Haftalardır süren protestolar ve görüşmelerin ardından "Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilerek yasalaştı. 30 Temmuz'da yapılan oylamada, 17 maddelik kanun teklifi 275 kabul, 224 ret ve 1 çekimser oyla Meclis'ten geçti. Oylamaya toplam 500 milletvekili katıldı. Kanun, 2 Ağustos itibarıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yasa, özellikle hayvan hakları koruma alanında önemli düzenlemeler içerirken, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Hayvan hakları savunucuları, kanunun kabul edilmemesi için haftalarca süren protestolar düzenledi. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok şehirde gerçekleştirilen eylemlerle, yasanın kabul edilmemesi talep edildi.

Ankara’da otomobil park halindeki tıra ok gibi saplandı: 1 ölü Ankara’da otomobil park halindeki tıra ok gibi saplandı: 1 ölü

Hayvan Hakları Savunucuları Mahallelerde Örgütlenme Kararı Aldı! (2)

PROTESTOLAR DEVAM EDİYOR

Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Ankara'da protestolar hız kesmeden devam ediyor. Hayvan hakları savunucularından Zarife Çamalan, protestoların başından beri aktif olarak yer aldığını belirtti. Çamalan, yasanın halkın yüzde 80'inin itirazına rağmen kabul edildiğine dikkat çekerek, uygulanmaması için eylemlerine devam ettiklerini vurguladı.

Hayvan Hakları Savunucuları Mahallelerde Örgütlenme Kararı Aldı!

"MAHALLE MAHALLE ÖRGÜTLENECEĞİZ"

Çamalan, Ankara'nın çeşitli noktalarında, özellikle de Çankaya'daki Kuğulu Park'ta düzenlenen eylemlerde yer aldıklarını ve artık mahalle mahalle örgütlenmeyi planladıklarını ifade etti. "Mahalle mahalle örgütleneceğiz, hayvanları koruma komisyonları kuracağız" diyen Çamalan, sivil itaatsizlik çağrısında bulunarak, kabul edilen kanunu "insanlık dışı" olarak niteledi.

"Başından beri bu eylemlerin içerisindeyim. Destekçi olarak geldik ama öznesi olduk. Bu katliam yasasının uygulanmasını istemiyoruz. Halkın yüzde 85'inin bu durumu kabul etmemesine rağmen yasa haline getirdile ama bizler, uygulanması noktasında uygulatmamaya çalışacağız. Mahalle mahalle örgütleneceğiz. Hayvanları koruma komisyonları kuracağız. Mahalledeki insanlar, işçiler, emekçiler, kadınlar mahalle sakinlerini, komşularını bu yasanın uygulanmaması hakkında örgütleyeceğiz. Sivil itaatsizlik çağrısında bulunuyoruz çünkü, bu katliam yasası gerçekten insanlık dışı, akıl dışı, mantık dışı. Türkiye'de o kadar çok büyük sorunlar varken, işçilerin ve emekçilerin geçinememe sorunu varken, devletin işi yaşayan canlıların katletmek olmamalı. Devletin, bu topraklarda ve dünyada hayatta olan her canlın yaşaması için elinden geleni yapması gerekiyor. Ama bizim ülkemizde maalesef ki tam tersini yaşıyoruz. Devlet istediğimizi yapacağız diyor. Biz de diyoruz ki bu direnişte inatçıyız, ısrarlıyız ve kararlıyız. Sadece Kuğulu Park'ta değil, Ankara'nın bütün mahallelerinde örgütleneceğiz."

Hayvan Hakları Savunucuları Mahallelerde Örgütlenme Kararı Aldı! (3)

"MUHTARLARINDA BU İŞİN İÇERİSİNE GİRMESİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ"

Çamalan, mahallelerin kalabalık bölgelerinde stantlar açarak vatandaşlara bilgilendirici broşürler dağıtacaklarını ve yasa hakkında geniş bir bilgilendirme yapacaklarını açıkladı. Bu çalışmanın, halkın yasayla ilgili farkındalığını artırmayı hedeflediğini belirtti. Çamalan, ayrıca mahallelerdeki muhtarlarla işbirliği yapacaklarını ifade etti. Muhtarların bu sürece dahil olmasının önemine değinen Çamalan, muhtarların da bu mücadelede aktif rol oynamalarını sağlamak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

"İlçelerdeki mahallelere gittiğimizde, mahallelerin kalabalık yerlerinde mesela pazar yerlerine stant açacağız ve mahallelilere bildiri dağıtımı yapacağız. Daha sonra mahallelilere yönelik basın açıklaması tarzında açıklamalar yapacağız. Mahallelerde sadece havanları besleyen kişiler değil onların komşularını, belki hayvanlara hiç dönüp bakmayan insanlara biz bu yasanın anlamını anlatacağız. Mahalledeki muhtarların yanınada gideceğiz, çünkü komisyonlar muhtarlarsız olmaz. Onların da bu işin içerisine girmesi için elimizden geleni yapacağız."

Muhabir: KÜBRA AÇIKGÖZ