1500'lü yıllardan bugüne kadar gelen ve ilk olarak Romalıların yerleştiği bölgede bulunan ve Şehit Balıklar Havuzu olarak da bilinen Tarihi Balıklıgöl Havuzu'nun çevresinde Roma ve Kurtuluş Savaşı'ndan kalma mezarlar ile bir de höyük bulunuyor. 

Tarihi Balıklıgöl Havuzu'nun suyu ise kaynak suyu olarak havuzun altından kendiliğinden geliyor. 

Son zamanlarda bölgede açılan kuyular nedeniyle Tarihi Balıklıgöl Havuzu'nun suyunda azalma olduğu görüldü. Önlem alınmadığı takdirde balıklar ölecek ve bu tarihi yapı yok olacak…

Balikligol Havuzu 2

BÖLGE SAKİNLERİNDEN YETKİLİLERE ÇAĞRI

Bölge sakinleri Polatlı Belediyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na seslenerek buranın acilen bakıma alınıp, korunması çağrısında bulundu.

Vatandaşlar "Burası Başkent Ankara'nın Polatlı İlçesi'nin Ilıca Mahallesi, burada bir tarih yatıyor. Bulunduğumuz havuz Şanlıurfa'daki Balıklıgöl ile hemen hemen aynı, bu tarihi alan Roma döneminden beri günümüze kadar gelmiş, ne yazık ki günümüzde kaderine terk edilmiştir. Bu anlamda yetkililerin burayı eski tarihi dokusuna döndürerek bakımını yapması ve koruma altına alması lazım" dedi. 

Ankara İtfaiyesi Büyüyor: Yeni İstasyonlarla Daha Hızlı ve Etkin Hizmet Ankara İtfaiyesi Büyüyor: Yeni İstasyonlarla Daha Hızlı ve Etkin Hizmet

Balikligol Havuzu 3

TARİHİ BALIKLIGÖL HAVUZU’NUN HİKAYESİ

500 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olan Balıklıgöl Havuzu'nun hikayesi ise hayli bir ilginç…

Roma dönemine ev sahipliği yapmış Balıklıgöl Havuzu, Polatlı'nın ilk yerleşim yerlerinden biri. 

1500'lü yıllarda iskan edilen Ilıca Köyü, ilk olarak Balıklıgöl Havuzu'nun çevresine kurulmuş. Burası Sakarya Meydan Muharebesi'nde Yunan işgaline uğramış ve o dönem Haymana'ya bağlı olan bir köy. 

Sakarya Meydan Muharebesi ve Kıbrıs Barış Harekatı esnasında balıklar havuzdan kaybolmuş savaşın sonunda ise balıklar yaralı olarak görülmüş. Savaşa giden balıklar olarak bilinen çevre halkının dilinden düşmeyen bu hikaye sebebiyle balıklar kutsal sayılıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