Geçtiğimiz akşam gerçekleştirilen toplantıya, Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ömer Faruk Bilgiç, Polatlı İŞKUR Müdürü Abdurrahman Engin, Polatlı Soğan Üreticileri Birliği Başkanı İlhami Teke, Soğan Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği Başkanı Reşit Kaya ile işçi temsilcileri ve üreticiler katıldı. Alınan kararlarla, mevsimlik tarım işçilerinin günlük yevmiyeleri, her yıl açıklanan brüt asgari ücretin 1/30'u olacak şekilde belirlendi ve yeni ücretler oybirliği ile kabul edildi.

Toplantıda ayrıca soğan çuvallama işine dair önemli bir düzenleme yapıldı. Avrupa standartlarına uygun olarak soğanların 27-29 kilogramlık çuvallara doldurulması kararlaştırıldı. Aksi yönde bir karar alınmadığı takdirde, bu yıldan itibaren 50 kilogramlık çuvallar kullanılmayacak ve önümüzdeki yıldan itibaren soğan dolumları Avrupa standartlarına uygun çuvallarla yapılacak.

Whatsapp Image 2024 07 26 At 11.50.20

ÇALIŞMA SAATLERİ DEĞİŞTİ! SINIR GETİRİLDİ

Bu yıl için günlük yevmiye 666,75 TL olarak açıklandı. Bu tutar, Polatlı genelinde ve tüm tarım kollarında çalışan işçileri kapsayacak. 2025 yılı Ocak ayı itibarıyla, yevmiyeler yeni açıklanacak asgari ücrete göre güncellenecek ve aynı 1/30 formülü ile belirlenecek. Çalışma saatleri ise sekiz saat ile sınırlandırılacak. Toplantıda ayrıca, iş kollarına göre belirlenen ücretler de açıklandı. Buna göre: Çapa işçiliği yevmiyesi: 700 TL, Sulama işçiliği yevmiyesi: 1.000 TL, Pancar 1 çapa/dekar: 700 TL, Pancar 2 çapa/dekar: 1.000 TL, Ayçekirdeği ve kabak 1 çapa/dekar: 500 TL, Soğan iki çapa: 1.100 TL.

SOĞAN ÇUVALLAMA YEVMİYESİ AÇILANDI

Soğan çuvallama işleri için de yeni yevmiyeler belirlendi. 50x80 ebadında çuvallama yapan bir işçi, bir yevmiye için 14 çuval soğan dolduracak ve her çuval 27-29 kilo olacak şekilde ayarlanacak. 55x90 ebadında çuvallama yapan işçiler ise 9 çuval soğan dolduracak ve her çuval 40 kilo olacak. 50x80 ebadındaki soğan çuvallama işi için bir işçiye günlük 495 TL ödenecek ve her çuval 27-29 kilo olacak, soğanın sakalı da kesilecek. 55x90 ebadındaki soğan çuvallama işinde ise yine bir işçiye günlük 495 TL ödenecek, her çuval 40 kilo olacak ve soğanın sakalı kesilecek.

Whatsapp Image 2024 07 26 At 11.50.21 (1)

ÇAVUŞLARA ÇALIŞTIRDIĞI 25 İŞÇİ İÇİN İKİ YEVMİYE ÖDENECEK

Hammaliye ücretleri ise ton başına tarladan yükleme için 170 TL ve depoya indirme için 85 TL olarak belirlendi. Ayrıca Çavuşlara çalıştırdığı 25 işçi için iki yevmiye ödenecek. İşin bitmediği günlerde her bir saat mesai için sekizde bir oranında ücret ödenir. Toplantıda ayrıca işçilerin Polatlı’ya veya köylere geliş nakliye ücretinin çiftçi tarafından karşılanacağı, dönüş yolculuğunun ise işçiye ait olacağı kararlaştırıldı. Polatlı Ziraat Odası’nda işçi ve üretici temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda karar imza altına alındı. İmzaları; Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, Polatlı Soğan Üreticileri Birliği Başkanı İlhami Teke, Tüccar-Çiftçi Hidayet Atalay, Soğan Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği Başkanı Reşit Kaya attı.

Whatsapp Image 2024 07 26 At 11.50.23 (1)

KÖSEOĞLU: EKONOMİYE BÜYÜK BİR KATKIDA BULUNUYORUZ

Toplantının açılış konuşmasını yapan Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu; “Tarım, ülkemiz ve insanlık için çok önemli bir sektördür. Siz değerli çiftçilerimizin ürettiği ürünlerle birçok sektörün doğmasına ve yaşamasına vesile oluyorsunuz. Bildiğiniz gibi, 1990 yılından sonra bazı bitkileri ekiminin gelişimi ile birlikte büyük değişimler yaşadık. Yıllardır bu değişimleri hep beraber yaşadık, bu işi öğrendik ve geliştirdik. Kendi aramızda çözümler bulmaya çalıştık. Yaklaşık iki milyon kişiye iş sağlanıyor ve bu da kamuoyuna milyonlarca lira katkı sağlıyor. Yani ekonomiye büyük bir katkıda bulunuyoruz. Ancak her yıl işçi ücretleri konusunda kendi aramızda bir çekişme yaşıyoruz. Bu durumu çözüme kavuşturmak ve kesin bir karara bağlamak gerektiğini düşünüyorum. Bugün sizleri bu konu için topladık.”cümlelerine yer verdi.

