Diyarbakır, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en eski ve en büyük şehirlerinden biridir. "Peygamberler Şehri" olarak da bilinen şehir tarihin ilk yerleşim yerlerindendir. Diyarbakır, bu nedenle dünyanın dört bir yanından tarih, kültür ve arkeolojiye meraklı gezginler tarafından ziyaret edilmektedir. Tarihi mekanların yanı sıra pek çok doğal güzellik ve müzeye de ev sahipliği yapan Diyarbakır'da mutlaka görülmesi gereken pek çok yer bulunuyor. Bunlardan bazıları ise şöyle:

malabadi köprüsü

Malabadi Köprüsü 
1147 yılında Artuklular tarafından yaptırılan Malabadi Köprüsü, Diyarbakır'ın en ünlü tarihi yerlerinden biridir. 150 metre uzunluğunda ve 7 metre genişliğindeki bu köprü mutlaka görülmesi gereken bir şaheser. Anadolu'nun en geniş taş köprülerinden biri olan Malabadi Köprüsü'nde ayrıca aslan, güneş ve insan kabartmaları da bulunuyor. Harika fotoğraflara da konu olabilecek güzeller güzeli Malabadi Köprüsü'nü gezi rotanıza eklemeyi unutmayın.

diyarbakır kalesi

Diyarbakır Surları (Diyarbakır Kalesi)
Yaklaşık 5 kilometre uzunluğundaki Diyarbakır Surları, Çin Seddi'nden sonra dünyanın en uzun surlarıdır. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde de yer alan bu surlar, birçok medeniyetin izlerini taşımakta ve her yıl binlerce yerli ve yabancı gezgin tarafından ziyaret edilmektedir. Diyarbakır şehrinin en güzel fotoğraflarını çekebileceğiniz Diyarbakır Surları'nı, Diyarbakır gezilecek yerler listenizin ilk sıralarına koymanızı öneririz.

hevsel

Hevsel Bahçeleri
 Diyarbakır Kalesi ile Dicle Nehri vadisi arasında yer alan Hevsel Bahçeleri, Diyarbakır'ın en meşhur doğal güzelliğidir. Kuşların da göç yolu üzerinde bulunan bu doğal güzellik, onlarca kuş türüne ev sahipliği yapan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük kuş cennetidir. Hevsel Bahçeleri 2015 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine eklenmiştir.

on gözlü köprü

On Gözlü Köprü
Dicle Nehri'nin iki yakasını birbirine bağlayan Dicle Köprüsü halk arasında On Gözlü Köprü, Silvan Köprüsü ve Mervani Köprüsü olarak da bilinmektedir. En popüler olanı On Gözlü Köprü olan Dicle Köprüsü 172 metre uzunluğunda ve yer yer 6,24 metre genişliğindedir. Hem Dicle Nehri'nin hem de Dicle Vadisi'nin muhteşem manzarasını fotoğraflayabileceğiniz On Gözlü Köprü, Diyarbakır gezinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri.

ulu cami

Diyarbakır Ulu Cami
Anadolu'nun en eski camisi olan Diyarbakır Ulu Cami, Martoma Kilisesi'nin 639 yılında Müslüman Araplar tarafından camiye çevrilmesiyle tarih sahnesindeki yerini aldı. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde yenilenen cami, bugünkü haline ulaştı. dış görünüş. Harput Kapısı ile Mardin Kapısını birleştiren Diyarbakır Ulu Cami aynı zamanda bölgesinde Zinciriye Medresesi, Mesudiye Medresesi, Halifeler Camii gibi birçok yapıyı da barındırıyor. Oldukça ilgi çekici mimarisi ve dekorasyonuyla sanatsever gezginlerin mutlaka görmesi gereken bir yer.

zerzevan

Zerzevan Kalesi 
Diyarbakır ile Mardin arasındaki Çınar ilçesinde bulunan Zerzevan Kalesi, Roma döneminden kalma bölgenin en önemli yapılarından biridir. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde de yer alan bu kale, Roma döneminde sınır garnizonu olarak kullanılmış. Yüksek bir tepe üzerinde yer alan Zerzevan Kalesi, 22 metre yüksekliğindeki gözetleme kulesi ve 12 metre yüksekliğindeki surlarıyla eşsiz bir manzaraya sahip. 2017 yılında keşfedilen Mithras Tapınağı ile ünü daha da artmış ve dünyanın dört bir yanından gelen gezginlerin rotalarında yerini almaya başlamıştır.

