Katalin Kariko kimdir? Katalin Kariko kaç yaşında? Katalin Kariko aslen nereli? Katalin Kariko ne iş yapıyor? Katalin Kariko'nun hayatı merak ediliyor. Sizlere Katalin Kariko'nun hayatını araştırdık...
Katalin Kariko kimdir?
Katalin Karikó 17 Ocak 1955, Szolnok'da doğdu. Macar biyokimyacı ve bilim adamıydı. Almanya merkezli bir biyoteknoloji şirketi olan BioNTech'in ileri düzey başkan yardımcısı Karikó, Pfizer-BioNTech tarafından ortaklaşa geliştirilen COVID-19 aşısının dayandığı mRNA iyileştirmesiyle tanınıyor.
Katalin Karikó, 1956 Macar ayaklanmasından bir yıl önce, 17 Ocak 1955'te Jász-Nagykun-Szolnok eyaletinin merkezi olan Szolnok'ta doğdu. Kasap bir babanın ve ev hanımı bir annenin kızı olarak Büyük Macar Ovası'nın saklandığı Kisújszállás kasabasında büyüdü. Küçük yaşlardan itibaren bilime ilgi duyan Karikó, lisans eğitimine 23 yaşında Szeged Üniversitesi Biyoloji Araştırma Merkezi'nde başladı ve doktorasını burada tamamladı. RNA'ya olan ilgisi ilk olarak akademik kadroya dahil olduğu Szeged Üniversitesi'nde gelişti. Ancak komünist Macaristan'ın laboratuvarlarında kaynak yoktu ve 1985 yılında üniversite yönetimi tarafından görevlendirildi. Philadelphia'daki Temple Üniversitesi'ne davet edildikten sonra aynı yıl eşi ve kızıyla birlikte Macaristan'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. Komünist rejim altında, Macarların ülke çapında para basmaları yasaklanmıştı, bu yüzden Karikó ve kocası, Amerika Birleşik Devletleri'ne gitmek için 1.200 noktada arabalarını satmak zorunda kaldılar ve belgelerini iki yaşındaki kızlarının oyuncak ayısına sakladılar. bulunmak.
Kariyerine 1970'li yıllarda başlayan Katalin Karikó, bir süredir yaptığı Messenger RNA üzerindeki çalışmalarını Pensilvanya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde sürdürdü. 1980'lerin sonlarında bilim insanları, kanser gibi hastalıklara yönelik tedavilerin nasıl geliştirileceğini anlamanın anahtarı olarak görülen DNA'ya odaklandılar. Ancak Kariko'nun asıl ilgi alanı genetik kod olan RNA'ydı. O dönemde mRNA araştırmalarına göre yayılmayla mücadele etmek ve ilgiyi azaltmak için bu yöntemin kullanılmasının güvenilir olduğu düşünülemezdi. Bu nedenle bireysel finansman başvuruları reddedildi.
1995 yılında Pensilvanya Üniversitesi'nde profesör unvanını almayı beklerken kendisine daha düşük bir pozisyon verildi. Bu sırada Kariko'ya kanser teşhisi konuldu. 1997'de bir fotokopi makinesinin önünde şans eseri bir karşılaşma Kariko'nun kariyerini fırlattı. HIV aşısı üzerinde çalışan immünolog Drew Weissman ile tanıştı. 2005 yılında beğenilen bir girişimde Kariko ve Weissman, sentetik RNA'nın parça ilişkilendirme sistemi tarafından tanınmasına izin verecek bir yol üzerinde işbirliği yapmaya karar verdiler. İkili araştırmalarına devam etti ve RNA'yı lipid nanoparçacıkların içine yerleştirmeyi başardı; bu kaplama onların çok hızlı parçalanmasını önledi ve çevreye girişlerini kolaylaştırdı. Ertesi yıl, Karikó ve Weissman mRNA'nın geliştirilmesi için bir şirket kurdular ve Karikó, CEO olarak atandı. 2013 yılında Almanya'daki Mainz Üniversitesi merkezli, o zamanlar bir web sitesi bile olmayan BioNTech'te çalışmaya başladı. Bu dönemde Amerikalı biyoteknoloji ve ilaç şirketi Moderna'dan da iş teklifi aldı.
Kariko'nun çalışmaları ve araştırmaları, BioNTech'in aşı antijenlerinin ürettiği politikaların yaratıcı gücüne katkıda bulunuyor. Karikó'nun klinik çalışmaları, mRNA'dan gelen antiviral yanıtın, kanser aşılarına tümörlere karşı savunmada ekstra bir destek sağladığını ortaya çıkardı. 2019 yılında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan COVİD-19 salgınının ardından, tıp camiası tarafından salgına karşı aşı bulma çabaları ön planda tutulmuş ve tüm araştırma ve geliştirme çalışmaları bu alanda yoğunlaşmıştı. Bu teknoloji, 2020 yılında Pfizer ve BioNTech'in ortak ürettiği Pfizer-BioNTech COVİD-19 aşısında rekoru kırdı.
Moderna'nın kurucularından Derek Rossi, "Eğer bana Nobel Tıp Ödülü'nü kimin alması gerektiğini sorsalardı bu insanlar Katalin Karikó ve Drew Weissman'ı ilk sıraya koyarlardı. Bu temel yaralanmalar yararlı tedaviler bulunarak aşılabilir. " 30 Aralık 2020'de, Macaristan'ın devlete ait ulusal yayın kuruluşu MTVA tarafından, koronavirüse karşı geliştirilen aşılardan birine yaptığı önemli katkılar ve RNA üzerindeki çalışmaları nedeniyle "Yılın Kişisi" seçildi. aşı sorunları. Aralık 2020'de Forbes dergisi tarafından "2020'nin En İlham Veren Göçmenleri" sıralamasında üçüncü sırada yer aldı.
Karikó, aralarında Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci'nin de bulunduğu altı bilim adamıyla birlikte "Teknik ve Bilimsel Araştırmalar" alanında 2021 Asturias Prensliği Ödülü'ne layık görüldü. Jüri, mevcut COVID-19 aşılarına yaptıkları katkılardan dolayı, yeni bir teknoloji olan RNA'nın geliştirilip desteklendiğini ve hem adenovirüs bazlı aşı birimlerinin hem de diğerlerinin kullanımında güncel roller verildiğini duyurdu. Almanya'nın prestijli tıp ödülü olarak kabul edilen 2022 Paul Ehrlich ve Ludwig Darmstaedter Ödülü'ne Karikó, Özlem Türeci ve Uğur Şahin layık görüldü. Paul Ehrlich Vakfı'ndan yapılan açıklamada, ödül değerlerinin üç isme "mesajcı RNA (mrNA) teknolojisine katkılarından dolayı" verildiği ve toplam 120 bin euro değerindeki şampiyonluk belgesinin takdim edildiği belirtildi. 14 Mart 2022 tarihinde düzenlenen törenle sahiplerine teslim edildi.
Mühendis Béla Francia ile evli olan Katalin Karikó, aynı zamanda 2008 ve 2012 Yaz Olimpiyatları altın madalya sahibi Susan Francia'nın da annesidir.