Türkiye’ye sığınan Suriyeliler, ülkelerinde 61 yıllık Baas rejiminin sona ermesiyle memleketlerine dönmeye başladı. Ancak dönüş yolculuğu, beraberinde yeni bir yaşamın kurulması için büyük bir nakit ihtiyacını da getiriyor. Hatay’da yaşayan Suriyeliler, Türkiye’de yıllarca emek vererek biriktirdikleri altınlarını bozdurarak bu ihtiyacı karşılıyor.

Güneyler Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güney, Suriyelilerin altınlarını nakite çevirme yoğunluğunun kuyumculuk sektörüne de yansıdığını ifade ederek, “Savaşın ardından ülkelerine dönen insanlar, yeni yaşamlarını kurabilmek için ciddi bir maddi kaynağa ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle emek vererek biriktirdikleri ziynet eşyalarını bozdurmaya başladılar. Bu durum, piyasadaki altın arzını artırarak fiyatların bir süre daha stabil kalmasına neden oldu” dedi.

E-ticarette tevkifat oranı güncellendi! E-ticarette tevkifat oranı güncellendi!

HAREKETLİLİĞİ ETKİLİYOR

Altının gelecekteki seyri hakkında öngörülerde bulunan Güney, “Altın fiyatlarının şu an durağan bir seviyede olduğunu ve yakın zamanda toparlanmadan önce bir miktar daha gerileme gösterebileceğini düşünüyoruz. Suriyelilerin dönüş süreci, piyasadaki hareketliliği belirgin şekilde etkiliyor” diye konuştu.

Suriyeli kuyumcu Amir Kindavi ise dönüş yapan vatandaşların altınlarını bozdurmasının arkasındaki en büyük sebebin nakit para ihtiyacı olduğunu belirtti. Kindavi, “Suriye’de yeniden yaşam kurmak için insanların evlerini, iş yerlerini ve tarlalarını işler hale getirmesi gerekiyor. Altın, orada günlük hayat için uygun değil, bu yüzden ellerindeki altını kağıt paraya veya dolara çeviriyorlar” dedi.

Kaynak: İHA