Polatlı’da kurban bayramı sonrası ve günümüzde de besi çiftliklerinin atmış olduğu hayvan dışkıları sonrası köylü zor zamanlar geçiriyor. Polatlı’da Karahamzalı, Çanakçı ve Sakarya gibi köyler besi çiftliklerine yakın olduğu için, köy merkezlerinde yoğun sinekler bulunuyor. Köylerde yaşanan bu sinek istilasının sebebi olarak ise çiftçiler besi çiftliklerinin tarlalara atmış olduğu hayvan dışkıları sonrası yaşandığını belirtiyor.
Ancak duruma ilişkin açıklamalarda bulunan bir nakliyeci olayın farklı boyutlarda olduğunu belirtti. Nakliyecilik yapan vatandaş bu tarlalara gübre olarak çiftçinin dökülmesini istediğini belirtti.
Bizzat kendinin gidip döktüğünü belirten nakliyeci konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ‘’ Bu bölgede yaklaşık olarak 150-200 arası hayvan var. Bu hayvanların ortalama bir tanesinin günlük 22 kilogram atığı var. Bu atıklar fabrikalara gidip işleniyor, işlendikten sonra metan gazı alınmış bir şekilde gübre ihtiyacı olan tarlalara dökülüyor. Yani yüzde 80 oranında gübre alımına ihtiyaç olmadan bu şekilde doğal olarak atılıyor. Bu bölgede 5 tane biyogaz var. Bu biyogazların saatlik elektrik üretimi 10 megawatt üretim yapılıyor. Yani hayvansal atıklardan da elektrik üretimi yapıyorlar. Hayvansal atıklardaki bu elektrik hem ülke enerjisine hem de buradaki besicilerin ihtiyacı karşılanıyor. Burada yıllık ortalama 1 milyar dolar ticaret yapılıyor. Yani şimdi burada sinek oluyor köyler sinek doluyor, diyerek besiciliği burada kapatırsak, Polatlı’nın buğday eken, arpa eken bütün çiftçileri de bundan etkilenecektir.
Burada oluşan sinek oluşumu ise eksi yönlerinden birisi tabi ki. Şimdi hayvanların dışkıları ham olarak döküldüğü için burada bazı yerlere ve dökülen yerlerinde yakın olması sebebi ile oluşan sinek yoğunluğu köylere kadar gidiyor.’’
3-5 BİN DÖNÜMLÜK ARAZİSİ OLAN ÇİFTÇİLER BENİM TARLAMA GÜBRE DÖK DİYE ARIYOR
Şuanda bana çevre köylerden gelen telefonlarda çiftçiler arıyor ve benim tarlama gübre dök diyor. Şimdi biz bunu yaş olarak döktüğümüz içinde çiftçinin sürmesi daha kolay oluyor. Örneğin Tatlıkuyu köyündeki birçok çorak alan bu gübre sayesinde topraklarını verimli hale getirdiler.’’ açıklamasında bulundu.