Çorum, İç Orta Karadeniz Bölgesi'nde Çorum ilinin merkezi olan şehirdir. 2020 yılı itibarıyla nüfusu 299.315 kişidir. Yerel nüfus Türkmendir. Toprak sanayi ve makine imalat sanayi çok gelişmiştir. Orta Karadeniz Bölgesinin iç kesiminde yer alır. Doğuda Amasya, güneyde Yozgat, batıda Çankırı, kuzeyde Sinop, kuzeydoğuda Samsun, güneybatıda Kırıkkale ile çevrilidir.

Enlem ve boylam değerlerine göre; 34 derece 04 dk. Doğu boylamıyla 39 derece 54 dakika. Kuzey enlemleri arasında yer alır. Deniz seviyesinden ortalama (yükseklik) 820 metredir.Ankara'ya 244 km, İstanbul'a 608 km, Amasya'ya 92 km, Sinop'a 294 km, Samsun'a 167 km ve Tokat'a 188 km uzaklıktadır.İl içindeki ilçelerin mesafeleri ise; Alaca 52, Bayat 83, Boğazkale 87, Dodurga 42, İskilip 56, Kargı 106, Laçin 29, Mecitözü 37, Oğuzlar 68, Ortaköy 57, Osmancık 59, Sungurlu 72 ve Uğurludağ 66 km.

Çorum'un Tarihi

Çorum bölgesinde Paleolitik Çağ'ın 4. evresinde (Paleolitik), Cilalı Taş Devri'nde (Neolitik) ve Kalkolitik dönemde insan yerleşimlerinin olduğu ortaya çıktı. Alacahöyük, Büyük Güllücek, Boğazköy, Eskiyapar ve Kuşsaray höyüklerinde de bu döneme ait eserler bulunmuştur. Yerleşimler bu dönemden itibaren devamlılık göstermiştir. Daha sonra Hitit, Frig, Kimmer, Medler, Pers, Galat, Roma, Bizans, Selçuklu, Danişmend Beyliği, Moğol, Eretna Beyliği, Kadı Burhaneddin Ahmed Devleti ve son olarak Çorum ve çevresindeki Osmanlı ülkelerine yayılmıştır. Laçin ilçesinde ayrıca Kaplıkaya Kaya Mezarı bulunmaktadır.

Çorum'un İsmi Nasıl Ortaya Çıktı?

Çorum, binlerce yıldır çeşitli medeniyetlerin yan yana ve üst üste oluşturduğu, yerli Anadolu kültür geleneğini sürdüren, merkez ilçenin şehir olarak kuruluşu 11. yüzyıla kadar devam eden illerden biridir. Anadolu bağlantılarının bağlantısı Müslüman Türkler tarafından kurulmuştur. Çorum'un bugünkü durumuna getirilmesi için farklı çalışmalar yapıldığı vurgulanıyor;

M.Ö. 3. yüzyılda Avrupa'da Anadolu'ya yerleşen Galat kesimlerinin adı olan Trokmu'dan bugünkü Çorum, Sivas ve Yozgat'tan gelmiştir. Trokmu boyu Hitit İmparatorluğu'nun başkenti Hattuşaş (Boğazköy) bölgesine yerleşti. Trokmu, daha sonra Çorumlu olan Torokmu olarak yazılmıştır.
M.Ö. 90-80 yıllarında Pontus Krallığı döneminde Kapadokya Valisi olan Gordios'a kadar uzanır. Gordios'un hükümdarlığı sırasında Gordiana adı verilen bölge, Gordios'un hükümdarlığından sonra da uzun süre aynı adı taşımıştır. Gordiana önce Gordum'a sonra da Çorum'a dönüştü.
Antik Yunan'a devredildiğinde Çorum'un adı Niconia olarak anılmıştır. Bizans döneminde Evkaite adıyla da biliniyordu. 1072 Malazgirt Savaşı'ndan sonra Çorumlu olan ilin adı, 16. yüzyıl sonrasına kadar "lu" ekiyle Çorum olarak kalmıştır.

Çorum'un İlçeleri

Merkez İlçesi

Çepniler çoğunlukla Çorum'un merkez ilçesinde yaşamaktadır. Çorum'un merkez ilçesi olan Çorum'un tarihi ve kültürel özellikleri tam anlamıyla yansıtılmaktadır. Anadolu Medeniyetlerine ait bulunan kalıntılar, tarihi eserler ve gelenekler  yaygın olarak benimsenmiştir.

Merkez ilçede insanlar geçimini ticaretle sağlıyor. Çorum'da birçok yerel televizyon kanalı ve gazete bulunmaktadır. Çorum'da medyaya çok önem veriyoruz. Çorum merkezde ulaşım belediye otobüsleri ile sağlanmaktadır. Çorum'la ilgili bilinen en önemli gerçek Kuzey Anadolu Fay Hattı'na yakın olmasıdır.

