Harvard Üniversitesi Kütüphaneler Servisi, Arsene Houssaye tarafından yazılmış olan ‘Ruhun Kaderleri’ adlı kitabın içeriğiyle değil ancak ciltlenme şekliyle dikkat çektiğini belirtti.
Kitabın cildinin, kimliği belirsiz bir insanın derisiyle kaplandığı tespit edildi. Bu durumu "insan onuruna aykırı" olarak nitelendiren Harvard yetkilileri, uzun yıllar boyunca bu kitabı korumanın etik kurallarla bağdaşmadığını kabul etti.
Kitabı kaleme alan Fransız yazarın eserini bir doktor ve kitapsever olan Lodovic Bouland’a gösterdiği, onun da akıl hastası olan ve birden hayatını kaybeden bir hastasının derisiyle ciltlemeyi önerdiği anlatıldı. Yazarın her ne kadar bu öneriye onay vermediği de vurgulansa da Doktor Bouland tarafından kitaba iliştirilen bir notta ise “Bu kitap parşömene dönüştürülmüş insan derisiyle ciltlendi. Kitaba dikkatle bakanlar cildin gözeneklerini kolayca görebilirler. İnsan ruhuyla ilgili bir kitap insan derisiyle kaplanmayı hak ediyor” ifadeleri yer alıyor.
Harvard Üniversitesi'nin kütüphane yetkilileri, 1636'da kurulan üniversitenin kuruluş ilkelerine ve etik değerlerine uygun olmayan bu kitabı artık kullanıma kapatma kararı aldı.
Ruhun Kaderleri adlı eserin, ölümden sonraki hayata dair felsefi görüşleri içerdiği biliniyor. Ancak kitabın insan derisiyle ciltlenmiş olması, Harvard'ın etik değerleriyle çelişmesi önemli bir tartışma konusu oldu.
Bu olayın ardından Harvard Üniversitesi'nin kütüphane yetkilileri, daha önce yapılan bir envanter çalışmasında, üniversitenin kütüphane ve müzelerinde 20 bini aşkın insan kalıntısı tespit ettiklerini açıkladı. Bu durum, üniversitenin geçmişte kölelik gibi insanlık dışı uygulamalara destek vermiş olabileceği ihtimalini akıllara getiriyor.