Papa Francis Pazartesi günü Noel mesajında, Gazze de dahil olmak üzere savaşlarda ölen çocukların "bugünün küçük İsaları" olduğunu ve İsrail'in Gazze'deki saldırılarının masumların "korkunç bir hasadı" olduğunu dile getirdi.
Noel Günü konuşmasında Papa Francis, Hamas militanlarının 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıyı da "iğrenç" olarak adlandırdı. Gazze'de şuana kadar tutulan ve tutulmaya devam edilen yaklaşık 100 rehinenin serbest bırakılmasına ilişkin de bir kez daha çağrı gerçekleştirdi. Papalığının 11. Noelini kutlayan 87 yaşındaki Francis, aralarında Ukrayna, Suriye, Yemen, Lübnan, Ermenistan ve Azerbaycan'ın da bulunduğu yerlerde siyasi, sosyal ve askeri çatışmalara son verilmesi çağrısı yaptı. Dünyanın her yerindeki göçmenlerin hakkını savunduğunu sözlerine ekledi.
Papa Francis, "Dünyamızda ne kadar çok masum katlediliyor. Analarının karnında, çaresizlik ve umut arayışı içinde yapılan yolculuklarda, çocuklukları savaşla mahvolmuş tüm o küçükler, bugün bu dünyanın küçük İsa'larıdır" ifadelerini kullandı.
'KORKUNÇ HASAT'
Francis, "Savaşın bu halkların hayatlarını mahvettiği İsrail ve Filistin'e barış gelsin. Hepsini, özellikle de Gazze'deki ve tüm Kutsal Topraklardaki Hıristiyan toplulukları kucaklıyorum" açıklamasında bulundu. Bunlara ek olarak sözlerine şunları ekledi:
"Masum sivil kurbanların dehşet verici bir şekilde toplandığı askeri operasyonlara son verilmesini talep ediyorum ve insani yardım sağlanmasını, bu vahim duruma çözüm bulunması çağrısında bulunuyorum"
BM destekli bir kuruluşun geçen hafta yayınladığı rapora ilişkin olarak, 2,3 milyonluk Gazze nüfusunun tamamının kriz seviyesinde açlıkla karşı karşıya olduğunu ve kıtlık riskinin her geçen gün arttığına dikkat çekilmişti. Hem İsrail hem de Filistin Yönetimi ile diplomatik ilişki içinde bulunan Vatikan, uzun süredir devam eden çatışmanın tek cevabının iki devletli çözüm olduğuna inanmayı sürdürüyor. Francis, "taraflar arasında güçlü siyasi irade ve uluslararası toplumun desteğiyle sürdürülen diyalog" çağrısı yaptı.
Mesajının bir paragrafında silah ticaretinden bahseden Francis, "Peki silah üretimi, satışı ve ticareti artarken nasıl barıştan bahsedebiliriz?" dedi. Silah ticaretinin daha fazla araştırılması çağrısında bulunurken, "Savaşın kukla iplerini hareket ettiren çıkarları ve kazançları gün ışığına çıkarmak için bunun hakkında da konuşulmalı ve yazılmalıdır" dedi.