Kırıkkale, Kırıkkale ilinin merkezi olan şehirdir. 1941 yılında belediyecilik uygulamasına kavuşmuştur. Dağınık köy arazileri üzerinde kurulmuş, gelişmiş ve büyümüştür. 1920'li yıllarda Mühimmat Fabrikası'nın temellerinin atılması, DDY gibi unsurların ortaya çıkmasında önemli rol oynadı. Mühimmat Fabrikası'nın üretimi devam ederken kente göç başlamış ve nahiyedeki 12 haneli Kırık köyüne 1929 yılında "Kırıkkale" adı verilmiştir.
Kırıkkale, 1929 yılında nüfusu 3000 olan bir Anadolu ilçesidir. İlk yerleşimler TCDD güzergahı üzerindedir; Bugün aynı adı taşıyan Fabrikalar Mahallesi, Ovacık Mahallesi, Kurtuluş ve Hüseyin Kahya Mahallelerinde oluşmaya başladı.
1935 yılında şehrin genel nüfus sayısı 4599'a çıkmıştır. Makine ve Kimya Sanayii Kurumu'na ait fabrikalarda çalışmak üzere çevre illerden insanlar buraya göç etmeye başlar. Cumhuriyetin ilk dönemlerinde olması nedeniyle “sanayi” kentinin büyümesine öncülük etmiştir. Ayrıca Kırıkkale, Türkiye'nin 5 rafinerisinden biri olan Orta Anadolu Kırıkkale Rafinerisi'ne de ev sahipliği yapmaktadır.
21 Haziran 1989'da dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın düzenlediği törenlerle gerçekleşti.
Merkez ilçede 31 mahalle ve 9 köy bulunmaktadır.
Çelebi
Kırıkkale'nin canından sonra ilçe seçimlerini kazanan Çelebi, adını eteklerinde yer alan Çelebi Dağı'ndan almıştır. Kırıkkale şehrine 57 kilometre uzaklıkta bulunan Çelebi ilçesi Kırıkkale'nin en popüler ilçesidir. Keskin ve Karakeçili ilçelerine komşu olan Çelebi, aynı zamanda Kırşehir ve Ankara illeriyle de sınır komşusudur. Şehirde kışları soğuk ve yazları kurak geçen karasal bir iklim hakimdir.
İlçe sürekli göç almaktadır. 10 bin kişinin yaşadığı Çelebi ilçesinde 1990 yılında yapılan nüfus sayımına göre 2 bin civarında vatandaş yaşıyor. İlçede iş imkanlarının çok kısıtlı olması ve ilçenin Ankara sınırında olmasının göç üzerinde büyük etkisi bulunmaktadır.
Keskin
Ankara'ya bağlı olan Keskin, Kırıkkale ilinin kurulması ve kentte silah sanayinin gelişmesiyle birlikte Kırıkkale'ye bağlanmıştır. Tüm ilçeler arasında en büyük yüzölçümüne sahiptir. İlçenin nüfusu 17. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Cumhuriyetin ilk yıllarında Kırşehir'e benzeyen ilçe daha sonra Ankara'nın ilçesi olmuştur. 1989 yılında Kırıkkale'nin ilçesi olmuştur. İlçenin çoğunluğunu Türkmenler oluşturmaktadır. Bu nedenle ilçede ağırlıklı olarak Türkmen kültürü hissedilmektedir.
Denek Dağı'nın eteklerine kurulan Keskin, şehre 27 kilometre uzaklıkta olup, Kayseri-Kırıkkale yolu üzerinde yer alıyor. İlçede Sulu Mağara, Kibrithane, Fişekhane, Bedesten, Tarihi Kırıkkale Konakları, Rum Kilisesi, Ceritkale Kaya Mezarları ve Taş Okul gibi önemli turistik yerler bulunmaktadır. Kırıkkale iliyle sınır komşusu olan ilçe aynı zamanda Çelebi, Karakeçili, Bahşılı, Balışeyh ve Delice ilçeleriyle de komşudur.
Karakeçili
Türklerin Anadolu'yu ele geçirmesinden önceki yıllarda bazı Türk akıncılarının ve kabilelerinin Anadolu'daki bazı bölgeleri ele geçirdikleri biliniyor. 1071 yılından önce Anadolu topraklarına giren boylardan biri de Karakeçili boyudur. Kabile ilk olarak Iğdır ve Şanlıurfa bölgelerinde yaşamış olsa da daha sonra Ankara'nın şimdiki Kırıkkale ilinde konuşulmaya başlanmıştır. O dönemde kurulan Karakeçili köyü daha sonra ilçe oldu.
Bahşili, Keskin ve Çelebi ilçelerinin yanı sıra Karakeçili ilçesi de Türkiye'nin başkenti Ankara'ya komşudur. Karakeçili aşireti mensupları her yıl Türkiye ve dünya çapında kutlamalar yapmaktadır. İlçenin önemli tarihi ve turistik alanları arasında Büklükale Arkeolojik Yerleşimi ve Çeşnigir Köprüsü yer alıyor.
Kırıkkale'deki eski tarihi yapıları, gezilecek yerleri ve nefes kesen yerleri görmek için Kırıkkale gezilecek yerler yazımıza mutlaka göz atın.
Yahşihan
Kızılırmak kenarında yer alan Yahşihan, Kırıkkale'nin merkezine oldukça yakındır. İlçe 12. yüzyılda bölgeye gelen Yörükler tarafından kurulmuştur. Bölgede Timur Savaşı'nda Osmanlı komutanlarının kullandığı çok sayıda han bulunmaktadır. 'Yahşi' eski Türkçede 'iyi, güzel' anlamına gelir. Bu nedenle bölgenin adı Yahşihan olarak kalmıştır. Bu ismin ortaya çıkmasıyla birlikte ilçe Osmanlı'da popüler olmuş ve hızla gelişmiştir. Anadolu'nun ilk demir köprüsü 14. yüzyılda ilçede inşa edildi.
