Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2025-2026 eğitim-öğretim yılından itibaren serbest kıyafet uygulamasını kaldırarak öğrenciler için standart okul forması zorunluluğu getirdi. Yeni kıyafet düzenlemesi, ekonomik ve eşitlikçi bir modelle öğrenciler arasındaki ayrımcılığı önlemeyi hedefliyor.
KIYAFETLER OKUL TARAFINDAN BELİRLENECEK
Yeni düzenlemeye göre, ilkokul, ortaokul ve liselerdeki okul kıyafetleri, okul müdürlükleri tarafından belirlenecek. Karar süreçlerinde okul-aile birliği yönetim kurulu ve öğretmenler kurulu da yer alacak. Kıyafetlerde özel işaret, baskı veya desen gibi maliyeti artırıcı detaylara yer verilmeyecek.
Belirlenen kıyafetler, en az 4 yıl boyunca değiştirilmeyecek. Ayrıca, velilere maddi yük getirecek özel kıyafetlerin zorunlu tutulması yasaklandı.
TEKELLEŞME VE FIRSATÇILIĞA SON
Daha önce tek tip kıyafet uygulamasında, büyük şehirlerdeki okulların bazı firmalarla anlaşarak velilere yüksek fiyatlı kıyafetler dayattığı biliniyordu. Bu durum, normalde 250 TL olan bir tişörtün 1.000 TL’ye satılmasına kadar varan fırsatçılıklara yol açmıştı. Yeni düzenleme, bu tür uygulamaların önüne geçmek için tedbirler içeriyor. Okul-aile birlikleri kıyafet satışı yapamayacak ve kıyafetlerin belli bir mağazadan alınması yönünde yönlendirme yapılamayacak. Kıyafetlerin birden fazla mağazada satışa sunulması zorunlu olacak.
AYRIMCILIK ÖNLENECEK
Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, tek tip kıyafet uygulamasının faydalarına dikkat çekti. Prof. Dr. Eraslan, “Bu düzenleme, öğrenciler arasındaki sosyoekonomik farklılıkların görünürlüğünü azaltır ve kıyafet üzerinden oluşabilecek ayrımcılığı önler. Ayrıca, okul kültürüne aidiyet hissi ile ekip ruhunu güçlendirebilir. Veliler de kıyafet seçimi konusundaki günlük endişelerden kurtulacak” diye konuştu.