Polatlı’da, Altın Eller Polatlı Gümüş Takı Tasarım Atölyesi’nde, el emeği göz nuru takılar üretiliyor. Atölyede, usta olarak çalışan Selda Kantaroğlu, beraberinde çalışan üç kadınla birlikte Polatlı Belediyesi’ne ait atölyede tarihi eserlerden ilham alarak gümüş takılar tasarlıyor. Özellikle Ankara’nın eşsiz kültürel varlıklarından biri olan ve UNESCO tarafından “Dünya Mirası” ilan edilen Gordion Antik Kenti’nden çıkan tarihi eserler, burada takıya dönüştürülüyor.
GORDİONU'UN ESERLERİNDEN İLHAM ALINDI
Selda Kantaroğlu, atölyede ürettikleri takıların tarihi bir öneme sahip olduğunu belirterek, özellikle Gordion'dan çıkan eserlerden çok büyük bir ilham aldıklarını ifade etti. Kantaroğlu, Gordion’un Dünya Kültür Mirası’na aday olması ile birlikte, Gordion’dan çıkan fibula gibi eserlerin takıya dönüştürülebileceği fikrinin doğduğunu söyledi. Bu figürlerden bileklik, kolye ve yüzükler tasarladıklarını belirten Kantaroğlu,
"Biz, tarihi takıların üretimiyle ilgileniyoruz. Özellikle Gordion’da çıkan ilk çengelli iğne (fibula) gibi eserleri yapıyoruz. Ayrıca, sfenks figürleri, antik paralar ve antik kolyeler de tasarımlarımız arasında yer alıyor. Gordion’dan çıkan tarihi eserlerin benzerlerini tasarlayarak kolye, küpe, yüzük gibi objelere dönüştürüyoruz" dedi.
"TURİSTLER ÜRÜNLERİN POLATLI'DA ÜRETİLDİĞİNE ŞAŞIRIYOR"
Kantaroğlu, Polatlı halkının henüz bu kültürel takılara büyük bir ilgi göstermediğini söyledi. Turistlerin ilgisinin oldukça yoğun olduğunu belirten Kantaroğlu, yabancı ziyaretçilerin takıların üzerindeki figürlerin anlamını merak ettiklerini ve bu konuda kendilerine sorular yönelttiklerini söyledi. Kendilerinin de turistlere takıların üzerindeki figürlerin anlamını anlattıklarını söyleyen Kantaroğlu, "Birçok yabancı müşteri, Polatlı'da üretilen bu takıların kendilerine sunulduğunda şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar. Hatta bazıları, bu tür kültürel ve tarihi takıların Polatlı gibi küçük bir ilçede üretiliyor olabilmesine dahi şaşırıyorlar" dedi.
Kantaroğlu, daha önceden, otantik takılar ürettiklerini ve o ürünlerin çoğunu Mardin ve Midyat gibi bölgelere gönderdiklerini söyledi. Ancak zamanla, tarihi ve antik figürlerden ilham alarak daha farklı bir yol izlemeye başladıklarını ifade eden Kantaroğlu, " Artık antik takılar üretmeye başladık ve bu ürünleri yalnızca Polatlı ile sınırlı tutmayıp, Ankara başta olmak üzere diğer illerde ve Gordion’da satışa sunuyoruz" dedi.
POLATLI BELEDİYESİ'NE ÇAĞRI
Kantaroğlu, ilerleyen zamanlarda Polatlı’ya özgü olan bu tarihi takıları Türkiye’de ve dünya genelinde tanıtmayı hedeflediğini söyledi. Polatlı halkının bu kültürel mirasa daha fazla ilgi göstermesi ve takıların önemini kavraması gerektiğini belirten Kantaroğlu, "İlerleyen zamanlarda, Polatlı’ya özgü olan ve burada üretilen bu ürünlerimizi tanıtmak için daha fazla fırsat yaratabiliriz. Bu takılar, sadece yerel değil, dünya çapında tanınmalı" dedi. Polatlı Belediyesi’ne seslenen Kantaroğlu, Polatlı’daki heykelin çevresinde veya çarşı içinde bir sergi açmak istediklerini söyledi. Özellikle, yaz aylarında Gordion’daki müze önünde veya tümülüslerin etrafında stant açmayı öneren Kantaroğlu. Bu tür etkinliklerle, Polatlı’daki bu kültürel ürünlerin yerel halk ve yabancı turistler tarafından daha yakından tanınmasının sağlanacağını ifade etti.