Zaimağa Konağı, Kurtuluş Savaşı sırasında Ankara dışında alınan kritik kararların merkezi olarak tarih sahnesine çıkıyor.
ANKARA DIŞINDA TOPLANAN İLK BAKANLAR KURULU
Kuvayı Milliye'nin kurduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ve Bakanlar Kurulu, 24 Mart 1922 tarihinde, Sakarya Meydan Muharebesi sonrası İtilaf Devletlerinden gelen ateşkes teklifine son şeklini vermek için Sivrihisar’da toplandı. Bu toplantı, Ankara dışında gerçekleştirilen ilk Bakanlar Kurulu toplantısı olarak kaydedilerek alınan kararlar doğrultusunda ateşkes, Anadolu’nun hemen boşaltılması şartıyla kabul edildi.
ÖNEMLİ DİPLOMATİK GÖRÜŞMELERE EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Zaimağa Konağı, bu tarihi kararların alındığı yer olmanın yanı sıra, dönemin önemli diplomatik görüşmelerine de ev sahipliği yapmıştır. 8 Mart 1922 tarihinde, Başkomutan Mustafa Kemal’in davetiyle Sovyet Rusya Büyükelçisi Aralov Zonaryev ve Azerbaycan Büyükelçisi İbrahim Abilov Sivrihisar’a gelerek, konağın duvarları içinde kritik görüşmeler yapıldı. Bakanlar Kurulu, 29 Mart 1922’de 1. Ordu Karargahına geçmeden önce burada yoğun bir diplomatik ve askeri müzakere süreci geçirdi.
TARİHİ GEÇMİŞİYLE DİKKAT ÇEKİYOR
Zaimağa Konağı, tarihi geçmişiyle de dikkat çekiyor. Orta Asya kökenli Zaimoğlu ailesinin, Kerkük’ten Sivrihisar’a uzanan serüveni konağın hikayesinde önemli bir yer tutuyor. Zaimoğlu ailesi, Osmanlı döneminde Sivrihisar'da devlet adına vergi toplar ve sipahi beslerdi.
Konağın mimarisi ise, geniş bir bahçe içerisinde, iki katlı ve ahşap işçiliğiyle dikkat çeken bir yapıdır. Hafız Ahmed Elmas’ın katkılarıyla inşa edilen konağın iç mekanları, geometrik ve bitkisel motiflerle bezeli ahşap işçilikleriyle dönemin estetik anlayışını yansıtıyor.
Ankara özelinde tarihi bir öneme sahip olan Zaimağa Konağı, yalnızca Kurtuluş Savaşı’na dair kararların alındığı bir yer değil, aynı zamanda Türk mimarisinin önemli örneklerinden birini sergileyen nadir yapılardan birini oluşturuyor.