Türkiye’nin yaşlı nüfusunda son yıllarda sağlık sorunları giderek artış gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayınladığı sağlık araştırma raporu, yaşlı nüfus arasında obezitenin ciddi bir artış gösterdiğini ortaya koydu. Özellikle 60 yaş ve üzeri kişilerde, teknolojinin getirdiği kolaylıkların yanı sıra, bu teknolojilerin yanlış kullanımının da sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğunu gösterdi. Obezite, ise bu sağlık sorunlarının başında geliyor. 

Polatlı 1926 SK’nın Ziraat Kupası 2. Tur rakibi belli oldu! Polatlı 1926 SK’nın Ziraat Kupası 2. Tur rakibi belli oldu!

Hareketsizlik Ve Kentsel Yaşam Obeziteyi Artırdı!  (3)

YAŞLI NÜFUSU HAREKETSİZ 

Teknolojinin hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmesi, pek çok açıdan kolaylık sağlarken, yaşlı nüfus için bu durumun olumsuz sonuçları da söz konusu. TÜİK’in raporuna göre, 60-65 yaş ve üzeri kişiler, önceki yıllara kıyasla daha fazla evde vakit geçiriyor. Özellikle akıllı telefon kullanımının artması ve televizyon programlarına olan bağımlılığın yükselmesi, yaşlı nüfusun evde oturma süresini artırıyor. Sabah kuşağı programları ve günlük diziler, yaşlıları uzun saatler boyunca ekran başında tutarken, dışarı çıkma, yürüyüş yapma gibi fiziksel aktiviteleri geri plana itiyor. Bu hareketsizlik, sağlıklı yaşamın en önemli unsurlarından biri olan düzenli fiziksel aktivitenin azalmasına ve buna bağlı olarak obezite oranlarının artmasına yol açıyor. 

Hareketsizlik Ve Kentsel Yaşam Obeziteyi Artırdı!  (2)

KIRSALDAN KENTE GÖÇ OBEZİTEYİ ARTIRDI  

Türkiye’de kırsal alanlardan kentlere yönelik yaşlı nüfus göçü de obezite oranlarındaki artışta önemli bir rol oynuyor. Kırsal kesimlerde yaşayan yaşlılar, genellikle çiftçilik, hayvancılık veya bahçe işleri gibi fiziksel aktivitelerle meşgulken, kente göç eden bu nüfus, şehir yaşamının getirdiği hareketsiz hayat tarzına uyum sağlamakta zorlanıyor. Kırsalda aktif bir yaşam sürdüren yaşlılar, kentte daha hareketsiz bir yaşam tarzına geçiş yapıyorlar. Kent yaşamının sunduğu kolaylıklar, yaşlıların fiziksel aktivite yapma gerekliliğini ortadan kaldırırken, kentteki yaşam tarzı, fast-food tüketimi ve diğer sağlıksız beslenme alışkanlıklarını da beraberinde getiriyor. Bu durum, özellikle kırsaldan kente göç eden yaşlı nüfusta obezite oranlarının artmasına sebep oluyor. 

TÜİK VERİLERİYLE ORANLAR AÇIKLANDI 

TÜİK’in verilerine göre, Türkiye’de yaşlı nüfus arasında obezite oranları, son on yılda kayda değer bir artış gösterdi. 2012 yılında 65 yaş ve üzeri nüfusta obezite oranı %25,0 iken, bu oran 2023 yılında %28,4’e yükseldi. Cinsiyet bazında incelendiğinde, 2012 yılında yaşlı erkeklerde %16,2 olan obezite oranı, 2023 yılında %18,3’e çıktı. Yaşlı kadınlarda ise durum daha vahim. 2012 yılında %33,1 olan obezite oranı, 2023 yılında %36,4’e ulaştı. 

Muhabir: SEMA TÜRKEL