El-Yevm 24 haber sitesi tarafından yapılan bir açıklamaya göre, Fas'ta son 120 yılın en şiddetli depremi olarak kayıtlara geçen bir deprem meydana geldi. Fas İçişleri Bakanlığı, Marakeş'te gerçekleşen 7 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 632'ye yükseldiğini açıkladı. Fas Ulusal Jeofizik Enstitüsü, ülkede 7 büyüklüğünde bir depremin yaşandığını ve bu depremin merkez üssünün ülkenin kuzeyindeki Marakeş'in El-Huz bölgesi olduğunu belirtti. Ölümlerin yaşandığı şehirler arasında Marakeş, Azilal, Agadir, Varzazat ve Chichaoua bulunuyor.

Yerel kurumlar, emniyet güçleri ve sivil savunma ekipleri, deprem nedeniyle oluşan zararın tespiti ve yardımın ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için tüm imkanlarını seferber ettiğini vurguladı ve vatandaşları sakin olmaya ve paniğe kapılmamaya çağırdı.

Fas'taki kurtarma ekipleri, yıkılan binaların enkazında mahsur kalanları kurtarmak için çalışmalarını sürdürüyor. Ancak ekipler, depremden sonra yolların hasar görmesi ve kapanması nedeniyle deprem bölgelerine ulaşmakta zorlanıyor.

Kuzey Kore'den Güney Kore’ye tehdit! Kuzey Kore'den Güney Kore’ye tehdit!

Fas Kanal 1 Televizyonu, depremin pek çok kentte hasara yol açtığını bildirdi. Marakeş kentinde bazı binaların çöktüğü de El-Yevm 24 haber sitesi tarafından belirtildi. Sosyal medya platformlarında, deprem sonrası halkın sokaklara çıkmasına ve binaların çöküş anlarına ilişkin görüntüler paylaşıldı.

Depremde Marakeş'in tarihi surlarının da zarar gördüğü aktarıldı. Yerel gazeteler, depremin başkent Rabat başta olmak üzere Kazablanka, Meknes, Agadir ve Fes kentlerinde hissedildiğini yazdı.

İlk bilgilere göre depremin büyüklüğü 6,8 olarak aktarılırken, Almanya Sismoloji Merkezi depremin büyüklüğünü 7 olarak açıkladı.

Al Jazeera'nin haberine göre, deprem yaklaşık 10 kilometre derinliğinde gerçekleşti ve Fas'ta son 120 yılın en şiddetli depremi olarak kaydedildi. Ancak Fas yetkilileri ölüm veya hasara ilişkin herhangi bir resmi açıklama yapmadılar. Reuters'a konuşan yerel bir yetkili ise yüzlerce kişinin öldüğünü, ölümlerin çoğunun ulaşılması zor dağlık bölgelerde olduğunu belirtti. Bölge sakinleri, çok sayıda binanın zarar gördüğünü ve enkaz altındakilere ulaşmaya çalıştıklarını ifade etti.

Editör: Kardelen Çıkmaz