Osmanlı Devleti’nin mutfağında önemli olarak kabul edilen ve güzel kokulu aynı zamanda insan bedenine çok iyi geldiği anlamlarına gelen Deva-i Misk helvasının ilginç bir hikayesi vardır. Helvanın yapımında birçok baharat kullanılır. 41 çeşit baharat ve yumurta ile yapılan bu helva günümüzde hala beğenilerek tüketilmektedir.

Osmanlı döneminde güzel koksun diye kullanılan misk kokusu dağlarda yaşayan bir erkek ceylandan elde edilmektedir. Deva-i Misk helvasının hikayesi ise, eski zamanlarda Edirne Başkent iken şehre gelen bir Mısırlı şekerci ustasının ürettiği ve daha sonra şehre gelen padişah ikinci Murat’ın bu tatlıyı yemesiyle çıkmıştır. Mısırlı şekerci tatlının bir adı olmadığını padişaha söyleyip ismini koymasını istemiştir ve ikinci Murat ise adını Deva-i Misk koymuştur.

1. Türk Dünyası Sivil Toplum Çalıştayı, Ankara’da düzenlendi 1. Türk Dünyası Sivil Toplum Çalıştayı, Ankara’da düzenlendi

Şifa kaynağı olarak gösterilen bu tatlı günümüzde hala tüketilmekte ve eski zamanlarda hastalanan kişilerin sıklıkla tükettiği bir tatlı olduğu öğrenilmiştir.

Editör: Çağrı Arcaklioglu