çayönü

Çayönü
Çayönü Höyüğü ve Çayönü Tepesi olarak da adlandırılan Çayönü, 4,5 metre yüksekliktedir. Yerleşik yaşama geçiş konusundaki araştırmalara büyük katkı sağlayan Çayönü'nde kerpiç ve taştan yapılmış evlerin yanı sıra kabartma insan figürleri, taş baltalar ve birçok insan yapımı alet görme olanağına sahip olabilirsiniz.

Hilar Mağaraları
Diyarbakır Ergani'deki Hilar Mağaraları'nda M.Ö. 7500 ile 5500 yılları arasına tarihlenen kalıntılar bulunmaktadır. Yaklaşık 10.000 yıllık tarihi görkemiyle birçok gezginin ilgisini çekmektedir. Günümüzde arkeolojik çalışmaların devam ettiği Hilar Mağaralarını tek başınıza veya rehberli turlarla keşfedebilirsiniz.

Hasuni Mağaraları

Hasuni Mağaraları
Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde bulunan Hasuni Mağaraları, bölgenin en eski mağaralarından biri olması nedeniyle yerli ve yabancı pek çok arkeolog ve gezgin tarafından ziyaret ediliyor. Yaklaşık 300 odası bulunan Hasuni Mağaraları, Orta Taş Devri'ne kadar uzanan bir geçmişe sahiptir.
 

minare

Dört Ayaklı Minare
 Akkoyunlular tarafından 1500 yılında yaptırılan Şeyh Mutahhar Camii'nin minaresi olan Dört Ayaklı Minare, Diyarbakır'a gelen seyyahlar arasında oldukça popüler olan tarihi yapıdır. Adından da anlaşılacağı gibi dört ayaklı bir minare olan Dört Ayaklı Minare yaklaşık 23 metre yüksekliğindedir. Fotoğraf tutkunu gezginlerin favori yapılarından biri olan Dört Ayaklı Minare'yi rotanıza eklemeyi unutmayın.

mardin-2

Yenikent'te bitmeyen çalışmalar ulaşımı zora soktu! Yenikent'te bitmeyen çalışmalar ulaşımı zora soktu!

Mardin Kapısı
Tel Kapı olarak da bilinen Mardin Kapısı, Diyarbakır surlarının dört kapısından biridir. Adını, Diyarbakır'dan Mardin'e giden yol üzerinde olmasından almıştır. Günümüze sağlam bir şekilde ulaşan muhteşem Mardin Kapısı türkülere de konu olmuştur.
 

iç kale

İçkale  
Kentin ilk yerleşim yeri sayılan İçkale, Hurriler tarafından kurulmuştur. Osmanlı döneminde muhteşem Osmanlı mimarisine uygun olarak yenilenen İçkale, en son 2005 yılında restore edilerek bugünkü halini aldı. Tarihi yapıları, konakları ve mekanlarıyla her gezginin Diyarbakır gezilecek yerler listesinde olması gereken eşsiz bir yer.

Gölet Parkı 
Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde popüler bir mesire alanı olan Göletli Park, 2011 yılında hizmete açıldı. Kentin ilk su parkı olan Göletli Park, sıcaklığıyla ünlü Diyarbakır'da gezginlere serinleme ve doğayla iç içe vakit geçirme alanı sunuyor. Yürüyüş ve koşu yolları, kafeleri ve seyir teraslarıyla harika vakit geçireceğiniz Göletli Park'ı mutlaka ziyaret etmenizi öneririz.
 

Cahit Sıtk

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi
 
Ünlü şair Cahit Sıtkı Tarancı'nın doğup büyüdüğü evin bugün müzeye dönüştürüldüğü Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunuyor. Oldukça etkileyici bir mimariye sahip olan Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi'ni ziyaret ederek ünlü şairin kişisel eşyalarını, antikalarını ve şiirlerini görme fırsatına sahip olabilirsiniz.
 

Gazi Konağı ve Atatürk Müzesi

Gazi Konağı ve Atatürk Müzesi
  
Akkoyunlular tarafından yaptırılan Gazi Köşkü, Mustafa Kemal Atatürk'ün konaklama ve karargah olarak kullandığı biliniyor. Günümüzde müze olarak kullanılan konakta, Mustafa Kemal Atatürk'e ait kişisel eşyalar, şehre özgü antika eşyalar ve el sanatları, bölgeyi ziyaret eden gezginlerin büyük ilgisini çekiyor.

Editör: Sedef Hızlı