Ülkemiz her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında "Organ ve Doku Bağışı Haftası" kutlanmaktadır. Polaltı Duatepe Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ali Meteoğlu, organ bağışı hakkında basın açıklamasında bulundu. Meteoğlu, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
"CANLIDAN CANLIYA ORGAN BAĞIŞINDA 18 YAŞ ALTINDAKİ KİŞİLERDEN ORGAN ALINMAZ"
"Organ bağışı kişinin hayatta iken kendi iradesiyle, organlarının bir kısmının veya tamamının ölümünden sonra başkalarının tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir.Ülkemizde nakli yapılan organlar; böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsaktır. Nakli yapılan dokular ise; kalp kapağı, kornea, lif, kıkırdakla birlikte kemik dokusu ve kan damarlarıdır. Organ nakli yasasına göre canlıdan canlıya organ bağışında 18 yaş altındaki kişilerden organ alınmaz. Ancak, kadavradan yapılan bağışlarda yaş sınırı yoktur. Ölen bir yeni doğan bebeğin bağışlanan organları kullanılabileceği gibi doksanlı yaşlardaki bir vericinin de organları kullanılabilir. Aynı şekilde, organ bağış kartı almak için de 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
"YAKINLARI TARAFINDAN ORGAN VE DOKULARI BAĞIŞLANABİLİR"
Kişi hayatta iken kendi serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra organ ve dokularının ihtiyacı olan hastalar için kullanılmasına izin verebilir veya hayatta iken bu konuda bir beyanda bulunmamışsa yine tıbben yaşamı sona erdikten sonra yakınları tarafından organ ve dokuları bağışlanabilir. Bu işlem ölüden (kadavra) canlıya organ bağışıdır. Kişi hayatta iken kendi serbest iradesi ile bir böbreğini veya karaciğerinin bir kısmını ihtiyacı olan bir hasta için bağışlayabilir. Bu işlem de canlıdan canlıya organ bağışıdır.
"ORGAN BAĞIŞINDA BULUNDUKTAN SONRA İSTEDİĞİNİZ ZAMAN BUNDAN VAZGEÇEBİLİRSİNİZ"
Bağış yapılabilecek yerler; devlet hastaneleri ve bazı büyük özel hastaneler, sağlık ocakları, sağlık müdürlükleri, organ nakli yapan merkezler, konu ile ilgili çalışma yürüten dernek ve vakıflardır. Bağışlanabilecek organ ve dokuların listesi, organ ve doku bağış kartının arkasında yer almaktadır. Bu organ ve dokuların tamamının veya bir kısmının bağışlanması mümkündür. Organ bağış kartında izin verdiğiniz organlar dışında herhangi bir organınız alınmaz. Organ bağışında bulunduktan sonra istediğiniz zaman bundan vazgeçebilir ve e-nabız’a girerek bu işlemi iptal ettirebilirsiniz.
"İSLAM DİNİNDE BAŞKA BİR İNSANIN YAŞAMINI KURTARMAK, ZOR DURUMDA OLAN İNSANLARA İYİLİK AMACIYLA YARDIMCI OLMAK ESASTIR"
Ölen bir kişinin bağışlanan organları ameliyathane koşullarında ve normal ameliyat tekniklerine göre alınır. Tıpkı canlı bir insana ameliyat yapılıyormuş gibi multidisipliner bir yaklaşım ile işlem yapılır. İslam dininde başka bir insanın yaşamını kurtarmak, zor durumda olan insanlara iyilik amacıyla yardımcı olmak esastır. Organ bağışını ve dolayısıyla organ naklini onaylayan Diyanet İşleri Başkanlığı, bu konuda Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 03. 03.1980 tarihli 13 numaralı fetvasında organ bağışının dini açıdan bir sakıncası olmadığı belirtilmiştir. 2238 sayılı organ nakli yasasına göre organların satılması yasaktır ve suç teşkil eder. Ölen kişilerin bağışlanan organları Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Ulusal Koordinasyon Sistemi içerisinde belli bir dağıtım düzenine göre paylaştırılmaktadır ve bağışlanan organların herhangi bir ticari döngüye girmesi mümkün değildir. Bir kimse, sağlığında organ bağışında bulunmuş olsa bile, beyin ölümü gerçekleşmesi halinde sırasıyla eşi, reşit çocukları, anne veya babası veya kardeşlerinden birisinin; bunlar yoksa yanında bulunan herhangi bir yakınının rızası olmaksızın organ ve dokuları alınmamaktadır."