Polatlı’daki Alagöz Karargâh Müzesi, Kurtuluş Savaşı dönemini yaşatmakla birlikte bu savaşın seyrini değiştirmesi adına da tarih sahnesinde öne çıkan bir yerdir. Bu müze, gelen ziyaretçilere hem milli bir tarih dersi sunuyor hem de Türk milletinin inancının ve özgürlük anlayışının ne denli güçlü olduğunu hatırlatıyor.

Sakarya Savaşı'nda düşmanın Polatlı yakınlarına kadar ilerlemesi üzerine Batı Cephesi Komutanlığı, Ankara-Polatlı arasındaki Alagöz Köyü'nü Cephe Karargâhı olarak seçmişti. Bu köyün halkından olan Türkoğlu Ali Ağa'ya ait bu çiftlik evi de karargâh olarak kullanılmıştı.

Fırsatçılar durmadı: Ankara’da bir daire bir günde 500 bin TL zamlandı! Fırsatçılar durmadı: Ankara’da bir daire bir günde 500 bin TL zamlandı!

Sakarya Savaşı'nın bitiminde bina, sahipleri olan Ali Türkoğlu ve oğulları tarafından 1965 yılına kadar ev olarak kullanılmıştır. 1965 yılında ise varisleri tarafından Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilmiştir. 1967 yılında, Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı olan Anıtkabir Müze Müdürlüğü'ne devredilen binanın, restorasyonu yapılarak müze haline getirilmiştir.

10 Kasım 1968 tarihinde sadece üst katı tanzim edilerek teşhire açılmış, alt kat odaları ise 1983 yılında yapılan yeni bir düzenlemeyle teşhire açılmıştır.

 "Polatlı ilçesinde cephe karargâhına gittim"

Bu bina aynı zamanda Atatürk’ün ölümsüz eseri Nutuk’ta “12 Ağustos 1920 günü Erkan-ı Harbiye Umumi Reisi Fevzi Çakmak Paşa hazretleriyle beraber Polatlı ilçesinde cephe karargâhına gittim.” şeklindeki notunu yazdığı yerdir.

Binanın 12 odası mevcuttur, toplamda iki katlıdır. Binada; Giysi Odası, Kitaplık ve Hatıra Eşya Odası, Zabitan Yemek Odası, Mutfak, Muhabere Odası, Başkumandanlık Odası, Kurmay Heyeti Odası, Dinlenme Odası, Yaveler Odası, Atatürk'ün Yatak Odası, Atatürk'ün Yemek Odası ve Hizmet Eri Odası vardır. 

Atatürk, 23 Ağustos’tan 13 Eylül 1921 tarihine kadar 22 gün 22 gece aralıksız devam eden savaşın büyük bir bölümünü bu binadan idare etmiş, bütün planlarını burada hazırlamış, tarihî kararlarını da  burada vermiştir.

Alagöz Karargâh Müzesi, Anıtkabir Komutanlığı’na bağlı olarak faaliyet göstermektedir.

Haber: Tuğba Akkesen 

Editör: Tuğba Akkesen