Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesi, Parlasan Mahallesinde bulunan ve tarihi kökleri Roma İmparatorluğu'na kadar uzanan Parnassos Antik Kenti, 2010 yılında Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin başlattığı kazı çalışmalarıyla kadim sırlarını açığa çıkarmaya devam ediyor. Define avcılarının yaptığı kaçak kazılarla ilgili incelemlerde bulunmak üzere Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesinde çalışmalar başlatan Anadolu Medeniyetleri Müzesine bağlı arkeologlar, tesadüf eseri Roma Dönemine ait ‘Parnassos Antik Kenti’ne ait kalıntılara ulaştı. Son buluntular arasında yer alan, üzerindeki çarpıcı mozaik ve Grekçe kitabe ile dikkat çeken Erken Bizans dönemi kilisesi, bölgenin kültürel zenginliğine ışık tutuyor.

TESADÜF ESERİ BULUNDU 

Kilisenin ana ibadet alanı olan naos bölümünde yer alan mozaiğin zemininde, 13 farklı hayvan, ağaç ve çiçek figürleriyle süslenmiş bir cennet bahçesi resmedilmiş. Üç bordürle çerçevelenmiş bu görkemli mozaik, 5. yüzyılda Şereflikoçhisar’da yaşayan toplumun sanata, doğaya ve dine olan derin bağlılığını gösteriyor. Mozaiğin üzerindeki yazıtta, yapının 469-470 yıllarında dönemin piskoposu Eustathios’un inisiyatifiyle inşa edildiği ve kilisenin dindar okuyucusu Longinus’un yönetimi altında olduğu ifade ediliyor.

Kızılay'daki heykellerin bakımsızlığı dikkat çekiyor! Kızılay'daki heykellerin bakımsızlığı dikkat çekiyor!

Yazıtın çevirisini yapan Prof. Dr. Thomas Drewbear, “Bu kutsal yapı, 494 Galatya yılına ve 15. vergi dönemine tarihlenmiş olup, dönemin piskoposları ve kilise görevlileri arasındaki dayanışmayı simgeliyor” diyor. Tarihi belgelerde de adı geçen Piskopos Eustathios’un, Parnassos’un dini ve kültürel yapısına öncülük ettiği ve kentin Bizans Hristiyan dünyasında önemli bir yere sahip olduğunu belirtiyor.

Muhabir: TUĞBA AKKESEN