Kalecik, İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara'nın bir ilçesidir. Ankara'ya uzaklığı ile bilinen Kalecik'te birçok tarihi yapı bulunuyor. Kalecik deyince aklınıza direk kalecik karası gelmiş olabilir. Sizlere Kalecik'in tarihi ve şehirde gezilmesi gereken yerleri haberimizde derledik...
Kalecik'in Tarihi
Kalecik, M.Ö. 4000 yıllarına dayanan çok eski bir yerleşim yeridir. Hititlerin M.Ö. 4000 yıllarında bu bölgede yaşadığına dair bazı kanıtlar bulunmaktadır. Daha sonra bölge Büyük İskender'in, ardından Doğu Roma İmparatorluğu'nun egemenliğine girmiştir. 1071 Malazgirt Savaşı ile Türklerin Anadolu'ya gelmesinin ardından Kalecik Kalesi, 1075 yılında Selçuklu Türklerinin eline geçerek onların egemenliğine girmiştir. Selçuklu Devleti'nin yıkılmasının ardından beylikler döneminde bölgede Candaroğulları'nın hakimiyetini sürdürdüğü anlaşılmaktadır. Yıldırım Bayezid döneminde Kalecik Kalesi, Ankara ile birlikte Osmanlıların eline geçti. Timur'un da eklenmesinden sonra Candaroğulları bölgesinde tekrar kısa bir hakimiyet kurmuşlar ve daha sonra tekrar Osmanlı hakimiyetine girmiştir. Kalecik, Osmanlı döneminde uzun yıllar Çankırı sancağına bağlı bir ilçeydi.
Anadolu Tarihi Coğrafyası üzerine araştırmalar yapan W.Ramsay Kalecik, Acıtorızıacum adında bir kentten bahsetmektedir. Ayrıca W.Ramsay yaptığı araştırmada Kalecik'i Eçelriga olarak tanımlamıştır.
Ayrıca yakın tarihimizde Kurtuluş Savaşı'nda nokta görevi görmüş ve Kuva-yi Milliye kuvvetlerine lojistik destek sağlamıştır.
1925 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün Kastamonu yolculuğu sırasında yapılmıştır.
Kalecik'in Coğrafyası
İlçe Ankara'nın tüketiminde yer almaktadır. İlçe Sulakyurt, küresel Kırıkkale ve Elmadağ, büyük Çubuk ve büyük Çankırı'yı (Şabanözü) kapsamaktadır.
Batı ve güneyde ilçenin dağlık ve engebeli kesimleri ile güney-kuzey doğrultusunda Kızılırmak Vadisi'nden oluşur. Batısında Karbasan Dağı, güneyinde İdris Dağı bulunmaktadır. Doğuda Kızılırmak kıyısında ova ovaları bulunmaktadır.
Kalecik Mahalleleri
Kalecik'in 57 mahallesinden 6'sı merkezde bulunuyor. 6.452 kişi (%49,7) merkez mahallelerde yaşamaktadır. En uzak mahalle ise 46,7 km uzaklıktaki Şemsettin'dir. Nüfusun en fazla olduğu ilçe ise 2 bin 682 kişiyle Halitçevriaslangil ilçesi oldu. Kalecik'in ömrü 2017 yılında yüzde 2,67 azaldı.
Kalecik Belediye Başkanları
Yıl Ad Parti
1984 Halit C. Aslangil SODEP
1989 Ömer Çetinkaya ANAP
1994
1999 DYP
2004 Orhan Benli AK Parti
2009 Nevzat Şahin CHP
2014 Filiz Ulusoy AK Parti
2019 Duhan Kalkan
Kalecik'in Ekonomisi
İlçenin ekonomisi tarıma dayalıdır. Hayvancılık arka plandadır.
Bağcılık
Şekerpancarı
Buğday
Arpa
elma
Armut yetiştiriliyor
Kayısı
Ekmek Ayva
Kiraz
BM
Kalecik açık ceza infaz ürünleri
Üzüm
şarap
İlçede bentonit ve mermer yatakları ile krom cevheri bulunmaktadır.
