Polatlı’da resmi kayıtlara göre okullarda öğrenim gören 9 öğrenci ve ilçede yaşayan yaklaşık 150 Çölyak hastası vatandaş, bu sorunla mücadele etmeye çalışıyor. Bu kapsamda Polatlı'da, farkındalığı artırmak ve çölyak hastalarının yaşamlarını kolaylaştırmak için “Çölyak Farkındalık Projesi” başlatıldı. Polatlı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen projenin koordinatörlüğünü Sevim Aras ve İlkokulu Müdürü Selahattin Ünsal üstlenirken, proje yürütücülüğünü BHN Mıhçıoğlu İlkokulu Müdürü Yusuf Temli, Müdür Yardımcıları Ali Alpay ve Kübra Şeker ile öğretmenler İclal Çevikbay, Esra Er ve Özlem Gümüş Küçüktepe yapacak.

İLK TANITIM TOPLANTISI YAPILDI

Projenin tanıtım toplantısı, 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri İlkokulu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Polatlı İlçe Milli Eğitim Müdürü İmralı Kaloç, Polatlı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Barkın Yıldırım, Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, POLŞAHDER Başkanı Savaş Dinçer, Çölyak Derneği Polatlı Temsilcisi Özlem Dömeke, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

FARKINDALIK ÇALIŞMALARI YAPILACAK

Polatlı genelindeki tüm resmi ve özel eğitim öğretim kurumlarında çölyak farkındalığını artırmaya yönelik çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Okul kermeslerinde Polatlı Çölyak Temsilciliği ile iletişim sağlanarak çölyak stantları açılacak. Ayrıca, çölyak hastası bulunan okullardaki kantin denetimlerinde glütensiz ürünlerin bulunup bulunmadığı kontrol edilecek. 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü kapsamında ise farkındalık etkinlikleri düzenlenecek.

Toplantıda, öğretmen İclal Çevikbay sınıfında çölyak hastası bir öğrencisi için yaptıkları çalışmaları anlattı. Ardından, çölyak hastası çocuğu olan veli Hasan Hüseyin Gölsu söz alarak, bu süreçte karşılaştıkları zorlukları gözyaşları içinde paylaştı. Toplantının sonunda, Polatlı İlçe Sağlık Müdürlüğünden Diyetisyen Tuğçenur Bulat Yılmaz çölyak hastalığı ile ilgili detaylı bir sunum gerçekleştirerek, hastalığın belirtileri, tanı süreci ve glütensiz beslenme konusunda bilgilendirme yaptı.

Polatlı’da Yeni Proje Çölyak Farkındalık Etkinlikleri Başlıyor! 2

KALOÇ: "DUYARSIZ KALAMAYIZ"

Polatlı İlçe Milli Eğitim Müdürü İmralı Kaloç, yaptığı açıklamada, “Çölyak, gözlemlediğim kadarıyla sanki son zamanlarda biraz daha yayılan bir hastalık. Bu hastalığa sahip vatandaşlarımızın, öğrencilerimizin sayısı çoğalıyor. Bu anlamda da çok güzel bir toplantı oldu. Çölyak ile yaşamak zorunda olan insanlarımız, çocuklarımız, gençlerimiz var ve çeşitli zorluklar yaşıyorlar. Biz eğitim kurumlarımız olarak bu sağlıkla ilgili bir konu olsa da duyarsız kalamayız. Öğretmenimizin yaptığı faaliyetleri de burada gördük. Çocukların gelişimini ilgilendiren her türlü konuda tedbir almak zorundayız, yapılabilecekleri maksimum düzeyde yapmak zorundayız. Hem bu toplantıyı organize eden hem de öğrencilerimize okullarda bu anlamda destek veren, yardımcı olan yöneticilerimize ve öğretmenlerimize çok teşekkür ediyorum. Katılan herkese teşekkür ediyorum. Umarım Polatlı’mıza faydalı olur.” dedi.

Gençlerbirliği, Manisa FK’yı mağlup ederek zirveye emin adımlarla yaklaşıyor Gençlerbirliği, Manisa FK’yı mağlup ederek zirveye emin adımlarla yaklaşıyor

GLÜTENSİZ ÜRÜNLERE KOLAYCA ULAŞILAMIYOR

Toplantıda Çölyaklı aileleler adına açıklama yapan Çölyak Derneği Polatlı Temsilcisi Özlem Dömeke; “Bildiğiniz üzere çölyak ince bağırsaklarda glüten proteininin emilememesinden kaynaklı bir rahatsızlıktır. Çölyaklı bireyler glüten içeren ürünleri tükettiğinde büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Bizler glütensiz ürünlere de kolaylıkla ulaşamamaktayız. Marketlerde çok az glütensiz ürün çeşidi bulunmakta; bu ürünlerin de çok pahalı olması bizler için büyük bir sorun oluşturmaktadır.

“Eğer ailenizde bir çölyaklı birey varsa; Dışarıda ailecek rahat yemek yiyemezsiniz. Gittiğiniz çoğu yerden aç dönersiniz. Çantanızda her zaman glütensiz yiyecek taşırsınız. Okul kermeslerinden çocuğunuzu uzak tutmaya çalışırsınız. Markete gittiğinizde çocuğunuza atıştırmalık alamazsınız ya da bulamazsınız. Sınıflarında öğretmenleri çikolata dağıtınca glütensiz olmazsa sevinemezsiniz. Evladınız Üniversitede okuyorsa ne yediğinin tedirginliğini yaşarsınız. 25 TL'lik normal makarnaya siz 180 TL; 10 TL'lik çubuk krakere 120 TL ödersiniz. Okul kantin ve yemekhanelerinde glütensiz ürün için okul idaresinin vicdanına kalmışsınızdır. Çölyaklı aileler olarak bütün bunlar ve daha fazlasıyla mücadele ediyoruz. Bu zorlukları yaşarken bizim siz değerli yöneticilerden beklentimiz; Okul kantinlerinde ihtiyaca yönelik glütensiz ürünler bulundurulması, Öğrenci ve öğretmenler arasında farkındalığın oluşturulması, Okul ve pansiyon yemekhanelerinde çölyaklı öğrencilere özel glütensiz menü çıkarılması, Çölyaklı bireylerin glütensiz ürünlere ulaşımının kolaylaştırılması, Sosyal Yardımlaşma Kurumlarında çölyaklı bireylere pozitif ayrımcılık sağlanması, Sevim Aras İlkokulu ve Bedriye Halil Naci Mıhcıoğlu İlkokulu'nun yaptığı bu anlamlı farkındalığın diğer okullara da yayılmasının sağlanmasıdır. Bizleri bu anlamlı toplantıda bir araya getiren başta Sayın Kaymakamımız olmak üzere tüm yetkililere, Dernek Başkanımız Ercebeci Ginar Şebnem Hanıma ve siz değerli büyüklerime teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Cansu Demir