Ankara’nın Çankaya ilçesinde Cebeci semtinde bulunan Haritacılık Müzesi, Millî Savunma Bakanlığı'na bağlı Harita Genel Müdürlüğü tarafından yönetilen önemli bir askeri müze olma özelliği taşıyor. 1971 yılında ilk kez Harita Teknik Yüksek Okulu bünyesinde kurulmuş olan müze, o tarihten bu yana pek çok değişiklik ve yenilikle zenginleşerek, haritacılığın tarihini ve gelişimini gözler önüne seriyor. Günümüzde beş ayrı bölümde, toplam 670 parça alet, malzeme ve haritayla ziyaretçilere göreme fırsatı sunuyor.
HARİTACILIK MÜZESİ'NİN GEÇMİŞİ
Haritacılık Müzesi’nin temelleri, 2 Mayıs 1971 tarihinde atıldı. İlk olarak, kabartma haritalar ve o dönemde kullanılan haritacılık aletlerinin sergilendiği bir müze olarak tasarlandı. 1978 yılında resim galerisinin eklenmesi ve 1987’de yeni alet ve malzemelerle genişletilmesinin ardından, müze 1990 yılında Harita Genel Müdürlüğü binasının alt katında yeniden açıldı. Müzeye eklenen tarihi haritalar, arşivlerden ve yurt dışından getirilen malzemelerle müzenin koleksiyonu zenginleştirildi. 1994 yılında ise müze, günümüzde hizmet verdiği müstakil binasına taşındı.
KORGENERAL MEHMET ŞEVKİ ÖLÇER'E ÖZEL BÖLÜM
Müzenin özel bölümlerinden biri, Harita Genel Müdürlüğü’nün kurucusu kabul edilen Korgeneral Mehmet Şevki Ölçer anısına adanmıştır. Bu bölümde Ölçer’e ait askerî okul diplomaları, masası, koltuğu, kullandığı haritacılık aletleri, aile albümü ve şahsi eşyaları sergilenmektedir. Ayrıca, Fransa'dan aldığı Şövalye Nişanı Beratı ve Atatürk ile Fevzi Çakmak’ın Ölçer’e gönderdiği telgraflar da bu değerli koleksiyonda yer alıyor.
TARİHİ HARİTALAR
Haritacılık Müzesi’nde, 1880-1890 yıllarına ait, tamamen el emeğiyle yapılmış kabartma haritalar da sergilenmektedir. Deniz kumu, reçine ve ahşap gibi malzemelerden yapılan bu haritalar, dünyanın ilk kabartma haritaları olarak kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra, 19. yüzyıldan günümüze kadar çeşitli amaçlarla üretilmiş tarihi kâğıt haritalar da müzenin en ilgi çekici parçalarındandır. Özellikle, Türk modern haritacılığının ilk örneği kabul edilen 1896 yapımı 1/10.000 ölçekli Eskişehir Haritası ile Kurtuluş Savaşı’nda stratejik rol oynayan Sakarya Haritası öne çıkan eserler arasında.