6 Şubat depremlerinin yıldönümünde "Afetler Öncesi Mühendislik Hizmetleri" çalıştayı düzenlendi 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde "Afetler Öncesi Mühendislik Hizmetleri" çalıştayı düzenlendi

Türk Kızılay, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ili etkileyen büyük depremlerin ardından, afet bölgesindeki yardımlarına hız kesmeden devam ediyor.

KIZILAY'IN GENİŞ ÇAPLI PROJELERİ SÜRÜYOR 

"Asrın felaketi" olarak adlandırılan bu depremlerden en çok etkilenen 6 ilde, Kızılay tarafından kurulan 9 Toplumsal Hizmet Merkezi ile sağlık, koruma, psikososyal destek, geçim kaynakları, nakit destek, barınma ve su-sanitasyon alanlarında geniş çaplı projeler hayata geçiriliyor.

İki yıl sonra bile bölgedeki çalışmalarını sürdüren Kızılay, afetin etkilerini azaltmaya yönelik yeni adımlar atmaya devam ediyor. Depremde ailesini kaybedip, kızını kaybettikten sonra Kızılay gönüllüsü olarak afetzedelere yardım etmeye başlayan Abdülkerim Bozkurt, "Kızılay'a dünyanın dört bir yanından yardım geliyor. Nerede bir ihtiyaç sahibi varsa, yardımları onlara ulaştırıyoruz. Bu, bizlere depremin stresinden kurtulmamız için bir teselli oluyor." dedi.

"ŞEHRİN HER NOKTASINDA İYİLEŞTİRME FAALİYETLERİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ" 

Alican Yılmaz, depremde ailesini ve sağ kolunu kaybettikten sonra, Engelsiz Kızılay Hatay Başkanı olarak gönüllü çalışmalara katıldığını anlatarak, "Tedavi sürecimin ardından tüm engelli bireylere yardımcı olmak için Kızılay Engelsiz Hatay'da görevime başladım. Şu anda Hatay genelinde engelli bireylere ulaşmak, onların sesi olmak için çalışıyorum. İyileşeceğiz, biliyorum. Yaşadığımız felakette yanımızda olan herkese teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Depremzede olarak, Hatay Toplumsal Hizmet Merkezi'nde koruma uzmanı olarak görev yapan Özge Orbaç ise, "Güçlenmemin en büyük sebebi, iyileştirdiğimiz insanların yüzündeki tebessüm." diyerek Kızılay'daki çalışmalarının kendisi için ne kadar önemli olduğunu vurguladı. Adıyaman Toplumsal Hizmet Merkezi yöneticisi Yusuf Kurt da, "Depremin ilk gününden itibaren psikososyal destek ve koruma müdahaleleri başta olmak üzere, şehrin birçok noktasında afet iyileştirme faaliyetlerimizi sürdürüyoruz." dedi.

90 MİLYON LİRALIK HİBE DESTEĞİ SAĞLANACAK

Kızılay'ın, afet bölgesindeki yardımları ilk günden itibaren devam etti. Bugüne kadar 548 binden fazla haneye toplamda 3.3 milyar lira nakit destek sağlandı. Tarımsal faaliyetleri ve yerel ekonomiyi yeniden canlandırma amacıyla Esnaf ve Çiftçi Destek Programları kapsamında ise 6 binden fazla çiftçi ile 4 bin 500'ü aşkın esnafa yaklaşık 500 milyon lira nakit destek verildi. Ayrıca, konteyner kentlerde temiz içme suyu temini için kurulan 9 sabit ve 5 binden fazla ev tipi su arıtma sistemiyle afetzedelerin güvenli suya erişimi sağlandı. Kızılay, öğrencilerin eğitim süreçlerini desteklemek için 100. Yıl Kütüphaneleri projesini başlatarak, 6 ilde kurduğu 13 kütüphaneyi iyileşme merkezi olarak kullanıma sundu.

Türk Kızılay, 2025 yılında, depremden etkilenen 7 ilde hayata geçireceği 12 projeyle bölgedeki tarımsal iyileşmeyi ve kırsal kalkınmayı destekleyecek. Ayrıca, afet bölgesinde 600 işletmeye toplamda 90 milyon liralık hibe desteği sağlanacak.

Türk Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Kızılay'ın bu süreçteki kararlılığını şu sözlerle ifade etti: "Biz bir söz verdik, 'Son depremzede başını huzurla yastığa koyana dek buradayız' dedik ve bu sözümüzün arkasındayız. Türk Kızılay olarak afet bölgesindeki hizmetlerimizi tüm gücümüzle devam ettiriyoruz."

Kaynak: İHA