İnebolu’dan Sakarya’ya “Şerife Bacılar” Sergi ve Gösterisi Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Lale Özder’in koordinatörlüğünde bugün saat 15:00’de Fırat Yılmaz Çakıroğlu Gençlik Merkezi’nde yoğun katılım ile gerçekleştirildi.
Açılış programına Polatlı Kaymakamı Murat Bulacak, Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi ve CHP Polatlı Belediye Meclis Üyesi Selami Ovacık, MHP Polatlı İlçe Başkanı Mehmet Aşçı, POLŞAHDER Başkanı Savaş Dinçer, Polatlı Sobacılar, Kalaycılar ve Nalbantlar Esnaf Odası Başkanı Cabbar Çepur, öğrenciler ve vatandaşlar katılım sağladı.
YAPTIĞIMIZ BİRKAÇ SERGİ BU HAYALİ BÜYÜTTÜ
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Lale Özder, İnebolu’dan Sakarya’ya “Şerife Bacılar” Sergi ve Gösterisinde açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Sergimiz bize hazır olarak sunulan Cumhuriyet’imizin 100.yıl kutlamaları sebebi ile hazırlanmıştır. Sergi hazırlık grubunda hiç bebek çalışmayı bilmeyenler amatörler, profesyoneller ve kültür bakanlığı sanatçıları bulunmaktadır. Cumhuriyet’in 100.yılı için güzel bir proje yapabiliriz diye hayal kurmuştuk. Projenin buraya kadar varacağını tahmin etmediğimiz bir hayaldi. Yaptığımız birkaç sergi bu hayali büyüttü. Bu yaz böyle bir proje için gönüllü 15 kişilik bir grup bir araya geldi. Projeye başlıyoruz dedik. Benim yaptığım onların müthiş heyecanına coşkularına cevap vermek oldu. 1. Aşamada İnebolu’ya ve Polatlı’ya gitmeden olmaz dedim. Gittiler, bilgileri yerinde görerek topladılar. Birçok kişi ve kurumdan destek aldılar. Bize destek veren herkese teşekkür ederiz.”
PROGRAMLADIĞIMIZ ŞEKİLDE DERSE UYUM SAĞLANDI
“Heyecan ve coşku giderek artıyordu. Programladığımız şekilde derse uyum sağlandı. Uzaktan eğitime alıştığımız için ders yapmak kolay oluyordu. Son aşamaya kadar yetişecek mi? Endişeleri artmıştı. Kurtuluş Savaşı gibiyiz hocam diyorlardı sürekli. Zorluklar vardı. Olmuyor derken son aşamada herşey yoluna girdi. Tıpkı buradaki sergide olduğu gibi. Son dakikalarda bile birçok şey tamamlanmamıştı. Sergiyi açacağımız saatte son anlarda herşey tamamlanmıştı. Tıpkı Kurtuluş Savaşı gibi. Aynısı Kurtuluş Savaşı’nda yaşadık. Her dakikasında serginin, hedefimiz 29 Ekim’de İnebolu’da olmaktı ve olduk.”
GÖZLERİ NEMLİ DUYGULARINI PAYLAŞMALARI BÜTÜN YORGUNLUĞUMUZU YOK EDİYORDU
“Birinci sergimizi Kastamonu Üniversitesi’nde açtık. 2 gün sergiledik. 2. Sergiyi İnebolu’da açtık 3 gün sürdü. 29 Ekim’de oradaydık. Atatürk’ün gittiği Türk ocağı binasında açtık sergiyi. Oradan Tosya’da 3 sergi yaptık. Sonra Ankara’ya geldik Ankara kalesinde yaptık sergimizi. Sergi süresince ziyaretçilerimizin gözleri nemli duygularını paylaşmaları bütün yorgunluğumuzu yok ediyordu. Çocuklar asker gibi duruyordu. Cumhuriyet’imizin ikinci yüzyılının üçüncü haftasında heyecanımızı paylaşabildiğimiz için çok mutluyuz. Hedefimiz Zafer Tepe Polatlı. Dumlupınar ve İzmir’e kadar devam edeceğiz.”
MİNNETARIZ DEMEK YETMİYOR
“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gözüm cephede kulağım İnebolu’da deyişine cevap veren yüzlerce şerife bacılarımızın onurumuzu, gururumuzu, şerefimizi, vatanımızı korumak yolunda attıkları adımlar, Ya İstiklal Ya ölüm diyerek hep birlikte kenetlenmeleri ve gelecek nesil için kurdukları İstiklal hayallerini gerçekleşmesi uğruna ne denli zor bir yolculuk yaptıklarını hissedebilmek. Hissettirebilmekti amacımız. Onlardan öğrendiklerimizi yeni kuşaklara gençlerimize anlatmanın küçük bir yoluydu bu sergi için yapılanlar. Şerife bacılara minnettarlığımızı belirtmekti. Minnetarız demek yetmiyor elbet de insanın kanını donduruyor. Anlatmakta zorluk yaşıyoruz. Genç Şerife bacının çocuğu için kurduğu hayalin peşinden ölümüne gitmesi aniden bastıran kar kışın içinde canını vermesi ve onun gibi niceleri.”
MİNNETTARLIĞIMIZI NASIL ANLATABİLİRİZ?
“Benim çok değerli Yurdagül hocam diyor ki minnettarlığımızı nasıl anlatabiliriz Lale? Biz onları yüreklerimize gömdük, artık hiç üşümezler diye minnettarlığını böyle dile getiriyor zaman zaman. Onları zor şartlarda yaptığı emekleri emanetimiz olarak kabul ediyoruz. Sizin için izinizde yorulmadan çalışacağız. Bizler o beşikte kalan çocukların torunlarıyız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ya zafer kazanılacak ya millet yok olacak. Başarı halktan beklenen cephane ve erzak ikmalinin devamlılığına bağlıdır. İkmal sağlanıyordu. Canlar pahasına. 13 Eylül 1921 Kurtuluş Savaşı’nın seyri değişmiş Zafertepe’de zafer kazanılmıştı. Yok olmanın eşiğinden dönen bir millet vardı artık. İşgalden kurtuluşun adımı atılmıştı. Cumhuriyet’e varılmış hissediliyordu. Cumhuriyet’e varılmıştı. Cumhuriyet en büyük bayramdır. Herkese kutlu olsun diyordu büyük komutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk saygı ve minnetle.”
HABER: KARDELEN ÇIKMAZ