve bu haliyle meyvesine Kelek adı verilir. Tek yıllık bir bitkidir. Sürüngen gövdesi birkaç metreye kadar uzayabilir. Yaprakları kalpten daha büyüktür. Bu konuyla ilgili pek çok bilgi var ve neler olduğunu görmek kolaydır. Türüne ve çeşidine bağlı olarak iri, kalın kabuklu meyveler etli, sulu ve tohum bakımından zengindir. Anavatanı Orta Asya, İran ve Anadolu’dur. Türkiye'de yetiştirilen türlerin arasında Topatan, Hasanbey, Van kavunu, Altınbaş Kızılırmak, Ankara kavunu, Kırkağaç kavunu (Manisa) ile yerli ve yabancı birçok hibrit çeşit bulunmaktadır. PH değeri 7,0'dır.
Kavun birçok kültür çeşidine dönüştürülmüş bir Cucumis türüdür. Meyve bir pepodur. Meyve eti ya misk ya da tatsız, sağlam ya da yumuşaktır ve kabuk pürüzsüz (kavunda olduğu gibi), nervürlü (kavunda olduğu gibi), buruşuk (casaba'da olduğu gibi) ya da perdeli (kokulu kavunda olduğu gibi) olabilir.
Kavunların kökenleri vardır. Araştırmalar tohumların ve köklerin eski kervan yollarındaki ticaret merkezleri arasında olduğunu göstermiştir. Bazı botanikçiler kavunların Doğu Akdeniz ve Mısır'a özgü olduğuna inanırken, bazıları da İran, Hindistan veya Orta Asya'dan kaynaklandığına inanıyor. Ancak bunların başka Afrika kökenleri de var ve yabani kavunlar artık bazı Afrika ülkelerinde de bulunabiliyor.
HABER: ÖMER YILDIZCI