Tarihi çok eskilere dayanan Çorum'un Merkez ilçesinde farklı türde gelenek ve göreneklere tanık oluyorsunuz.

Bakan Uraloğlu açıkladı: PTT, 11 ayda 399 milyon posta ve kargoyu ulaştırdı! Bakan Uraloğlu açıkladı: PTT, 11 ayda 399 milyon posta ve kargoyu ulaştırdı!

Alaca İlçesi

Alacahöyük'ün de içinde bulunduğu ve büyük tarihi bilgilere sahip olan Alaca ilçesinin nüfusu yirmi iki binin üzerindedir. Çorum için önemli bir ilçe olup, Karadeniz Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesi'nin geçiş noktası olarak kayıtlıdır.

Çorum için tarihi önemi büyük olan ve eski uygarlıkların hüküm sürdüğü Alaca ilçesinde çok sayıda kalıntı ve tarihi eser bulunmaktadır. Bu nedenle Alaca ilçesi Çorum ve bölge tarihi açısından büyük önem taşıyacaktır. Çorum'a gittiğinizde Alaca ilçesinden geçebilir ve burada kadim uygarlıkların başlangıcında olursunuz.

Bayat Mahallesi

Bayat, Çorum'un en eski yerleşim yerlerinden biridir. Tarihi milattan önceye dayanmaktadır. Bu açıdan büyük önem taşıyor. Çorum'a geldiğinizde burada bulunan tarihi eserleri gezebilir ve şahit olabilirsiniz.

Halk geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlıyor. Bayat ilçesi Çorum'da diğer ilçelere göre biraz daha az kalacak. İlçede pek çok doğal ve beşeri güzellikler bulunmaktadır. Bayat ilçesi genel olarak dağlık bir alana sahiptir.

Boğazkale İlçesi

Boğazkale ilçesi tarih açısından pek çok antik kente ve yerleşime ev sahipliği yapmıştır. Milattan öncesine kadar yerleşim izlerine rastlanan Boğazkale ilçesine yapılacak ziyaretler bu anlamda tarihi ve kültürel bir ulaşım sağlıyor. Boğazkale ilçesinde insanlar geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlıyor.

Boğazkale ilçesi Çorum'da mutlaka gezilmesi gereken ilçeler arasında yer alıyor. İlçede 1 adet müze bulunmaktadır. Bu anlamda büyük önem taşıyan Boğazkale ilçesi nüfus bakımından da orta düzeydedir.

Dodurga İlçesi

Çorum'un kente 45 kilometre uzaklıktaki Dodurga ilçesi tarım alanında büyük gelişmeler göstermekte ve tarımda birçok yeniliğe olanak sağlamaktadır. İlçede yetiştirilen çok sayıda ürün bulunmaktadır. Turizm açısından göllere ve barajlara yakın bir konumda bulunan Dodurga ilçesi, Çorum'un en çok ziyaret edilen ilçelerinden biridir.

Dodurga ilçesinde halk geçimini büyük oranda tarımdan, daha sonra da hayvancılıktan sağlıyor. İlçede yetiştirilen pirinç ve diğer ürünler ihraç edilmektedir. Nüfus açısından Dodurga ilçesi 5 binden fazla insanı barındırabilmektedir.

İskilip İlçesi

İskilip ilçesi, Çorum'un tarihi gün yüzüne çıkan en eski ilçelerinden biridir. Birçok medeniyetin yerleşim yeri olarak yaşadığı İskilip ilçesi aynı zamanda bu isimde bir medeniyete de ev sahipliği yapmıştır.

Hititler, Frigler, Romalılar, Bizanslılar, Sümerler ve Osmanlılardan pek çok tarihi döneme damgasını vuran İskilip ilçeleri bu anlamda bir kültür birikimine de sahiptir. Çorum'un en çok ziyaret edilen ilçelerinden biridir.

İskilip aynı zamanda Çorum'un en kalabalık ilçeleri arasında yer alıyor. Otuz iki bin nüfusa sahiptir. İnsanlar genel olarak geçimlerini tarımdan sağlamaktadırlar.

Kargı İlçesi

Çorum'un Kargı ilçesi tulum diliyle ünlüdür. Aynı zamanda Türklerden önce de var olan bir ilçedir. Çorum'un hem kültürel hem de ticari açıdan en önemli ilçeleri arasında yer alan Kargı ilçesi, her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır.

Kargı ilçesinde genel olarak leblebi ve pirinç üretimi yapılmaktadır. Diğer ilçelerde olduğu gibi halk geçimini ağırlıklı olarak tarımdan sağlıyor. Aynı zamanda ihracatın da çok önemli bir yeri var.

