Yazar Nagihan Ölmez'in kaleminden çıkan Kıbrıs İçin Son Çağrı kitabı, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yılı anısına Ankara'da okuyuculara sunuldu. KKTC Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi'nin desteğiyle hazırlanan kitap, Türkiye’nin Kıbrıs’a müdahale kararının ardındaki tarihi ve siyasi dinamikleri detaylandırıyor.
BELGELERLE ELE ALINDI
Kitabında Türkiye'nin Kıbrıs’a müdahale kararının yasal çerçevede nasıl alındığını inceleyen Ölmez, harekat sürecinin önemli aşamalarını belge ve anılarla destekledi. Eser, Kıbrıs Türk Milli Arşivi’nden alınan harekata dair özel fotoğraflarla zenginleştirildi.
Yıllardır Kıbrıs sorununa ilgi duyduğunu belirten Nagihan Ölmez, kitabı hazırlarken danışmanı Prof. Dr. Ali Satan’ın desteğiyle süreci bilimsel bir zemine oturttuklarını vurguladı. Kitapta, Türkiye'nin garantörlük antlaşması çerçevesinde aldığı müdahale kararının ardında yatan siyasi irade ve meclis kararlarının sürece etkisine dikkat çekildi. Ölmez, "Özellikle erişime açılan CIA raporları, Türkiye’nin adım adım izlendiğini ortaya koyuyor" ifadeleriyle sürecin uluslararası boyutuna da değindi.
Kitabın hazırlık sürecinde KKTC Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi’nden Dr. Ejdan Sadrazam’ın akademik ve editoryal anlamda katkıda bulunduğunu aktaran Ölmez, eserin geniş bir yelpazeye hitap ettiğini belirtti. Tarih ve Kıbrıs konularına ilgi duyan okuyuculara seslenen Ölmez, “Kitap, Kıbrıs Barış Harekatı’nın karar alma süreci ile askeri ve politik boyutlarına ışık tutuyor” dedi.