Kalecik Tarihi Eserleri
İlçeye hakim bir tepe üzerinde yer alan Kalecik Kalesi'nin tarihi Romalılardan kalma olup Osmanlı döneminde onarılmıştır. Kalecik, Osmanlı döneminde oldukça gelişmiş bir ilçe olarak biliniyor. Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde bahsedilen süreçler. O dönemde Ahilik bölgesinde yaygınlaşmış; Tabakçılık, bakırcılık ve kumaş dokumacılığı dönemin gelişmiş el sanatlarındandır.
Hasbey, Hamdi, Saray, Tabakhane camileri, Kazancı Baba Türbesi ve Kızılırmak üzerindeki Develioğlu Köprüsü başlıca tarihi eserlerdir.
Kalecik'te Gezilecek Yerler
Kalecik Kalesi
Ankara'nın en eski kalelerinden biridir. Çankırı yolu üzerinde bulunan kale ilk olarak M.Ö. 275 yılında Galatlar tarafından yaptırılmıştır. Daha sonra Romalılar tarafından onarılan yapı, ilçenin ortasındaki yüksek kayalıklar üzerine inşa edilmiştir. Yığma taşlardan örülmüş duvarlar günümüze ulaşamamıştır. Günümüze çok az bir kısmı ayakta kalmıştır. Bugün kemerli kale girişinin nerede olduğunu görebilirsiniz. Ancak kitap yoktu, dönemini göremiyoruz. Evler kalenin çevresinde olup, kalenin içinde mahzenler ve sarnıçlar bulunmaktadır.
Kızılırmak Köprüsü
İlçeye oldukça yakın bir bölgede bulunan köprü Kızılırmak üzerine yapılmıştır. Köprü üzerinden bazı köylere ulaşabilirsiniz. 1990 yılına kadar Kızılırmak'ın tek geçiş noktasıydı. 1200'lü yıllarda Selçuklular tarafından yaptırılan köprünün üzerinde sarımsı kesme taşlar bulunuyor. Bu köprünün Yıldırım döneminde var olduğu kayıtlara geçmiştir. Açıklanan kaynaklarda Osmanlıların Ankara Savaşı sırasında bu köprüden geçtiği belirtiliyor.
Tabakhane Camisi
Kalecik gezilecek yerler arasında kaleye yakın bir bölgede bulunan cami, adını aldığı mahallede bulunmaktadır. 1900'lü yılların başında inşa edilen cami, yıkılma noktasına kadar ayakta kalmıştır. Buralardaki yerleşimlerde Ermenilerin çoğunluğunun deri tabaklama işiyle uğraşması nedeniyle camiye bu isim verilmiştir. Günümüze kadar ulaşan bu yapıyı hala ziyaret edebilirsiniz.
Hasbey Camii
Yukarı çarşı bölgesinde yer alan caminin gövdesi kesme taştan, minare tabanı ise kesme taştan yapılmıştır. Cami daha önce bir kez kullanılmıştır. Bu nedenle 1962 yılında yeniden inşa edilmiştir. Bu eserin 1300'lü yıllarda İsfendiyaroğulları Beyliği'nden Has Bey tarafından yapıldığı belgelenmiştir.
Kazancı Baba Türbesi
İlçe merkezinin bulunduğu türbe, Fatih Sultan Mehmed döneminde tüfekbaşı olan Kazancı Baba'ya aittir. 1400'lü yıllarda yapıldığı söylenen türbenin üst kısmı ve pencereleri yuvarlaktır. 1969 yılında restore edilen yapıya kare planlı bir oda eklenmiştir.
Kalecik'in Neyi Meşhur?
Konu Kalecik olunca Kalecik ayvasını yemeden olmaz. Bölgenin birçok yerine gönderilen ayvaları da satın alabilirsiniz. Ayrıca şehir merkezindeki birçok yerden yöresel Kalecik ekmeği ve Kasnak böreği satın alabilirsiniz.
Kalecik'e Nasıl Gidilir?
Kalecik'in nerede olduğunu merak edenler için Ankara merkeze olan mesafe yaklaşık 1 saattir. İlçeye ulaşmak için Ankara AŞTİ otobüs terminalinden kalkan özel minibüsleri ve belediyenin işlettiği araçları kullanabilirsiniz. Ayrıca havayoluyla gelmek isteyenler de hemen hemen her ülkenin Esenboğa Havalimanı'na ulaşım sağladığı ilçeye ulaşabiliyor. Kalecik-İstanbul arası mesafe yaklaşık 55 km'dir.
HABER: ÖMER YILDIZCI