Whatsapp Image 2024 07 26 At 11.50.22 (1)

BİLGİÇ: SORUNLARA ÇARE BULMAK İÇİN BURADAYIM

Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ömer Faruk Bilgiç ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Soğan sektörü Polatlı'mız için çok büyük bir sektör. Ankara'mızda ve hatta Türkiye genelinde soğan önemli bir yere sahiptir. Tabii bu sektör içerisinde birçok farklı dal bulunmaktadır. İlaçlamasından gübrelemesine, taşınmasından sökümüne, işçiliğinden çuvallamasına ve satış fiyatına kadar çeşitli konular vardır. Elbette her birinizin farklı farklı sorunları vardır. Siz de biraz önce bahsettiniz. Bu sorunların hepsini masaya yatırmamız önemli. Asgari müşterekte birleşebilmek çok önemlidir. Bugün burada bulunma amacım, sizleri dinlemektir. Polatlı'ya yaklaşık iki ay önce geldim ve soğan yetiştiriciliği ile ilgili sorunları, üreticilerin, satıcıların ve depolayıcıların karşılaştığı sorunları duymak, onlara bir çare bulmak için buradayım.”

Whatsapp Image 2024 07 26 At 11.50.22 (2)

KAYA: BİZİM EN BÜYÜK SIKINTIMIZ 50 KİLOLUK ÇUVALLARDIR

Mevsimlik tarım işçileri adına konuşan Soğan Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği Başkanı Reşit Kaya ise;  “Daha önce Polatlı denildiğinde akla kavun geliyordu, ama biz 1992'de buraya soğan için geldik ve o günden bu yana bu sektörde işçi, üretici ve tüccar olarak yer aldık. Sektörün her aşamasında yer aldığımız için işçilerin de tüccarların da halinden anlarız. Soğan sektörü Polatlı için çok önemlidir ve bu sektördeki her aşamayı, işçiliğinden taşınmasına kadar biliyoruz. Bizim en büyük sıkıntımız, gübre, çimento, un, şeker gibi ürünlerin taşınmasında kullanılan 50 kiloluk çuvallardır. Bu ağır çuvallar, yükleme sırasında işçilerde kalıcı sakatlıklara neden olmaktadır. Avrupa standartlarında olduğu gibi, çuval ağırlığını 25-30 kiloya düşürmek istiyoruz. Bu değişiklik, işçilerin sağlığını koruyacak ve iş yükünü azaltacaktır. Bakanlığımıza yaptığımız başvuru sonucunda, 26-27 kiloluk çuvallar kullanılması tavsiye edildi ve bu öneri kabul edildi. Bu şekilde Adana, Reyhanlı ve Şanlıurfa'dan yedi bin ton soğan yükledik ve işçiler de bu değişikliği olumlu karşıladı. Daha küçük çuvallar, hem işçilerin sağlığını koruyacak hem de ürün kalitesini artıracaktır.”

BUĞDAY DİKİŞİ İLE YAPILAN ÇUVALLARDA KALİTE DAHA HOMOJEN OLUYOR

“Çuval boyutunu düşürmek, işçilerin yaralanma riskini azaltacak ve işçiliği daha verimli hale getirecektir. Bu değişiklik, hem işverenler hem de işçiler için faydalıdır. Çuvalların ağırlığını azaltarak, işçilik maliyetlerini de düşüreceğiz. Ayrıca, soğanları Avrupa standartlarına uygun şekilde paketleyerek, pazarda daha rekabetçi olacağız. Muhtarlarımdan ricam, düz dikiş yerine buğday dikişi yöntemini kullanmaları için çavuşlara destek olmalarıdır. Düz dikiş, çuvalların altına ve üstüne farklı kalitede soğanların koyulmasına neden oluyor ve bu da ürünün kalitesini düşürüyor. Buğday dikişi ile yapılan çuvallarda ise kalite daha homojen oluyor ve işçiler daha verimli çalışıyor. Bu konuda hepinizin yardımlarına çok ihtiyacımız var. Biz işçilerin, tüccarların ve üreticilerin haklarını koruyarak daha adil ve verimli bir çalışma düzeni kurmak istiyoruz. Hepinizin desteğiyle bu sektörde daha iyi bir geleceğe ulaşabileceğimize inanıyorum.” diye konuştu.