Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre; lise 10, 11 ve 12. sınıflarda haftada 2 saat olmak üzere toplam 72 saat öğretim programını içeren Temel Hukuk Bilgisi dersi, seçmeli dersler kapsamına alındı.

Öğrenciye hukuk okuryazarlığı becerisi kazandırmak amaçlayan Temel Hukuk Bilgisi dersinde ayrıca öğrencilerin, hak arama ve haklarını koruma hususunda ihtiyaç duyacakları bilgi, beceri, değer ve tutum kazanmaları hedeflenecek.

Dersi alacak öğrencilere temel hukuki kavramlar ve süreçler konusunda bilgi, beceri ve anlayışa sahip olma, toplumsal sorumluluk bilinci ile sosyal sorunlara karşı duyarlı olma, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti kurallarını benimseme, adalet ve hakkaniyet anlayışına ve etik değerlere sahip olma, çağın sosyal, ekonomik, politik ve hukuki sorunları hakkında bilgi sahibi olma ve bu doğrultuda olaylara disiplinler arası bir yaklaşımla bakabilme gibi beceriler kazandırılacak.

Öğrencilerin ayrıca sosyal alanlarda kolektif çalışma, toplumsal hayatta etik değerlere sahip olma ve bu değerlere uygun davranma, devlet ile toplum, devlet ile birey ve bireylerin kendi arasındaki hukuki ilişkilerini analiz edebilme becerilerini kazanmaları sağlanacak.

Yapılan açıklamada ayrıca dersin programı yazılırken, hakkaniyet, sorumluluk, yasallık, uzlaşı, muhakeme alan becerileri esas alındığı belirtildi.

Milli dijital kütüphane projesiyle bilgi herkesin elinin altında Milli dijital kütüphane projesiyle bilgi herkesin elinin altında

DERSİN MÜFREDATI AÇIKLANDI

MEB’in açıklamasın göre dersin müfredatı da belli oldu. Temel Hukuk Bilgisi dersinde, "Haklarımızı, borçlarımızı ve yükümlülüklerimizi biliyor muyuz?", "Haklarımızı koruyabiliyor muyuz?", "Farazi dava uygulamasına sen de katılır mısın?" başlıklarında 3 üniteden oluşacak.

Üniteler kapsamında öğrencilere adli ve idari mercilerin tanımları, ihbar ve şikâyet, ceza davalarında işlem örnekleri, mahkemelerde dava açma işlem örnekleri, dava türleri, vekaletname ve vasiyet türleri, adli yardım hizmetleri, UYAP Vatandaş Portalı, arabuluculuk ve uzlaştırma kavramları, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru gibi konular öğretilecek.

DERSTE UYGULAMALAR YAPILACAK

Öğrenciler ayrıca dersin "Farazi dava uygulamasına sen de katılır mısın?" ünitesinde kamu hukuku ve özel hukuk dalları kapsamında belirlenmiş dava konuları ile ilgili dava dosyası hazırlayacaklar ve bu dava konuları ile ilgili canlandırma yapacak. Bu şekilde öğrencilere hukuk sistemine farklı ve adil bakış açısı geliştirme gibi beceriler kazandırılması hedeflenecek.

Editör: Gizem Tuğçe Bayhan