Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, Kızılay’da Milli Müdafaa Caddesi metro çıkışının üzerine yerleştirdiği 3D LED ekran, tartışmalara yol açtı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ankara Şubesi, yapılan çalışmanın 1'inci derece doğal sit alanı olarak tescillenmiş bir bölgede, Güvenpark Anıtı’nın koruma alanı içerisinde yer almasının şehir estetiği ve yasalara aykırı olduğunu savundu. TMMOB, 11 Aralık’ta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na resmi şikayette bulunarak, reklam panosunun onaylı herhangi bir proje ile örtüşmediğini ve montajın izinsiz olduğunu belirtti. TMMOB, ayrıca söz konusu panonun şehir dokusuna zarar verdiğini ve bu tür reklam projelerinin yasal prosedürlere uygun şekilde yapılması gerektiğini ifade etti. Şikayet üzerine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 13 Aralık’ta bölgede incelemelerde bulundu. Bakanlık yetkilileri, inceleme sonucunda uygulamanın izinsiz olduğunu tespit etti ve reklam panolarının kaldırılması için Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne yazılı bildirimde bulundu. Ankara Büyükşehir Belediyesi'de, panoların sadece geçici bir uygulama olduğunu ve kalıcılığının söz konusu olmadığını belirterek, yılbaşına özel olarak hayata geçirilen bir proje olduğunu ifade etti. 

Dijital Pano Tartışmalarına Ödemiş'ten Son Nokta Halk Isterse Kaldırılır (2)-1

"O KADAR ABARTILDI Kİ..."

Tartışmaların odağındaki dijital ekrana ilişkin, Ankara Büyükşehir Belediyesi Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, Polatlı Postası İnternet Haber Sitesi'ne özel açıklamalarda bulundu. LED ekran konusunun çok abartıldığını dile getiren Ödemiş, Güvenpak'a zarar verebilecek hiçbir çalışmada bulunmadıklarını ifade etti. 
Herhangi bir ticari amacın olunmadığının altını çizen Ödemiş, yapılan çalışmanın kamu hizmeti olduğunu söyledi. Kaldırılmak istense 3 saat gibi kısa bir sürede kaldırılacak bir çalışma olduğunu belirten Ödemiş, çalışmanın başkentliler tarafından da çok beğenildiğini söyledi.

Dijital Pano Tartışmalarına Ödemiş'ten Son Nokta Halk Isterse Kaldırılır (1)-1

Fatih Atik: Ankara’da gazetecilik yapmayan kendisine gazeteciyim dememeli Fatih Atik: Ankara’da gazetecilik yapmayan kendisine gazeteciyim dememeli

"TİCARİ ÇALIŞMA DEĞİL, KAMU HİZMETİ"

 Ödemiş, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "O kadar abartıldı ki biz, Güvenpark'a hiç temas bile ettirmedik. Güvenpark’a bir vida bile çakmadık. Tamamıyla Keçiören metrosunun üzerinde dört tane direğin üzerinde iki tane perde bu kadar. Bunu da yılbaşı için yaptık. Bence çok da beğenildi. Ticari bir şey çalışma değil, bu bir kamu hizmeti. Güvenpark'ı düzenleyerek aydınlatmasını yaptık. Şimdi bir de öyle bir hizmet yaptık. O bölgenin havası,  New York'taki Times Squre gibi oldu. Kaldıralım deseniz üç saatte vidası sökülüp kaldırılacak bir çalışma. Oradaki doğal zemine ve doğal hiçbir zarar vermedik" ifadelerini kullandı.

"YILLARCA KİRA ALINIYORDU"

Geçmiş dönemlerde, LED ekranın kurulduğu bölgenin birinci derece doğal sit alanı olmasına rağmen zemine ve parka yapılan müdahalelerle oralardan kiralar alındığını söyleyen Ödemiş, yıllar boyunca o bölgenin işgal altında olduğunu söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Orası işgal altında ve birinci derece doğal sit olmasına rağmen, zemine ve parka yapılan müdahalelerle oralardan kira alınıyordu. Orada yıllarca ATM'ler vardı. Uzun yıllar boyunca kimse ona bir şey dememiş, şikayet eden olmamış. Ama bu ekran yapıldıktan sonra, sanki oraya bir zarar verilmiş gibi ortalık ayağa kaldırılıyor."

"ŞİMDİ ORASI BULUŞMA NOKTASI OLDU"

Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak mahkemeye başvurduklarını söyleyen Ödemiş, Güvenpark'a hiçbir zarar verilmediğini söyledi. "Eğer halk isterse kaldırılır" diyen ödemiş, yapılan çalışmanın halk tarafından da beğenildiği belirterek, "Gençler ekranın önünde fotoğraf çektiriyor. Şimdi orası buluşma noktası oldu. Bakıyorum gençler orada buluşuyorlar" dedi.  
 

Muhabir: KÜBRA AÇIKGÖZ