AKSOY: 86. YIL DÖNÜMÜNDE SAYGI VE RAHMETLE ANIYORUZ
MHP meclis üyesi Recep Aksoy şu ifadelere yer verdi; Sözlerime başlarken; Keşke Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü andığımız kadar çok anlayabilmiş olsaydık. Büyük Liderlere matem gerekmez, fikirlerine sahip çıkmak ve sadakat gerekir düşüncesinden hareketle; Milli Mücadelemizin Mimarı, İstiklal Savaşımızın Baş Komutanı, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, eşsiz devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ ü aramızdan ayrılışının 86. Yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyoruz. Çağının en önemli liderinden olan Atatürk askeri yetenekleri ve devlet adamlığı vasıflarının yanı sıra yüksek insani değerleri üzerinde taşıması ile tarihe, insanlığa ve mazlum milletlere örnek olmuş bir liderdir. Bir ölüm ancak Atatürk ile bu kadar ölümsüz olabilirdi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ ü böylesine ölümsüzleştirenin ne olduğunu anlamak için; birkaç örnek vermek istiyorum. İstiklal mücadelemizde vatanını ve bayrağını tüm zorlu şartlara rağmen kahramanca savunan, 1683 2.Viyana yenilgisinden itibaren yaklaşık 260 yıl boyunca devam eden geri çekilmenin durdurulduğu yer olan Duatepe’ ye bakmak yeterlidir. Anıtkabir’in duvarında asılı Sevr anlaşması gereği parçalanmış bir Türkiye haritası görürsünüz. Orada yedi düvel (devlet) dediğimiz Fransız, İtalyan, İngiliz, Yunan, Amerikan, Ermeni ve Rusların Türkiye’yi Sevr’e göre nasıl paylaştığının haritasıdır. Bu haritaya bakmak yeterlidir. Benim en büyük eserim dediği; erdem, ahlaki mükemmellik, iyilik ve doğruluk anlamına gelen fazilet rejimi Cumhuriyeti kurmuş olması yeterlidir.
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çağdaş ve evrensel fikirleri doğrultusunda, bizlere emanet ettiği ve en büyük eserim dediği Türkiye Cumhuriyetini ve kazanımlarını korumak, yüceltmek, milli ve manevi değerlerin ışığında, aklın ve bilimin öncülüğünde, onu muasır medeniyetler üzerine çıkarmak, aynı zamanda 7 düveli bir daha Duatepe’yi aklından çıkaramayacak halde tutmak ve Anıtkabirde asılı olan o Sevr haritasını bir daha yaşatmamak (Zira muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda mevcuttur.) en büyük görevimiz olmalıdır. Kurucu liderimiz, merhum Başbuğumuz Alpaslan Türkeş Ülkücülerin Atatürk’e olan sevgisini ve durmaları gereken yeri şu sözlerle ifade etmiştir. “Ülkücü olup ta Atatürk’ü sevmeyen kişiler, Ülkücülüğün temel anlam ve prensiplerini kavrayamamış, kendisini Ülkücü sanan kanı bozuk insanlardır.” “Her kim Türk ve Atatürk düşmanıdır, biliniz ki onlar Malazgirt’te, İstanbul’un fethinde, Çanakkale’ de ve İstiklal harbinde mağlup ettiklerimizin Anadolu’da kalmış tohumlarıdır.” Bu duygularla bu coğrafyayı bize vatan yapan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi bir kez daha saygı ve rahmetle yad ediyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun. Konuşmama son vermeden önce bir vatanseveri daha anmadan geçmek istemiyorum. “Bedenimin babası Ali Rıza Efendi, hislerimin babası Namık Kemal, fikirlerimin babası Ziya Gökalp’ tir” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün fikirlerinin oluşumunda en fazla etkilendiği kişi olan Milli edebiyat dönemi şairi, yazar, sosyolog, fikir adamı “Türk Sosyolojisinin, Türkçülük akımının ve Milli Edebiyat akımının kurucusu” merhum Ziya Gökalp’i ölümünün 100. yılında saygı ve rahmetle anıyoruz. Ne Mutlu Türküm Diyene!
BURAL: LİDERDİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
CHP Meclis Üyesi Tufan Bural konuşmasında şu ifadelere yer verdi; 10 Kasım’da meclis olmadığı için bazı özel günleri daha önceden hatırlayıp almak ve mecliste konuşmak adeta gündedir. O yüzden o güne denk gelmediği için bugünden bir şeyler söylemek mutlaka gerekiyor. Onun için Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına da sevgili Atamızı rahmetle anıyoruz. Sevgili Atatürk 1881 de Selanik'te doğan kabına sığmayan asker olmak istediği için askeri okullarda okuyan idari öğrenci olan Mustafa Kemal Selanik'te batıyı, manastırda Türk kültürünü, Sofya'da, Balkanların İstanbul'a devlet yönetimini ve Şam'da İslam dünyasını tanıyan çok yönlü bir lider olarak yetişti. Kurmay yüzbaşı olarak başladı, askerlik göreviyle cepheden cepheye koşan, vatan uğruna en zor görev için daima gönüllü bir nefer oldu. Trablusgarp'ta halkı örgütleyip emperyalizme karşı ilk zaferini kazanarak milli mücadelenin provasını yapan genç bir subay Mustafa Kemal Atatürk. Kafkasya'da Muş bitkisi, Suriye'de Halep'i düşman elinden alan vatanperver on dokuz Mayıs 1919’da ya istiklal ya ölüm diyen parolasıyla Samsun'a çıkmış bir liderdi. Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni açan yeni bir devletin temelini atan bir milli iradeye önderlik eden 29 Ekim 1923’te cumhuriyeti ilan ederek yeni Türk devletine, Türkiye Cumhuriyeti adını veren kurucu cumhurbaşkanımızdır Mustafa Kemal Atatürk. Milletin milletinden aldığı güçle ülkesini istikbale taşıyacak, inkılapları, devrimleri yapan değişim lideri, davamız, milletimizi en medeni ve refah seviyesi, en yüksek milletlerden biri olarak yükseltmektir diyen davası millet olan öncüydü. Liderdi Mustafa Kemal Atatürk.”
ŞEHİTLERİMİZİ RAHMETLE, SEVGİYLE TEKRAR YAD EDİYORUZ
“10 Kasım 1938’de Ebediyete intikal ederek bugün burada hüzünle andığımız unutulmaz liderimiz Mustafa Kemal Atatürk çizdiğin muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkmak hedefine yüce Türk milletimizi ulaştırmak için her zaman olduğu gibi bundan sonra da daima çalışacağız. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü arkadaşlarını İsmet İnönü'yü ve tüm canlarıyla ve kanlarıyla bu toprakları bize vatan yapan bu şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle ve şükranla anıyoruz Mustafa Kemal Atatürk ve daha nice kahramanlar yetiştiren yüce Türk milletimize Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk'ün bize Ülkemizin son günlerde yaşadığımız tartışmaların bizlere verdiği dersleri bizlere öğrettiği demokrasiyi son günlerde bunun ne kadar önemli olduğunu hepimiz her siyasi parti olarak görüyoruz. O nedenle demokrasimizde ülkemize, milletimize ne kadar hizmet etsek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak azdır düşünceleriyle Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, silah arkadaşları ve şehitlerimizi rahmetle, sevgiyle tekrar yad ediyoruz.”