Drift yapıp paylaşım yapan sürücüler bedelini ödedi! Drift yapıp paylaşım yapan sürücüler bedelini ödedi!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, engelli girişimci adaylarına 150 bin lira ve eski hükümlü girişimci adaylarına 110 bin liraya kadar hibe desteği sağlayan başvuruların son tarihinin 15 Aralık olduğunu duyurdu.

Engelli hibe desteği Başvuru Şartları?

Projeleri sahiplenmekte olan kişilerin, 4857 sayılı İş Kanunu, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, vergi mevzuatı ve diğer ilgili yasalara uygun olarak taşıdığı yükümlülükleri eksiksiz ve tam olarak yerine getirmesi gerekmektedir.

Engelli hibe desteği Kimler Başvurabilir?

Aranılan Şartlar Sağlık kurulu raporuyla en az %40 işgücü kaybına sahip olduğu belgelenen bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini kaybetmiş kişiler bu hibe desteğinden yararlanabilirler. Başvuruları kabul edilebilmesi için şu şartları karşılamaları gereklidir:

a) İŞKUR'a engelli kaydının olması, b) Sağlık Kurulu Raporu ile işgücünün en az %40'ından yoksun olduğunu belgelemek, c) 18 yaşını tamamlamış olmak, d) Emekli olmamak, e) İŞKUR'a borçlu olmamak, f) Kendi üzerine aktif olarak kayıtlı bir işyeri veya işletmeye sahip olmamak, g) İşletmenin kurulacağı il sınırları içinde ikamet etmek, h) Girişimcilik eğitim programı sertifikasına sahip olmak, i) İlgili işle ilgili diğer mevzuatlarda aranılan diploma, sertifika, izin vb. belgelere sahip olmak ve diğer gerekli şartları taşımak, j) Kendisine vasi atanmamış olmak, k) Herhangi bir icra dosyasının olmaması, l) Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği projeleri için "Sürü Yönetim Elemanı/Hayvan Yetiştiriciliği" belgesine, Arıcılık projeleri için ise "Arıcılık" belgesine sahip olmak.

Engelli hibe desteği Başvuru İçin Gerekli Belgeler

a) Girişimcilik eğitim programı sertifikası, b) Adli sicil kaydı sorgulama belgesi, c) Vergi dairesinden alınmış ve güncel vergi mükellefiyetini gösteren belge, d) İlgili işle ilgili diğer mevzuatlarda zorunlu belge isteniyorsa, bu belgeleri içeren diploma, sertifika gibi belgeler, e) Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık (Hayvancılık) sektörlerinde sunulan projelerde, Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerinden alınmış "İşletme Belgesi" (söz konusu olmadığı durumda işletmenin durumunu gösteren yazıyı sunmak), f) Faaliyet alanı Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği olan projelerde "Sürü Yönetim Elemanı/Hayvan Yetiştiriciliği" belgesi, Arıcılık projelerinde ise "Arıcılık" belgesi (sertifikası), g) Emekli olunmadığını gösteren belge.

Neler Desteklenecektir? Değerlendirmenin ardından kaynak tahsis edilen projeler, istek üzerine aşağıdaki maliyetleri karşılayabilir:

a) Kuruluş işlemleri desteği: İşyeri kuruluş işlemleri için gerekli olan resmi işlemler, izinler, ruhsatlar ve sigorta gibi maliyetler, en fazla 10.000TL'ye kadar karşılanabilir. b) İşletme gideri desteği: Sözleşme imza tarihinden sonraki 12 ay süresince, işletme giderlerinin (su, elektrik, iletişim, ısınma, kira ve tanıtım) en fazla %60'ı ve yıllık toplamda en fazla 30.000TL'ye kadar (tarım ve hayvancılık sektörü için en fazla 15.000TL'ye kadar) desteklenir. c) Kuruluş (demirbaş) desteği: Tarım ve hayvancılık sektörüne ait projeler için, işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili demirbaş maliyetleri için vergiler dahil en fazla 90.000TL, diğer sektörlere ait projeler için, işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili makine, teçhizat, yazılım, donanım, ofis malzemesi gibi maliyetler için vergiler dahil en fazla 110.000TL.