Kızılırmak Nehri sayesinde toprakları oldukça verimli olan Yahşihan, Ankara-Kırıkkale yolu üzerinde kurulmuştur. Kırıkkale merkeze uzaklığı sadece 6 kilometre olup Ankara'ya 1 saat mesafededir. Kayseri'nin geleceği de ilçeden geçiyor. İlçe iken 1990 yılında ilçe olmuştur.
Delice
Delice ilçesinin komşu iller arasında Çorum, Yozgat ve Kırıkkale'nin Keskin, Sulakyurt ve Balışeyh ilçeleri bulunmaktadır. Kırıkkale'nin Keskin'den sonra 2. büyük ilçesidir. İlçenin en önemli doğal zenginliği Delice Nehri olarak bilinmektedir. Sürekli göç alan ilçenin nüfusu 30 yılda yüzde 70 oranında azalarak 8 bin civarına düştü. İlçede yapılan arkeolojik çalışmalar ilk yerleşimin Hitit Dönemi'nde gerçekleştiğini göstermektedir. Osmanlı Dönemi'nde Karabekir adıyla anılan ilçe, daha sonra Delice Çayı'ndan dolayı bu ismi almıştır.
Cumhuriyetten sonra Keskin ilçesine bağlı bir köy olan Delice, bucak hizmetine kavuşarak 1946 yılında Kırıkkale ilçesine bağlanmıştır. 1960 yılında 36 köylü ilçe olmuştur.
Sulakyurt
İlçenin ilk etkinliği Şeyh Sami tarafından gerçekleştirilmiş ve 15. yüzyılda köy tasvirleri yapılmıştır. Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde adı geçen Şeyh Sami Köyü, 1940 yılında Konur'u alarak Bucak'ı örnek almıştır. 1957 yılında ilçe olarak Ankara'ya yayılan Konur, 1960 yılında yeni adı olan Sulakyurt'u almıştır. 1989 yılında ilçe olmuştur. Kırıkkale ilinin son durağı. 1071 yılından bu yana Türk havalimanı olan Sulakyurt'un nüfusunun çoğunluğunu Türkmenler oluşturuyor.
Karagüney Dağı eteklerinde yer alan Sulakyurt ilçesinin bitki örtüsü bozkırlarla kaplıdır. Kızılırmak'ın ilçeden gelişmesi tarıma uygun su temini sağlamıştır. Şehrin büyük bir kısmında yer alan Sulakyurt, Delice ve Balışeyh ilçelerine komşudur.
Balışeyh
Kırıkkale'nin Balışeyh ilçesi, adını Ertuğrul Gazi'nin yakın arkadaşı Şeyh Edebali'den almıştır. İlçede 13. yüzyıl Selçuklu mimarisini yansıtan pek çok tarihi yapı bulunmaktadır. Sulakyurt, Keskin, Delice ve Kırıkkale merkeze komşu olan Balışeyh ilçesi, Ankara'yı Karadeniz'e bağlayan karayolu üzerindedir. İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Karasal iklim nedeniyle tahıl tarımı yapılmaktadır. Buğday, arpa, nohut, mercimek ve ayçiçeği yaygın olarak üretilen tarım ürünleri arasındadır.
Türkmenlerin çoğunlukta olduğu ilçe, Cumhuriyet oranlarından sonra doğu illerinden de göç almaktadır. İlçede bulunan Koçubaba Türbesi ve Ballıbaba Camisi geniş tarihi yapıları barındırmaktadır. Ballıbaba Camii 1121 yılında inşa edilmiş olup 900 yıldır ayaktadır. Türk-İslam mimarisinin değerli örneklerinden biri olarak gösterilmektedir.
Bahşili
Daha önce köy olan Bahşili, Bala ilçesinin bir ilçesine bağlıydı. Daha sonra Keskin ilçesine bağlanan Bahşili, 1989 yılında Kırıkkale'nin il olmasıyla Kırıkkale'ye bağlandı. 1990 yılında çıkarılan kanunla ilçenin seçenekleri vardı. Sultan Murad, komutasındaki bir grup askere bahşiş vererek onlara Anadolu'da kendilerine bir yurt kurmalarını emretti. İlçenin adı bu uçtan gelmektedir. Kırıkkale şehrine 5 kilometre uzaklıktaki ilçe merkezi, Ankara-Kayseri yolları üzerinde yer alıyor.
Başkente uzaklık 80 kilometredir. İlçe, Türkiye'nin en uzun nehri olan Kızılırmak ile Karakeçili, Kırıkkale Merkez ve Keskin ilçelerine komşudur. Ayrıca Ankara'nın önemli ilçelerinden Elmadağ'da Bahşili'ye komşudur. İlçenin önemli tarihi ve turistik alanları arasında Kul Dedeoğlu Türbesi, Kapulukaya Baraj Gölü, Celalbayar Mesire Alanı ve Karaahmetli Tabiat Parkı bulunmaktadır.
Kırıkkale'nin en pahalı ve en ucuz ilçeleri hangisi?
Kırıkkale'nin en pahalı ve en ucuz ilçeleri hakkında kesin bir bilgi bulamadım. Ancak, sahibinden.com’dan yaptığım bir araştırmaya göre, Türkiye’nin en pahalı ilçeleri arasında Kırıkkale'nin Yahşihan yer almaktadır. Kırıkkale'nin en ucuz ilçeleri ise, genellikle nüfusu az olan ilçelerdir. Bu ilçeler arasında Bahşili ve Keskin sayılabilir. .