Drew Weissman kimdir? Drew Weissman kaç yaşında? Drew Weissman aslen nereli? Drew Weissman ne iş yapıyor? Drew Weissman'ın hayatı merak konusu oldu. Sizlere Drew Weissman'ın hayatını araştırdık...

Drew Weissman kimdir?

Drew Weissman 1959 yılında doğdu, RNA biyolojisine yaptığı katkılarla tanınan Amerikalı bir doktor-bilim adamıdır. Kendisine 2023 yılında Nobel Tıp Ödülü'nü kazandıran çalışması, mRNA aşılarının geliştirilmesine yardımcı oldu; bunların arasında en iyi bilineni, BioNTech/Pfizer ve Moderna tarafından üretilen ve COVID-19 için üretilen aşılardır. Weissman, Aşı Araştırmalarında Roberts Ailesi Profesörü, Penn RNA Yenilik Enstitüsü'nün yöneticisi ve Pensilvanya Üniversitesi (Penn) Perelman Tıp Fakültesi'nde tıp profesörüdür. Kendisi ve araştırma arkadaşı Katalin Karikó, prestijli Lasker-DeBakey Klinik Tıbbi Araştırma Ödülü de dahil olmak üzere çok sayıda ödül aldı. Katalin Karikó ile birlikte "COVID-19'a karşı etkili mRNA aşılarının geliştirilmesini sağlayan nükleosid baz modifikasyonlarına ilişkin keşifleri nedeniyle" 2023 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü aldı.

Weissman, Lexington, Massachusetts'te büyüdü. B.A. derecesini aldı. 1981 yılında Brandeis Üniversitesi'nden yüksek lisans ve biyokimya ve enzimoloji alanında ihtisas yaptı ve Gerald Fasman'ın laboratuvarında çalıştı. Yüksek lisans çalışmasını immünoloji ve mikrobiyoloji alanında gerçekleştirerek 1987 yılında Boston Üniversitesi'nde yüksek lisans ve doktora derecesini aldı. Daha sonra Weissman, Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi'nde ihtisas yaptı ve ardından Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü müdürü Anthony Fauci'nin gözetiminde Ulusal Sağlık Enstitüleri'nde (NIH) burs aldı.

1997 yılında Weissman, RNA ve doğuştan gelen bağışıklık sistemi biyolojisi üzerinde çalışmak üzere laboratuvarını kurmak üzere Pensilvanya Üniversitesi'ne taşındı. Kendisi şu anda üniversitede Aşı Araştırmaları alanında Roberts Ailesi Profesörüdür.

Üniversitede aşılar üzerinde çalışan bir immünolog olan Weissman, gelecekteki meslektaşı ve işbirlikçisi Katalin Karikó ile bir fotokopi makinesinde tanıştı ve burada RNA araştırması için finansman eksikliğinden yakındılar. O dönemde Kariko, beyin hastalıkları ve felçler üzerinde RNA tedavisini deniyordu. Weissman, daha sonra odağını RNA teknolojisinin aşılara uygulanmasına çeviren Karikó ile işbirliği yapmaya başladı. Karşılaştıkları ana engel, RNA'nın olumsuz tepkiler olarak istenmeyen bağışıklık ve inflamatuar reaksiyonlara neden olmasıydı. 2005 yılında, RNA'nın vücut tarafından bozulmasını önlemek amacıyla sentetik nükleozidlerin kullanıldığı çığır açıcı bir çalışma yayınladılar. Bu atılım, RNA terapötiklerinin kullanımına zemin hazırladı. 2006 yılında Karikó ile birlikte RNARx'i kurdu. Amaçları yeni RNA tedavileri geliştirmekti. 2020'de değiştirilmiş RNA teknolojileri, dünya çapında COVID-19 salgınına karşı kullanılan Pfizer/BioNTech ve Moderna COVID-19 aşılarının temel temel bileşeni haline geldi. Weissman aynı teknolojinin grip, herpes ve HIV'e karşı aşı geliştirmek için de kullanılabileceğini umuyor.

Weissman ayrıca Tayland'daki Chulalongkorn Üniversitesi'ndeki bilim adamlarıyla işbirliği yaparak ülke ve aşıya hemen erişimi olmayan komşu düşük gelirli ülkeler için COVID-19 aşıları geliştirmek ve sağlamak için çalışıyor.

Weissman ve Karikó, mRNA ile ilgili çalışmaları nedeniyle 2023 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü, 2020 Rosenstiel Ödülü,  Louisa Gross Horwitz Ödülü, Albany Tıp Merkezi Ödülü, ile ödüllendirildi. ve Lasker-DeBakey Klinik Tıbbi Araştırma Ödülü, BBVA Vakfı Bilginin Sınırları Ödülü (ayrıca Robert S. Langer ile birlikte)

Weissman, Drexel Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından fahri derece aldı. 2021 yılında "Bilimsel Araştırma" kategorisinde Asturias Prensesi Ödülü'ne layık görüldü. Ayrıca 2021'de kendisi ve Karikó, 2022'de Yaşam Bilimleri Alanında Çığır Açan Ödül, Katalin Karikó ile birlikte NAS'ın Jessie Stevenson Kovalenko Madalyası ve ayrıca Japonya Ödülü[18] ile ödüllendirildi. Ayrıca 2022'de Robert Koch ödülünü aldı. Ödülü ve Biyofarmasötik Biliminde Tang Ödülü, Amerikan Başarı Akademisi Altın Tabak Ödülü ve Ulusal Tıp Akademisi ile Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi'ne seçildi.2023'te İsrail'deki Technion Harvey Ödülü'nü aldı (2021 yılı ödülü).

Sanatçı Özlem Savaş Kimdir? Özlem Savaş Kaç Doğumlu? Özlem Savaş nereli? Sanatçı Özlem Savaş Kimdir? Özlem Savaş Kaç Doğumlu? Özlem Savaş nereli?

The Washington Post'ta yer alan bir habere göre Weissman, dünyanın her yerinden insanlardan, Kovid-19 aşısını mümkün kılan çalışmaları için kendisine teşekkür eden hayran mektupları alıyor - içlerinden biri "Sarılmayı ve yakınlaşmayı yeniden mümkün kıldınız" diyor ve şu soruyu soruyor: bir resim veya imzası için.

Weissman, RNA'yı aşılar ve diğer terapiler için uygun hale getirmek için gereken modifikasyonları detaylandıran US8278036B2  ve US8748089B2 dahil olmak üzere birçok patentin mucididir. Daha sonra bu patentler, Cellscript'in kurucusu ve CEO'su Gary Dahl'a lisanslandı ve o da daha sonra teknolojiyi, sonunda kendi COVID-19 aşılarında kullanmak üzere Moderna ve BioNTech'e lisansladı.

Editör: ÖMER YILDIZCI