Dodurga İlçesi

Çorum'un kente 45 kilometre uzaklıktaki Dodurga ilçesi tarım alanında büyük gelişmeler göstererek tarımda birçok yeniliğe olanak sağlıyor. İlçede yetiştirilen çok sayıda ürün bulunmaktadır. Turizm açısından göllere ve barajlara yakın konumda bulunan Dodurga ilçesi, Çorum'un en çok ziyaret edilen ilçelerinden biridir.

Dodurga ilçesinde halk geçimini büyük oranda tarımdan, daha sonra da hayvancılıktan sağlıyor. İlçede yetiştirilen pirinç ve diğer ürünler ihraç edilmektedir. Nüfus açısından Dodurga ilçesi 5 binin üzerinde kişiye ev sahipliği yapabilir.

İskilip İlçesi

İskilip ilçesi, Çorum'un tarih dünyasında ortaya çıkan eski ilçelerinden biridir. Birçok medeniyetin yerleşim yeri olarak yaşadığı İskilip ilçesi aynı zamanda bu isimde bir medeniyete de ev sahipliği yapmıştır.

Hititler, Frigler, Romalılar, Bizanslılar, Sümerler ve Osmanlılardan pek çok tarihi döneme damgasını vuran İskilip ilçeleri bu anlamda bir kültürel mirasa da sahiptir. Çorum'un en çok ziyaret edilen ilçelerinden biridir.

İskilip aynı zamanda Çorum'un en kalabalık ilçeleri arasında yer alıyor. Otuz iki bin nüfusa sahiptir. İnsanlar genel olarak geçimlerini tarımdan sağlamaktadırlar.

Kargı İlçesi

Çorum'un Kargı ilçesi tulum diliyle ünlüdür. Aynı zamanda Türklerden önce de var olan bir ilçedir. Çorum'un hem kültürel hem de ticari açıdan en önemli ilçeleri arasında yer alan Kargı ilçesi, her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır.

Kargı ilçesinde genel olarak leblebi ve pirinç üretimi yapılmaktadır. Diğer ilçelerde olduğu gibi halk geçimini ağırlıklı olarak tarımdan sağlıyordu. Aynı zamanda ihracatın da çok önemli bir yeri var.

Osmancık İlçesi

Çorum'un Osmancık ilçesine çok önem vereceğiz. Çünkü Osmancık ilçesi çevre illerin geçiş merkezi konumunda bulunuyor. Şehirlerarası yolculukların uğrak yeri olan Osmancık ilçesi, Karadeniz ile İç Anadolu Bölgesi'nin buluştuğu bölgede yer alıyor.

Osmancık ilçesinde geçim tarım ve hayvancılıkla sağlanmaktadır. İhracata da büyük önem veriyoruz. Çorum'un yerli halkının büyük bir kısmı Osmancık ilçesinde yaşamaktadır. Osmancık ilçesi ulaşımı kolaylaştırıyor.

Sungurlu İlçesi

Çorum'un tüm ilçeleri arasında merkez nüfusu en yüksek olan Sungurlu İlçesi bir geçiş bölgesi olup, hem İç Anadolu Bölgesi hem de Başkent ile Karadeniz arasında ulaşımı kolaylaştıran ilçedir.

Daha önce Sivas'a bağlı olan Sungurlu ilçesinin tarihi, Sunguroğlu lakabıyla tanınan Mehmet Bey'e kadar uzanıyor. Adını buradan aldığı rivayet edilen Sungurlu ilçesi tarih, kültür ve ulaşım açısından sorunlu görülüyordu.

Uğurludağ İlçesi

Önceleri İskilip ilçesine bağlı Kızılören adıyla köy olan Uğurludağ ilçesi, daha sonra ilçe olarak Uğurludağ adını almıştır. Genel olarak dağlık bir bölge olup hayvancılığa daha uygundur. Uğurlu ilçesi ayrıca Çorum'da görmeniz gereken doğal güzelliklere de ev sahipliği yapabilir. Bu bakımdan turistik bir özelliğe sahiptir ve Çorum için oldukça önemlidir. Nüfusu 6 binin üzerindedir.

Çorum'un en pahalı ve en ucuz ilçeleri hangisi?

Çorum'un en pahalı ve en ucuz ilçeleri hakkında kesin bir bilgi bulamadım. Ancak, sahibinden.com’dan yaptığım bir araştırmaya göre, Türkiye’nin en pahalı ilçeleri arasında Çorum'un merkez ilçelerinden Alaca ve Merkez yer almaktadır.  Mardin'in en ucuz ilçeleri ise, genellikle nüfusu az olan ilçelerdir. Bu ilçeler arasında Osmancık, Sungurlu ve Uğurludağ sayılabilir. .

Editör: ÖMER YILDIZCI