Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarım teknolojileri konusunda uzmanlaşmayı sağlayan eğitimlerini sürdürüyor. Bu yeteneği, Ankara Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle Polatlı Ziraat Odası toplantı salonunda beş gün sürecek bir eğitim programı başlatıldı. Eğitimin ilk jeolojik Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Can Ayday, uzaktan algılamaların tarımdaki dağılımını ayrıntılı bir şekilde anlattı. Katılımcıların bilgisayarlarına gerekli yazılımlar yüklenirken, veri elde etme, analiz yapma ve proje geliştirme bilgileri aktarıldı.

Yeni sistem, Polatlı'daki tarımın uzaktan saklanmasını mümkün kılacak. Örneğin, ÇKS'de kanola eklediği beyanı olan bir çiftçinin beyanının bulunduğu, uydu verileriyle yerinde inceleme yapıldığından tespit edilebilmektedir. Bu uygulama, tarımda verimliliğin artırılmasının yanı sıra, doğru bilgi paylaşımını teşvik ederek beslenmenin etkinleştirilmesine katkı sağlanması.

Polatlı'da Tarımda Dijital Dönüşüm Tarlalar Uzaktan İzlenecek (3)

AYDAY: YAVAŞ YAVAŞ DA OLSA YAYILMAYA BAŞLADI

Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) hakkında bilgi veren Prof. Dr. Can Ayday; “Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri teknolojisini dünyada Afrika dahil hemen hemen her ülke kullanıyor. Maalesef biz bu işe dünyadan 4 sene sonra başladık. Ancak yavaş yavaş da olsa yayılmaya başladı. Şu anda pek gerektiği gibi kullanamıyoruz. Şu anda bir adet uydumuz var fakat ilerde bu da gelişecek. Öncelikle tarım olmak üzere madencilik gibi birçok alanda uzaktan algılama kullanıyor.” cümlelerine yer verdi.

Polatlı'da Tarımda Dijital Dönüşüm Tarlalar Uzaktan İzlenecek (2)

BİLGİÇ: YETİŞTİRİCİLERİMİZE VE POLATLI’MIZA DAHA VERİMLİ OLACAĞIZ

Ankara'daki öğrencilerden "ÖHO'lar kamulaştırılsın" talebi yükseldi Ankara'daki öğrencilerden "ÖHO'lar kamulaştırılsın" talebi yükseldi

Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ömer Faruk Bilgiç, sistemin kullanımının Polatlı açısından önemine değinerek; “Bitkisel Üretim ve hayvancılıkta yeni üretim modellerine geçtik. Özellikle bitkisel üretim noktasında yetiştiricilerin 2025 yılı içerisinde ÇKS’de beyan ettikleri ürünlerin tarla kontrollerinin uygun bir şekilde yapılması gerekiyor. Önceki dönemlerde bunların kontrolünü yüzde 5-10 oranında rastgele yöntemlerle yapıyorduk. Şu anda bu kontrolü yüzde 100 yapmamız gerekiyor. Bunların altyapısı şu anda bizlerin elinde var. Uydu görüntülerinden bakarak hangi üründe ne deseni olduğunu biz görüyoruz. Bakanlığımızda bunları bizlere belli aralıklarla gönderiyor. Mesela bu hafta kanola, aspir gibi bazı ürünlerin tarlada olmadığı, yetiştiricilerin yanlış bilgi verdiği yönünde bizlere bilgiler geldi. Bizler coğrafi bilgi sistemlerini daha etkin ve verimli kullanarak buradaki ürün desenlerinin ne olduğunun tespitlerini sağlamış olacağız. Bu işin zirai boyutu, hayvan sağlığı boyutuna bakacak olursak, uydudan görüntü alınarak bunların izlenilmesi hayatın her alanında kullandığımız bir sistem. Bunun tarım alanında etkin olarak kullanılması vazgeçilmez olacaktır. Birkaç yıl içinde şu anda konuştuklarımızı etkin bir şekilde, yerinde kontrol yapmadan, uydu üzerinden bakanlığımızın sistemleri ile net bir şekilde görebileceğiz. Bu sistemleri kullanırken kendimizi geliştirmemiz lazım. Ankara Kalkınma ajansına da teşekkür ediyoruz, onlar da bize bu teknik desteği verdiler. Polatlı’nın 45-50 köyüne giderek ziyaretlerde bulunduk. Bu ziyaretler sırasında yetiştiricilere bilgilerimizi aktardık. Bu ziyaretlerin daha etkin bir şekilde yapılmasını sağlayacağız. Buradan aldığımız bilgilerle de yetiştiricilerimize ve Polatlı’mıza daha verimli olacağız.”diye konuştu.

Muhabir: KARDELEN ÇOBAN