TEMA Vakfı Ankara Temsilcisi Nevzat Özer, Anadolu'nun bitki çeşitliliği bakımından dünyanın en zengin bölgelerinden biri olduğuna değinerek Türkiye topraklarının, yalnızca binlerce yıllık medeniyetlerin izlerini taşımakla kalmayıp, aynı zamanda büyük bir biyolojik zenginliğe de ev sahipliği yaptığını söyledi. Ancak son yıllarda en büyük çevre sorunlarından biri olan toprak kaybı ve erozyona dikkat çekerek, bu sorunların ülkenin geleceği için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı Sel’den Kırım'a destek mesajı: "Birlikte güçlüyüz" Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı Sel’den Kırım'a destek mesajı: "Birlikte güçlüyüz"

KİMYASAL GÜBRELER TOPRAĞIN DOĞAL YAPISINI BOZUYOR 

Özer, özellikle toprak sağlığının bozulmasının ve aşırı toprak kullanımı ile birlikte gelen erozyonun, tarımsal üretimi ve çevreyi nasıl etkilediğini vurguladı. Toprak kaybı ve erozyon sorunlarının yanı sıra, Türkiye'deki birçok havzada su kirliliği ve aşırı kimyasal gübre kullanımının da toprak sağlığını tehdit ettiğini ifade etti. Nevzat Özer, "Çay üretimi yapılan Karadeniz bölgesindeki toprak asidikleşmesi, aşırı gübre kullanımının bir sonucu olarak çok ciddi bir tehdit oluşturuyor. Kimyasal gübreler, toprağın doğal yapısını bozarak verimliliği düşürüyor ve çevreye büyük zararlar veriyor" diyerek bu konuda daha fazla önlem alınması gerektiğini vurguladı.

TEMA Vakfı'nın, toprak sağlığını korumak için yaptığı çalışmaların başarıya ulaştığını belirten Özer, "Çay üretiminde kimyasal gübre kullanmadan, organik yöntemlerle verim artışı sağladık. Bu tür projelerle toprak sağlığını iyileştirmenin mümkün olduğunu gösteriyoruz" dedi.

Nevzat Özer, Türkiye'nin topraklarını koruma adına daha fazla iş birliği ve eğitim gerekliliğine dikkat çekerek, tüm paydaşların el birliğiyle bu sorunun üstesinden gelebileceğine inandığını söyledi.

Muhabir: TUĞBA AKKESEN