Kudüs hangi ülkeye ait? İsrail'in başkenti Tel Aviv mi Kudüs mü? Kudüs İsrail'in başkenti mi? İsrail'in başkenti neresi? Kudus ve İsrail hakkında merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz...

Kudüs hangi ülkeye ait

Kudüs (Arapça: القُدس, el-Kuds) veya Yerushalayim (İbranice: יְרוּשָׁלַיִם‎ Bu ses hakkındaYeruşaláyim), Akdeniz ile Ölü Deniz arasındaki Judean Dağları'ndaki bir plato üzerinde yer almaktadır. Ortadoğu'nun Kenan bölgesi. Kurulmuş eski bir şehirdir. Üç büyük İbrahimi din olan Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam açısından kutsal kabul edilen bir şehirdir. İsrail başkentinin Kudüs olduğunu ilan etti. Birleşmiş Milletler bu kararın tanınmadığını duyurdu. Aynı şekilde Filistin de İsrail gibi başkentini Kudüs olarak ilan etmiştir.

Şehir, Akdeniz'in kuzey sınırı ile Ölü Deniz (Ölü Deniz) arasında yer almaktadır. Doğu Kudüs ile birlikte ele alındığında İsrail'in yüzölçümü ve nüfus bakımından en büyük şehridir. Nüfusu 800 binin üzerinde ve yüzölçümü 125,1 km2'dir. Uzun tarihi boyunca Kudüs iki kez yıkıldı, 23 kez işgal edildi, 52 kez ele geçirildi ve 44 kez yeniden ele geçirilip özgürlüğüne kavuşturuldu. Kentin en eski bölümünde ilk yerleşim M.Ö. 4. binyılda gerçekleşmiştir.1538 yılında Osmanlı padişahı I. Süleyman döneminde şehri aydınlatmak için duvarlar inşa edildi. Bugün bu duvarlar Ermeni, Hıristiyan, Yahudi ve Müslüman olmak üzere dört mahalleye bölünmüş olan Eski Şehir'i (Eski Kudüs) çevrelemektedir. Eski Kudüs, 1981 yılında Dünya Miras Alanları'ndan ayrı olarak listeye dahil edilmiştir ve şehir aynı zamanda Tehlike Altındaki Dünya Miras Alanları arasında yer almaktadır. Modern Kudüs, Eski Kudüs'ün sınırlarını aşarak büyük ölçüde büyüdü.

Sünni Müslümanlar için Kudüs, Mekke ve Medine'den sonra en kutsal şehirdir. İslam'da MS 610 yılında ilk kıble Kudüs olmuştur ve Kuran'a göre Hz. Muhammed 10 yıl sonra Miraç sırasında bu şehirde doğmuştur. Kudüs Yahudiler için en kutsal şehirdir. Çünkü Tevrat'a göre İsrail Kralı Davut M.Ö.'de Kudüs'ü İsrail Birleşik Krallığı'nın başkenti olarak inşa etmiş, oğlu Kral Süleyman da şehirdeki ilk tapınağı kurmuştur. Kudüs'ün Hıristiyanlar açısından kutsallığı, Yeni Ahit'e göre Nasıralı İsa'nın bu şehirde çarmıha gerilmesi ve 300 yıl sonra Aziz Helena'nın İsa'nın yaşadığı hac noktalarını göstermesinden ibarettir. . Sonuç olarak, Eski Kudüs küçük bir alan olmasına rağmen dini öneme sahip pek çok noktayı bünyesinde barındırıyor. Bunlar arasında Tapınak Tepesi, Ağlama Duvarı, Kutsal Kabir Kilisesi, Kubbet-üs-Sahra ve Mescid-i Aksa yer alıyor.

Kudüs, 637 yılında Halife Ömer döneminde Bizans İmparatorluğu ile yapılan savaş sonucunda Müslüman Arapların eline geçmiştir. 1099 yılında Birinci Haçlı Seferi bu kez Hıristiyanların tarihine el koydu ve aralarında Kudüs Krallığı'nın da bulunduğu birçok devlet kurdular. 1187 yılında Selahaddin Eyyubi önderliğinde gerçekleşen Hıttin Muharebesi ile şehir 88 yıl aradan sonra yeniden Müslümanların hakimiyetine girmiştir. Daha sonra Türk kontrolüne geçti. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra İngiltere'nin kontrolüne girdi. Birleşik Krallık'ın ayrılmasından sonra Müslümanlar ve Yahudiler arasındaki kadınlardan kaynaklandı. Bugün Kudüs'te yaşananlar İsrail-Filistin çatışmasının en önemli sorunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. 1948 Arap-İsrail Savaşı'nda Batı Kudüs, İsrail'in ele geçirdiği yerler arasında yer alırken, Eski Kudüs'ün de aralarında bulunduğu Doğu Kudüs de Ürdün'ün eline geçti. İsrail, 1967'deki Altı Gün Savaşı sırasında Doğu Kudüs'ü ele geçirdi ve ardından işgal etti.

Türkiye sınırında korkutan deprem! Türkiye sınırında korkutan deprem!

Günümüz İsrail'inin temel yasaları Kudüs'ü İsrail'in "bölünmez başkenti" olarak kabul etmektedir. Uluslararası toplum, Doğu Kudüs'ün son işgalini, İsrail işgali altındaki Filistin Devleti'nin nüfusu olarak kabul etti. Uluslararası toplum Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımlamıyor ve hukuki olarak Kudüs'te Amerikan büyükelçiliği dışında büyükelçilik bulunmuyor. Filistin Merkezi İstatistik Bürosu kayıtlarına göre Doğu Kudüs'te 208.000 Filistinli yaşamaktadır ve Filistin Ulusal Otoritesine göre bu şehir, gelecekteki Filistin Devleti'nin topraklarında olacaktır. İsrail Devleti'nin tüm şubeleri Kudüs'te bulunmaktadır. Bunlara Knesset (İsrail parlamentosu), Başbakanlık Ofisi, Cumhurbaşkanlığı ofisleri ve Yüksek Mahkeme dahildir. Kentte İbrani Üniversitesi ve İsrail Müzesi başta olmak üzere pek çok turistik ve tarihi mekan bulunuyor.

İsrail'in başkenti Tel Aviv mi Kudüs mü?

İsrail, 1967'deki Altı Gün Savaşı sırasında Doğu Kudüs'ü ele geçirdi ve ardından işgal etti.

Günümüz İsrail'inin temel yasaları Kudüs'ü İsrail'in "bölünmez başkenti" olarak kabul etmektedir.

Editör: ÖMER YILDIZCI