Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) tarafından yayımlanan 2024 Küresel Haklar Endeksi raporuna göre, Türkiye işçi hakları açısından en kötü 10 ülke arasında yer alırken, Türkiye’de işçilerin hak ve özgürlüklerine yönelik saldırıların sürdüğü ve sendikalaşma girişimlerinin sistematik olarak engellendiği vurgulanıyor. 

TÜRKİYE İLK 10'DA 

ITUC raporu, Türkiye'de işçilerin haklarının ve özgürlüklerinin yıllardır aralıksız olarak saldırıya uğradığını ortaya koyuyor. Rapor, işverenlerin sendikalaşma girişiminde bulunan işçileri sistematik bir şekilde işten çıkardığını ve sendika karşıtı tutumlar sergilediğini belirtiyor. Ayrıca, sendikaların ve üyelerinin asılsız suçlamalarla kovuşturulduğu ifade ediliyor.

Duyan herkes şoke oldu! 15 yıldır hiç durmadan yediği şey mide bulandırdı Duyan herkes şoke oldu! 15 yıldır hiç durmadan yediği şey mide bulandırdı

Rapor, Deriteks Sendikası eski başkanı Makum Alagöz’ün silahlı saldırıya uğraması ve 1 Mayıs 2023’te İstanbul’da düzenlenen gösteriler sırasında birçok protestocunun gözaltına alınması gibi olaylara da dikkat çekiyor. Ayrıca raporda, 

Ekran Görüntüsü 2024 09 03 105053

İŞÇİ HAKLARINDA HIZLI GERİLEME 

ITUC Genel Sekreteri Luc Triangle, raporun ardından yaptığı açıklamada, "Endeks, 11 yıldır dünyanın her bölgesinde işçi haklarındaki hızlı gerilemeyi gösteriyor" dedi.

Ekran Görüntüsü 2024 09 03 105747-(copy)

Raporda, ayrıca Türkiye dışında Bangladeş, Belarus, Ekvador, Esvatini, Filipinler, Guatemala, Mısır, Myanmar ve Tunus gibi ülkelerin de işçi hakları açısından en kötü durumdaki ülkeler arasında olduğu belirtiliyor. Bu ülkeler, işçilerin temel haklarını koruma konusunda ciddi sorunlar yaşıyor ve küresel işçi hakları endişeleri arasında yer alıyor.

Muhabir: ZEYNEP PAMUK