Destek Verilmeyecek Maliyetler Nelerdir? Projelerde, aşağıdaki maliyetler desteklenmeyecektir:

  • Depozito,
  • Su, elektrik, iletişim gibi abonelik ücretleri,
  • Çalışan maaşları,
  • İşlenen veya doğrudan satılacak ürün bedelleri,
  • Vergi, resim, harç (İşyeri kuruluş harçları hariç),
  • Çeşitli üyelik ücretleri, cezalar,
  • İşin konusuyla ilgisi olmayan demirbaş ve diğer malzeme bedelleri,
  • İşletme geliştirme veya değiştirme amaçları için giderler,
  • Engellilerin erişebilirliklerini sağlayıcı inşaat, tadilat ve bakım giderlerinin yüzde 10'unu aşan kısmı.

Proje kapsamında işletme kirası için yıllık toplamda %60'ı aşmayacak şekilde kira giderleri karşılanacaktır, ancak stopaj ve ortak giderler desteklenmeyecektir.

Engelli hibe desteği Başvuruda Dikkat Edilecek Hususlar

  • Proje kabul edilemez, "Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları" işgücü kaybının olmadığı işlerde yer alıyorsa.
  • Ruhsat, izin vb. işletme işlemleri projenin sahibine aittir.
  • Proje sahibinin proje süresince herhangi bir işyerinde tam zamanlı olarak sigortalı çalışması mümkün değildir. Bu durumun tespiti proje iptaline yol açar.
  • Vasi atanmış engellilerin projeleri ve faal işletmelerin geliştirilmesi projeleri desteklenmez.
  • Mevcut işyeri sahibiyseniz yeni bir işyeri desteği alamazsınız, ve tarım/hayvancılık projelerinde mevcut bir işletmeyle kabul edilmez.
  • Proje sahibinin emekli olması, projenin kabul edilmesine engel teşkil eder.
  • Proje başvurusu sırasında, diğer kaynaklardan alınan maddi ve gayri maddi desteklerin beyan edilmesi gereklidir.
  • Proje başvurusunda her bütçe kaleminin detaylı bir şekilde sisteme girilmesi ve proje sahibinin kendi katkısını belirtmesi gerekmektedir.
  • Her bir bütçe kalemi için piyasa fiyatları araştırılmalı ve vergiler dahil hesaplamalar yapılmalıdır.
  • Proje ödemeleri fatura veya belge karşılığı yapılmaktadır. Sözleşme imza tarihinden önceki faturalar ödenmez.
  • Destek verilen projenin kurulan işletmenin en az 3 yıl süresince faaliyet göstermesi gerekmektedir.
  • Sigortasızlık veya eksiklik durumunda gerekli düzeltmeler yapılmalıdır. İşletmeye ilişkin tüm risklere karşı kapsamlı bir sigorta yapılmalıdır.

Engelli hibe desteği Başvuru Yeri ve Son Başvuru Tarihi

Proje başvuruları, 09 Haziran 2023 tarihine kadar e-Devlet üzerinden çevrimiçi olarak yapılacaktır. İl Müdürlüğü veya Hizmet Merkezlerine elden veya posta yoluyla yapılan proje başvuruları kabul edilmeyecektir.

Diğer Hususlar

Proje başvuru süreçleri ile ilgili detaylar ekli Yönetmelik ve Genelge'de belirtilmiştir. Bu rehber ve diğer ilgili belgelerin okunduğu ve anlaşıldığı varsayılmaktadır. Komisyon, ilgili kriterlere uygun olarak proje şartlarını değiştirme yetkisine sahiptir, ancak bu, başvuru sahiplerine önceden haber verilir.

Editör: ÖMER YILDIZCI