Holokost hakkında google aramalarında araştırmalar yapılıyor. Peki Holokost nedir? Holokost ne zaman ortaya çıktı? Sizlere Holokost'un hayatını araştırdık...
Holokost nedir
Holokost (1933–1945), Nazi Almanyası rejimi ve onun kombinasyonları ve işbirlikçileri tarafından Avrupa'daki Yahudilere yönelik sistematik, devlet destekli katliam ve katliamdı(1). Bileşik fotoğraf Holokost'un tarih aralığı, Holokost Anıt Müzesi tarafından 1933–1945 olarak listelenmiştir. Holokost dönemi, 1933 yılında Adolf Hitler'in ve Nazi Partisi'nin Almanya'da iktidara gelmesiyle başladı. Mayıs 1945'te Müttefik kuvvetler İkinci Dünya Savaşı'na girdi. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nın yenilgisiyle sona erdi. Holokost'a bazen İbranice'de "felaket" anlamına gelen "Shoah" adı verilir.
Almanya'da Naziler iktidara gelir gelmez toplu katliamlar yaşanmadı. Ancak güçlerini kullanarak Yahudileri hedef almaya ve onları Alman toplumundan izole etmeye başladılar. Yahudilerin diğer uygulamaları arasında Nazi Almanyası tarafından uygulanan ayrımcı yasalar ve Almanya'da Yahudilere yönelik şiddet eylemleri yer alıyor. Nazilerin Yahudilere yönelik zulmü 1933 ile 1945 yılları arasında giderek radikalleşti. Bu radikalleşmenin sonucu, Nazi yaşamının "Yahudi Sorununun Nihai Çözümü" olarak adlandırdığı bir planın ortaya çıkmasıydı. “Nihai Çözüm”, Avrupa'daki Yahudilerin organize ve sistematik toplu katliamıdır. Nazi Almanyası rejimi bu soykırımı 1941-1945 yılları arasında gerçekleştirdi.
Holokost Nerede Gerçekleşti?
Holokost, Nazi Almanyası'nın Avrupa'nın Almanya ve Mihver güçlerinin kontrolü altındaki bölgelerindeki bir girişimiydi. Avrupa'daki 9 milyona yakın Yahudi nüfusunun neredeyse tamamı Holokost'tan etkilendi.
Almanya'da Holokost, Adolf Hitler'in Ocak 1933'te şansölye olarak atanmasıyla başladı. Bu gelişmenin hemen ardından Almanya'daki Nazi rejimi (kendilerini Üçüncü Reich olarak da adlandırıyorlardı) Yahudileri Almanya'daki ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel hayattan izole etti. 1930'lar boyunca rejim Yahudilere göç etmeleri için artan baskı uyguladı.
Ancak Nazilerin Yahudilere yönelik zulmü Almanya sınırlarının ötesine geçti. Nazi Almanyası 1930'lu yıllar boyunca saldırgan bir dış politika benimsedi. Bu politikaları 1939'da Avrupa'da başlayan 2. Dünya Savaşı takip etti. 2. Dünya Savaşı'na neden oldu. Almanya savaş öncesinde ve savaş sırasında topraklarını genişletirken, çok daha fazla Yahudi Alman kontrolü altına alındı.
Nazi Almanyası 1938-1939'da topraklarını genişletmeye başladı. Bu süreçte Almanya, komşusu Avusturya ve Sudetenland'ı ilhak ettiği gibi Çek topraklarını da işgal etti. Nazi Almanyası 1 Eylül 1939'da Polonya'ya saldırarak İkinci Dünya Savaşı'nı sona erdirdi. İkinci Dünya Savaşı'nı (1939–1945) başlattı. Sonraki iki yıl içinde Sovyetler Birliği'nin batısı da dahil olmak üzere Avrupa'nın büyük kısmı Almanya tarafından ele geçirildi ve işgal edildi. Nazi Almanyası İtalya, Macaristan ve Bulgaristan devletleriyle ittifaklar kurarak kontrol gücünü daha da artırdı. Ayrıca Slovakya ve Hırvatistan'ın kukla devletlerini kurdu. Bu ülkelerin tümü, Japonya'nın da dahil olduğu Mihver ittifakının Avrupalı üyeleriydi.
1942'ye gelindiğinde fetihler, işgaller ve ittifaklar sonucunda Avrupa'nın büyük kısmı ve Kuzey Afrika'nın bir kısmı Nazi Almanyası'nın kontrolüne geçmişti. Nazi kontrolü, Avrupa çapında Yahudilere yönelik sert politikalar ve sonunda toplu katliamlar meydana geldi.
Naziler ve onların müttefikleri ve işbirlikçileri altı milyon Yahudiyi öldürdü.
Holokost Tarihçe
1933 yılında Yahudilerin gücünün azalmasıyla adım adım başlayan felaket, Nazi hükümetinin ele geçirebildiği tüm Avrupalı Yahudileri katletmesiyle sona erdi. Bu süreç kabaca üç döneme ayrılır:
Yahudilerin hakları ellerinden alındı ve yüksek mevkilerden uzaklaştırıldı.
Yahudilerin mal ve mülklerine el konulması ve onları gettolarda yaşamaya zorlamaları.
Onların "nihai çözümü" onları toplayıp ölüm kamplarına götürmek, burada sistematik olarak geniş çapta gaz taramasından geçirilecekler ya da farklı koşullar altında öldürülüp vücutları yakılacak.