Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk resmî gazetesi olan Takvîm-i Vekâyi, 11 Kasım 1831'de yayımlanmaya başladı ve Osmanlı İmparatorluğu'nun kamuoyunu bilgilendirme sürecinde önemli bir yer edindi. Mısır'da yayımlanan Vekâyi-i Mısriyye'nin etkisiyle, Sultan II. Mahmud ve Bab-ı Âli, devletin resmi görüşlerini daha etkin şekilde duyurabilmek amacıyla bir gazete çıkarma kararı aldı. Bu karar doğrultusunda, Alexandre Blacque ile yapılan anlaşma sonucu Takvîm-i Vekâyi'nin ilk sayısı yayımlandı.
GENİŞ OKUYUCU KİTLESİNE HİTAP ETTİ
Gazete; Osmanlı Türkçesi'nin yanı sıra Arapça, Ermenice, Farsça, Fransızca ve Rumca gibi farklı dillerde de yayımlanarak geniş bir okuyucu kitlesine hitap etti. Resmî ilânlar ve devlet duyuruları dışında iç ve dış gelişmeler hakkında haberler de yer aldı. Ancak 1860'tan itibaren yalnızca resmî duyurular ve kabul edilen yasa metinleri yayımlandı.
Takvîm-i Vekâyi'nin basımı için İstanbul'da Tab’hâne civarındaki Mûsâ Ağa Konağı satın alındı ve burada matbaa kurulmaya başlandı. Yine, gazeteyi ziyaret eden James Ellsworth De Kay, matbaanın çok geniş ve modern olduğunu, özellikle Fransızca ve Türkçe baskı odalarının ayrı olduğunu belirtti.
Gazete, 1878 yılında yayın hayatına ara verdi ve 1891'de yeniden çıkmaya başladı. Ancak 1892'de tekrar durduruldu. 1908 Jön Türk Devrimi sonrasında tekrar yayımlanarak, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemine kadar yayımlandı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra ise Takvîm-i Vekâyi'nin yerine Resmî Gazete devraldı. Bu gazete, Osmanlı Devleti'nde basın tarihi açısından önemli bir dönemin simgesi olarak tarihe geçti.