Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yeni düzenlemesi, 1 Şubat itibarıyla devreye girdi. Bu düzenlemeye göre, aylık tüketimi 417 kilovatsaatten aşan konut abonelerinin elektrik faturaları, gerçek maliyet üzerinden hesaplanacak.
42 MİLYON ABONEYİ ETKİLEMEYECEK
Bu değişiklik, 42 milyon abonenin büyük kısmını etkilemeyecek, ancak 1,2 milyon abone bu düzenlemeden doğrudan etkilenecek. Yeni uygulama ile, 417kilovatsaatten aşan elektrik tüketimi olan aboneler, sübvansiyondan faydalanamayacak ve faturaları gerçek maliyet üzerinden yansıtılacak.
Örneğin, aylık faturası 1050 TL olan bir kullanıcı, yeni düzenleme ile 2000 TL’ye yakın bir ödeme yapmak zorunda kalacak. Bu durumda, faturasını 500 TL ödeyen kullanıcılar ise herhangi bir değişiklik görmeyecek ve ödeme miktarları aynı kalacak.
ORTAK ENERJİ ÜRETİMİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULACAK
Türkiye'de, ortalama bir hane elektriği için aylık 414 TL ödüyor. Yeni düzenleme, yıllık 5000 kilovatsaatten aşan tüketimi olan kullanıcıları hedef alıyor. Bu düzenleme apartman ve sitelerdeki bağımsız bölümleri de kapsayacak ve ortak alanlardaki enerji tüketimi de göz önünde bulundurulacak.
Tasarruf bilincini artırmayı amaçlayan bu değişiklikle, ithal edilen enerji maliyetlerinin düşürülmesi hedefleniyor. Ancak, düzenleme yalnızca belirli bir tüketim miktarını aşanlar için geçerli olup, çoğu hane için elektrik faturasında bir artış olmayacak.