Ekonomik kriz ortamında derinleşen yoksulluğun da sınırları genişledi. Orta gelirli yüksek enflasyon karşısında fakirleşti, yoksulluk geniş halk kitlelerini de içine alan bir durum haline geldi.  

Yeni eğitim öğretim dönemde özellikle yoksul halkın yaşadığı bölgelerde, deprem illerinde çocukların okullara aç gittiği gerçeğine dikkat çekilerek, okullarda ücretsiz bir öğün yemek konusu yine yeniden gündemde...

Yeni eğitim öğretim döneminde kamu otoritesinden talepler arasında ilk sırada yer alan konular arasında kamusal eğitimde okullarda ücretsiz bir öğün yemek konusu bulunuyor. Bu konuda en büyük ihtiyaç deprem bölgelerinde bulunuyor.

Yenimahalle'de İlköğretim Haftası coşkuyla kutlandı Yenimahalle'de İlköğretim Haftası coşkuyla kutlandı

Antakya KESK-TTB Koordinasyon Merkezi'nde, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) Hatay Şubesi, Eğitim-Sen Hatay Şubesi temsilcilerinden oluşan Hatay Okul Yemeği Koalisyonu konuyla ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı SES Hatay Şubesi Eş Başkanı Nilgün Aşkar okudu. Açıklamada deprem bölgeleri de dahil olmak üzere tüm ülkede bir öğün ücretsiz yemek talebi yinelendi.  

5 ÖĞRENCİDEN BİRİ HAFTADA İKİ KEZ OKULDA YEMEK YİYEMİYOR!

Açıklamada Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2022 Raporu verileri kamuoyuyla paylaşılarak, Türkiye’de en az 5 öğrenciden birinin haftada en az iki kere parası olmadığı için okulda yemek yiyemediği vurgulandı. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri arasında bulunan Türkiye’nin beslenemeyen çocuklar noktasında notunun da oldukça düşük olduğuna vurguda bulunularak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 verilerine göre de her üç çocuktan birinin derin yoksulluk ve yetersiz beslenme sorunu yaşadığını bilgisinin altı çizildi.  

YETERSİZ BESLENME ÇOCUKLARDA NE GİBİ SORUNLARA YOL AÇIYOR? 

Hatay Okul Yemeği Koalisyonu açıklamasında, yetersiz beslenmenin çocuklar açısından yol açacağı sorunlara dikkat çekildi: “Yetersiz beslenme, temiz ve içilebilir suya ulaşamama, açlık, çocukların üzerinde fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak olumsuz etkilere sahiptir. Yapılan çalışmalar, yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat sürelerinin kısaldığını, algılamalarının azaldığını, öğrenme güçlüğü ve davranış bozuklukları yaşadıklarını, okul devamsızlık sürelerinin uzadığını ve okul başarılarında azalma olduğunu ortaya koymaktadır.” 

Yetersiz beslenmenin çocukların fiziksel gelişimi, okul motivasyonu ve başarısını da olumsuz etkilediğinin altını çizen Koalisyon, “Dünyada bu sorunların çözümü için en etkili ve en yaygın şekilde kullanılan müdahale programı, çocuklara ücretsiz beslenme desteği sunan kamusal okul yemeği programlarıdır. Bu programlar başta kız çocukları ve özel eğitim gereksinimi olan çocuklar olmak üzere dezavantajlı tüm öğrencilerin eğitimde fırsat eşitliğini ve derslere devamlı katılımını sağlayan bir işleve sahiptir. Çocuklar bugünümüz ve yarınımızdır. Karar alıcılar, kamu yöneticileri bu bilinçle hareket etmeli, sorumluluğunun gereğini yapmalı, kamu kaynakları, bütçe çocukların üstün yararı için kullanılmalıdır” ifadelerini kullandı.  

“HATAY’DA  ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ ÖĞÜN VERİLMELİDİR!” 

Açıklamada gıda krizinin çocukların büyüme ve gelişme hakkının bir ihlali olarak görülmesine dikkat çekilerek, “Açlık, yoksulluk, güvencesizlik çocukların eğitim görmesine engel olmamalı, çocuklar okulda aç kalmamalıdır. Eğitim kurumları çocuklara eğitim ve sağlıklı beslenme imkânını bir arada sunmalıdır. Çocuklara iyi bir hayat sağlamak siyasal iktidar, muhalefet ve tüm toplumsal kurumlar için kamusal bir görevdir. Ücretsiz okul yemeği tüm öğrenciler için en temel hak iken, okul yemeği uygulaması genişletilerek sürdürülmelidir. Özellikle depremin yıktığı illerinde yaşanan yokluk ve imkansızlıklar nedeniyle daha çok sayıda çocuğun okulda aç kaldığı dikkate alınarak ilimizde bütün kademelerdeki öğrencilere ücretsiz öğün desteği sağlanmalıdır” denildi.  

Muhabir: GÜLİZ YILDIZ ZEREN